Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
ale ogólnie to ciekawe czy na ten temat mozna cos przeczytać w instrukcji obsługi zawsze jak mam problem to czytam instrukcję - staram się wtedy nie interpretować tego czytam i przyjmować fakty literalnie u mnie to podejście zawsze działa
No ja wczoraj przez kilka godzin szukałem i nie znalazłem
Ale pojawił sie tu wątek obiektywu. Ja robiłem na 18-135 IS STM i te na podwórzu robiłem na ogniskowej 135. Zastanawia mnie to czy obiektyw a raczej ogniskowa może mieć na to jakis wpływ? Mi sie wydaje, ze raczej jasność obiektywu bo jak zauważyłem to rozjeżdżanie ekspozycji pomiędzy trybem lustrzankowym a LV się występuje przy mniejszych tzn gorszych warunkach oświetlenia a jasny obiektyw dostarcza więcej światła....

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez PabloClavo Zobacz posta
A ja mam choinkę ale przez ciekawość zrobiłem kilka fotek osiedla ze statywu. Tryb AV, pomiar centralnie-ważony. ISO 3200. Zdjęcia przez okno z ciemnego pomieszczenia. Trzy takie same kadry.

Z 40 STM jak dla mnie nie ma większej widocznej różnicy - oko przy wizjerze 1/20 5.6, LV bez zaślepki wizjera 1/10 5.6. LV z zaślepką wizjera 1/10 5.6.

Z 55-250 IS STM na ogniskowej 143 mm widać różnicę. Wizjer 1/45 5.6, LV bez zaślepki wizjera 1/15 5.6, LV z zaślepką wizjera 1/15 5.6.

Ot jeszcze jedna poprawka do uwzględnienia przy robieniu zdjęć

Zakrycie wizjera przy takich czasach naświetlania nie ma znaczenia.
Czyli u Ciebie potwierdza się zjawisko rozjeżdżania sie jasności pomiędzy zdjęciami zrobionymi w trybie "lustrzanki" a LV. A jakim aparatem robiłeś?