70d plus 50 1.8 stm te kitowe zoomy to ciemnica, ale do tego dojdziesz jak ogarniesz podstawy fotografii.
70d plus 50 1.8 stm te kitowe zoomy to ciemnica, ale do tego dojdziesz jak ogarniesz podstawy fotografii.
Jak jestes pasjonatem i naprawde bedziesz robil zdjecia a nie potrzebujesz tylko zapelnic czyms szuflade wez 70D. Jest ciezszy, wiekszy, drozszy.
Ale ma bardzo dobry AF do filmow (chyba jeden z najlepszych, wyraznie lepszy od Hybrid II ze nie wspomne o czysto kontrastowych jak np. w 60D; ale jeszcze testow z vs Hybrid III z 750/760D nie widzialem).
I ma cos co moze uczynic zycie znacznie mniej upierdliwym - mikroregulacja AF. Jak do tej pory nie miales aparatu to pozbieraj sobie jeszcze 2 miesiace jedzac pasztetowa i kup fajny aparat. Wytrzymasz te 2 miesiace bez zdjec jak wytrzymywales do tej pory.
Optycznie roznicy nie bedzie. Ale latwiej bedzie Ci zrobic udane zdjecie 70D. Choc ronica bedzie nieznaczna. Na poczatek pewnie tego nawet nie zauwazysz. Mi wlasnie w 100D brakuje mikroregulacji AF. Nie brakuje 19 pol AF (vs. 9 i tylko srodkowego krzyzowego), nie brakuje baterii choc w 100D jest slabiutka...
Ale z drugiej strony jak sie ma obiektywy STM/USM i sie je zna to mozna zyc i bez tej mikroregulacji pod warunkiem, ze nie bedziesz robil zdjec sportowych... Bo tam juz nie zdarzysz musnac o 3 mm pierscienia ostorsci przed kazdym zdjeciem w nieco gorszym oswietleniu i przy slabszych kontrastach...
A z drugiej strony jak ktos nie mial do tej pory porzadnego aparatu to i 760tki jeszcze dlugo nie wycisnie do kresu mozliwosci...
Dzięki za odpowiedź, właśnie ta mikroregulacja AF przeważa w 70D, gdyby była w 760D nie było by tematu;]
Witajcie, podłączę się do tematu mam do wyboru
Canon EOS 760D + Sigma 17-50mm f/2,8 EX DC OS HSM 4178,00
albo
CANON EOS 70D + 18-55 IS STM za 3898,00
Mam dylemat, który zestaw wybrać?
70d plus sigma :-) dlaczego masz do wyboru zestawy? Nie możesz kupić osobno body i obiektywu? Albo zmienić konfiguracji zestawów?
70D plus sigma za drogo wychodzi ponad 5 tyś a to przekracza mój budżet
A sprzęt ma być nowy czy uzywany?
Bo jak używany to rozważ jeszcze Tamrona 17-50 2.8 (tego bez stabilizacji).
Wtedy spokojnie zmieścisz się w budżecie,a zdjecia beda nieporownywalnie lepsze od 18-55.
Pojawił się na giełdzie 70d z małym przebiegiem