Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

Domyślnie Odp: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    ale ogólnie to ciekawe czy na ten temat mozna cos przeczytać w instrukcji obsługi zawsze jak mam problem to czytam instrukcję - staram się wtedy nie interpretować tego czytam i przyjmować fakty literalnie u mnie to podejście zawsze działa
    No ja wczoraj przez kilka godzin szukałem i nie znalazłem
    Ale pojawił sie tu wątek obiektywu. Ja robiłem na 18-135 IS STM i te na podwórzu robiłem na ogniskowej 135. Zastanawia mnie to czy obiektyw a raczej ogniskowa może mieć na to jakis wpływ? Mi sie wydaje, ze raczej jasność obiektywu bo jak zauważyłem to rozjeżdżanie ekspozycji pomiędzy trybem lustrzankowym a LV się występuje przy mniejszych tzn gorszych warunkach oświetlenia a jasny obiektyw dostarcza więcej światła....

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez PabloClavo Zobacz posta
    A ja mam choinkę ale przez ciekawość zrobiłem kilka fotek osiedla ze statywu. Tryb AV, pomiar centralnie-ważony. ISO 3200. Zdjęcia przez okno z ciemnego pomieszczenia. Trzy takie same kadry.

Z 40 STM jak dla mnie nie ma większej widocznej różnicy - oko przy wizjerze 1/20 5.6, LV bez zaślepki wizjera 1/10 5.6. LV z zaślepką wizjera 1/10 5.6.

Z 55-250 IS STM na ogniskowej 143 mm widać różnicę. Wizjer 1/45 5.6, LV bez zaślepki wizjera 1/15 5.6, LV z zaślepką wizjera 1/15 5.6.

Ot jeszcze jedna poprawka do uwzględnienia przy robieniu zdjęć

Zakrycie wizjera przy takich czasach naświetlania nie ma znaczenia.
    Czyli u Ciebie potwierdza się zjawisko rozjeżdżania sie jasności pomiędzy zdjęciami zrobionymi w trybie "lustrzanki" a LV. A jakim aparatem robiłeś?
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    Czyli u Ciebie potwierdza się zjawisko rozjeżdżania sie jasności pomiędzy zdjęciami zrobionymi w trybie "lustrzanki" a LV. A jakim aparatem robiłeś?
    70D

Mi to nie przeszkadza. Można skorygować.

Coś już napisał

Zapewne sprawa jest prosta. Światło w obydwu trybach jest mierzone w innym miejscu, innymi czujnikami.
    Pomiar w trybie lustrzanki robiony jest za pryzmatem(koło okularu). Tryb LV zapewne brany jest z matrycy.
    Należy się spodziewać, że przy pomiarze jednolitych płaszczyzn, pomiar będzie taki sam zaś motywy zawierające tak duże kontrasty
    jak światła na choince i to mocne światło lampy u lewej góry, mogą być zgoła inaczej interpretowane.
    Ostatnio edytowane przez steamhammer ; 24-12-2015 o 00:57

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez steamhammer Zobacz posta
    Zapewne sprawa jest prosta. Światło w obydwu trybach jest mierzone w innym miejscu, innymi czujnikami.
    Pomiar w trybie lustrzanki robiony jest za pryzmatem(koło okularu). Tryb LV zapewne brany jest z matrycy.
    I to jest chyba jedyna prawidłowa wypowiedź w tym wątku.
    70D nie jest pod tym względem wyjątkiem, takie same różnice miałem też na 40D.
    Wpadające przez wizjer światło może dawać minimalne różnice, widoczne przy długich czasach naświetlania.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Mi podobny problem wyskoczył jak robiłem zdjęcia w bardzo słabym oświetleniu to LV jak nie było nic widać to wasdził iso 12800 i na takim tez robił zdjęcie. podczas gdy ja zadałem mu iso 400. ogólnie na LV żadko robie zdjęcia max 3% wszystkich zdjęć a jak już robie to ze statywu i na MF
    L

Po dłuższej przerwie zrobiłem zdjęcie zrobiłem ponownie zdjęcie tej choince na ulicy. Co sie zmieniło: choinka nie ma świecących lampek a ponadto pojawił się śnieg. Zdjęcie wykonane w trybie lustrzanki załączam poniżej. Jakie mam przemyślenia w związku z ty zdjęciem?
    Ano, to zdjęcie poniżej uważam za idealne kolorystyczne (w kontekście tego co widziały moje oczy) i można by je uznać niemal idealne poza tym, że nieco rozjaśnione ale wypływa ze specyfiki automatyki.
    Wnioski?
    Ano coś w tym jest, że wcześniej opisywane problemy wynikają z jasności punktu ostrzenia. Pytanie: czy Canon nie mógłby dodać w aktualizacji do menu pozycji z wyłączaniem połączenia punktu ostrzenia z jasnością w trybie matrycowym???

Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    Ano coś w tym jest, że wcześniej opisywane problemy wynikają z jasności punktu ostrzenia. Pytanie: czy Canon nie mógłby dodać w aktualizacji do menu pozycji z wyłączaniem połączenia punktu ostrzenia z jasnością w trybie matrycowym???
    Ależ Canon już to dawno dodał - funkcja ma nazwę z serii "Canon EOS 1D" i oczywiście upgrade odpowiednio kosztuje.
    R3 + RF85LDS

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów