Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: 70D [Ekspozycja] - gdzie tkwi problem?

Chyba nie taki nowy, 550d miał premierę w 2010r.

Tu kiedyś była też dyskusja poniekąd poruszająca kwestię powiązania punktu AF z pomiar matrycowym
    http://www.canon-board.info/canon-ds...eos-ach-85783/

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    W trybie "lustrzanka" możesz mieć ciemniejsze zdjęcia, ponieważ światło wpadające z tyłu wizjera wpływa (dodaje jasności sceny) na odczyt czujników.....
    Jak to możliwe jeśli przy wizjerze jest moje oko lub gdy w pokoju od tyłu jest ciemno? To zdjęcie z choinka na podwórzu robiłem z pokoju gdzie była całkowita ciemnośc...

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

A może ktoś zrobi podobnie jak ja 2 podobne zdjęcia choinki z zapalonymi lampkami i brakiem światła pokojowego w trybie "lustrzanki" i LV i porówna lub napisze czy była różnica tak jak u mnie?

Pozdrawiam
    Lutek

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    Jak to możliwe jeśli przy wizjerze jest moje oko lub gdy w pokoju od tyłu jest ciemno? To zdjęcie z choinka na podwórzu robiłem z pokoju gdzie była całkowita ciemnośc...
    Okiem nigdy nie zasłonisz wizjera szczelnie.
    Kiedyś zastanawiałem się dlaczego światłomierz zmienia wartości gdy przykładam aparat do oka, światło ze sceny odbija się od twarzy i wpada do wizjera.

A może ktoś zrobi podobnie jak ja 2 podobne zdjęcia choinki z zapalonymi lampkami i brakiem światła pokojowego w trybie "lustrzanki" i LV i porówna lub napisze czy była różnica tak jak u mnie?
    Nie mam choinki

ściana równo naświetlona :
    wizjer : 1/6 ISO400 F4.0
    lv : 1/6 ISO400 F4.0

kontrastowa scena :
    lv mierzy światło z focusboxa, wyniki są różne w zależności od jego położenia
    Może to rozwiązanie?
    Teraz masz większy problem, gdzie umieścić focusboxa, gdy dasz na lampki będzie ciemne gdy dasz na tło będzie za jasne

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    kontrastowa scena :
    lv mierzy światło z focusboxa, wyniki są różne w zależności od jego położenia
    Może to rozwiązanie?
    Teraz masz większy problem, gdzie umieścić focusboxa, gdy dasz na lampki będzie ciemne gdy dasz na tło będzie za jasne
    Na tych zdjęciach zarówno w trybie LV i wizjerowym mierzyłem pomiędzy lampkami ale zważając, ze focusbox na LV jest trochę większy to tam powinno być większe prawdopodobieństwo trafienia na światło...

Pozdrawiam
    Lutek

Witam!
    Wróciłem do domu i zgodnie z sugestiami zrobiłem zdjęcia przy pomiarze centralnie ważonym .
    oto zdjęcia:

1) "Lustrzanka/wizjer": http://i1168.photobucket.com/albums/...psnavpfqrq.jpg

2) LV: http://i1168.photobucket.com/albums/...psuyy3isa9.jpg

Ciekaw jestem Waszych opinii....

Pozdrawiam
    Lutek

Dopiero zaczyna

A ja mam choinkę ale przez ciekawość zrobiłem kilka fotek osiedla ze statywu. Tryb AV, pomiar centralnie-ważony. ISO 3200. Zdjęcia przez okno z ciemnego pomieszczenia. Trzy takie same kadry.

Z 40 STM jak dla mnie nie ma większej widocznej różnicy - oko przy wizjerze 1/20 5.6, LV bez zaślepki wizjera 1/10 5.6. LV z zaślepką wizjera 1/10 5.6.

Z 55-250 IS STM na ogniskowej 143 mm widać różnicę. Wizjer 1/45 5.6, LV bez zaślepki wizjera 1/15 5.6, LV z zaślepką wizjera 1/15 5.6.

Ot jeszcze jedna poprawka do uwzględnienia przy robieniu zdjęć

Zakrycie wizjera przy takich czasach naświetlania nie ma znaczenia.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez PabloClavo Zobacz posta
    przez ciekawość zrobiłem kilka fotek osiedla ze statywu. Tryb AV, pomiar centralnie-ważony. ISO 3200
    Możesz wyjaśnić po co robiłeś zdjęcia na ISO 3200 gdy korzystałeś ze statywu?

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Możesz wyjaśnić po co robiłeś zdjęcia na ISO 3200 gdy korzystałeś ze statywu?
    Hmmm... statyw plus ISO 3200 ... hmmm ...

Szczerze mówiąc trochę z rozpędu. Zacząłem sprawdzać robiąc zdjęcia z ręki. Sięgnąłem po statyw, aby wykluczyć wpływ zmiany kadru na ekspozycję. Ale może dobrze się stało. Wyklucza to wpływ światła wpadającego przez wizjer. I wyklucza światła jeżdżących co chwilę samochodów. Zresztą może nie mam racji. Można powtórzyć przy ISO 100 i sprawdzić czy będzie podobnie.

Pełne uzależnienie

no to do 2 lutego mamy zabawę potem już naprawdę trzeba zwinąć choinki

--- Kolejny post ---

Witam!
    Wróciłem do domu i zgodnie z sugestiami zrobiłem zdjęcia przy pomiarze centralnie ważonym .
    oto zdjęcia:

1) "Lustrzanka/wizjer": http://i1168.photobucket.com/albums/...psnavpfqrq.jpg

2) LV: http://i1168.photobucket.com/albums/...psuyy3isa9.jpg

Ciekaw jestem Waszych opinii....

Pozdrawiam
    kadr jest inny i ten łysy tak świeci karkiem że nawet światłomierz może się pomylić

ale ogólnie to ciekawe czy na ten temat mozna cos przeczytać w instrukcji obsługi zawsze jak mam problem to czytam instrukcję - staram się wtedy nie interpretować tego czytam i przyjmować fakty literalnie u mnie to podejście zawsze działa
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 22-12-2015 o 23:29
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów