Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

Mieszany widok

Domyślnie Odp: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    Jak to możliwe jeśli przy wizjerze jest moje oko lub gdy w pokoju od tyłu jest ciemno? To zdjęcie z choinka na podwórzu robiłem z pokoju gdzie była całkowita ciemnośc...
    Okiem nigdy nie zasłonisz wizjera szczelnie.
    Kiedyś zastanawiałem się dlaczego światłomierz zmienia wartości gdy przykładam aparat do oka, światło ze sceny odbija się od twarzy i wpada do wizjera.

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    A może ktoś zrobi podobnie jak ja 2 podobne zdjęcia choinki z zapalonymi lampkami i brakiem światła pokojowego w trybie "lustrzanki" i LV i porówna lub napisze czy była różnica tak jak u mnie?
    Nie mam choinki

ściana równo naświetlona :
    wizjer : 1/6 ISO400 F4.0
    lv : 1/6 ISO400 F4.0

kontrastowa scena :
    lv mierzy światło z focusboxa, wyniki są różne w zależności od jego położenia
    Może to rozwiązanie?
    Teraz masz większy problem, gdzie umieścić focusboxa, gdy dasz na lampki będzie ciemne gdy dasz na tło będzie za jasne

Domyślnie Odp: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    kontrastowa scena :
    lv mierzy światło z focusboxa, wyniki są różne w zależności od jego położenia
    Może to rozwiązanie?
    Teraz masz większy problem, gdzie umieścić focusboxa, gdy dasz na lampki będzie ciemne gdy dasz na tło będzie za jasne
    Na tych zdjęciach zarówno w trybie LV i wizjerowym mierzyłem pomiędzy lampkami ale zważając, ze focusbox na LV jest trochę większy to tam powinno być większe prawdopodobieństwo trafienia na światło...

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Uprawnienia umieszczania postów