Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Realistyczny styl zdjęć

Domyślnie Odp: Realistyczny styl zdjęć

Myslałam o warsztatach, ale takie dobre to przynajmniej 1500 zł wolałabym to dodac i kupić sobie jakiś obiektyw dobry, bo mam tylko dwie stałki, a przydał by mi sie zoom albo aparat zmienić a doobróbki i swojego stylu dojść sama to dojdę- tylko nie wiem kiedy no właśnie te aparaty nie są jakieś megaśne, widocznie brakuje mi jeszcze tego skilla pytałam u źródła, ale nic nie napisał widocznie to jest bardzo tajemna wiedza

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez monika1 Zobacz posta
    chciałabym wiedzieć jak dojść do takiego efektu jak na profilu tych Panów- https://500px.com/mil4nek https://500px.com/benhaim22 https://500px.com/jesseherzog - są to bardzo wyraźne, kontrastowe zdjęcia nie wiem jak to konkretnie nazwać "realistyczne"? Wyglada to tak jakby jeszcze z zwykłych zdjęc wyciągneli to "coś"- zaznaczam, że nie chodzi mi o kadry, uchwyconą chwile itp mam nadzieję, że ktos mi pomoże, naprowadzi na dobrą droge
    A co Ciebie interesuje?

https://500px.com/benhaim22
    https://500px.com/mil4nek

^ Plastikowa mocno obrabiana komercja znana z wielu reklam i/lub magazynów typu Playboy czy CKM?

https://500px.com/jesseherzog

^ Czy w niewielkim stopniu obrabiane (o ile w ogóle) zdjęcia typu portrety uliczne, street fashion i coś w podobie do edytoriali fashion?

Co do Jesse to sprawa jest dość prosta. Kilka dni temu podrzucił link do swojego konta na flickr na pewne zagraniczne forum w pewnym wątku i też oglądam sobie jego zdjęcia, niektóre są naprawdę bardzo dobre. W wakacje kupił sobie EOS 5DS (wcześniej używał 5D Mark III ale teraz zapewne poszedł w odstawkę) i szaleje a efekty tego możesz oglądać na ostatnich kilkunastu stronach jego galerii na flickr.

Najczęściej pod ten aparat podpina obiektywy Sigma 50mm f/1.4 Art oraz EF 85mm f/1.2L II USM, pozostałe rzadziej.

Zdjęcia robi w tzw. złotych godzinach. Przejrzałem z kilkanaście EXIF-ów i stara się zmieścić czasowo do południa albo robić zdjęcia późnym popołudniem i/lub wieczorem.

Zdjęcia przechodzą przez Adobe Photoshop CC i są konwertowane z RAW do JPEG z jakością zapisu 12. Większość zdjęć mieści się w granicach maksymalnie 25 MB za jedno zdjęcie a to jest normalny rozmiar JPEG z tego modelu aparatu (plus minus kilka MB), gdyby zapisywał je bezpośrednio jako JPEG w aparacie to zapewne miałyby zbliżoną objętość. Dlatego śmiem twierdzić (ale nie będę się z nikim o nic zakładał) iż większość tych zdjęć jest bez żadnej obróbki lub z jakimiś minimalnymi korektami typu korekta balansu bieli i/lub czasu naświetlania. Jeżeli modelka jest bardzo fotogeniczna, ma zrobiony makijaż a zdjęcia są robione o odpowiedniej porze to nie ma za bardzo potrzeby aby przy nich coś więcej grzebać.

Coś się zmienia kiedy robi zdjęcia obiektywami EF 85mm f/1.2L II USM oraz EF 85mm f/1.8 USM, wtedy rozmiar plików JPEG dochodzi odpowiednio do prawie 87 MB oraz do prawie 68 MB. Wyjątkowo nie miałem nigdy do czynienia z tym obiektywami więc kompletnie nie mam pojęcia dlaczego tak jemu urosły te JPEG. Może w przypadku tych obiektywów coś więcej grzebał w obróbce RAW?

"Feel free to checkout how much my work improved when I switched from a 5D3 to a 5Ds "

https://www.flickr.com/photos/jesseherzog/

Jesse robi piękne zdjęcia, nie wiem w jakim stopniu obrabia i ingeruje, ale dała bym sobie obciąć małego palca u nogi, że raczej tak na pewno podkolorowywuje i podbija barwy co nieco, plus minus retusz- standard ja sama foce też w tych godzinach i jeszcze, no dobra pare razy wyszły podobne efekty, ale by to wygladało tak jak tu to zwykle musze wrzucić do PS- a efektu aż takiego nie uzyskuje jakbym miała być szczera to bardziej odpowiada mi styl https://500px.com/benhaim22 choć pewnie teraz powiecie, że ide na komerche ale moją obróbkę staram się wyważyć odpowiednio, a do tego potrzebna mi wiedza jak uzyskuje sie takie wyniki co nazywacie "plastikowe", a co do szkieł to akurat ta sigme posiadam głównie mi chodzi o to by jak najbardziej nadać zdjęciu tych wymiarów, 3D, nasycenia, kontrastu, szczegółów, jakości itp

Temat zdechł czy naprawdę nikt nie chce się podzielić wiedzą czy po prostu nikt nie wie jakby profesjonalnie podejść do takich zdjęć PS: Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego roku

Uzależniony

Temat zdechł czy naprawdę nikt nie chce się podzielić wiedzą czy po prostu nikt nie wie jakby profesjonalnie podejść do takich zdjęć PS: Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego roku
    A czytałaś post mkamelg'a? No przecież podał Ci jak na tacy. Każde zdjęcie może być profesjonalne, pod warunkiem, że przedstawia coś wartościowego i jest prawidłowo wykonane. Nie rozumiem ludzi, którzy mają parcie na czyjś styl
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Pełne uzależnienie
    Miasto

Co się tak ciskasz? Wiedzą już dawno się ktoś podzielił tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać.

Tomasz Pluszczyk - Fotografia beauty i fashion

Wybierz sobie coś z górnego menu i/lub spod "Kategorie" po prawo. Dużo bardzo przydatnych informacji podanych w bardzo przystępny sposób.

Czytałam bardzo uważnie i niech mu Bóg wynagrodzi w dzieciach za ten post ale nie chce słyszeć o "złotej godzinie", o pięknym rozmyciu dzięki jasnym obiektywom, o rozmiarze itp. ponieważ nie fotografuje od dziś i wiem jak te czynniki są ważne Pytałam o możliwość wyciągnięcia ze zdjęcia tych szczegółów, tego realizmu, a z tego co widzę to tam przy zdjęciach jest na 100% jakiś warsztat wyciągania tego "fotorealizmu" w PS.

Co do parcia na styl to podejrzewam, że każdy z Nas podpatrywał czy to techniki retuszu, czy kadrowania od innych, nie widzę tu żadnego parcia, a tylko ciekawość jak uzyskuje się podobne efekty, które później dostosuje pod swoją obróbkę Akurat pokazałam trzech fotografów i ich style są różne, ale moim zdaniem łączy ich właśnie ten efekt realizmu, większego niż zazwyczaj na zdjęciach

Co do profesjonalnego zdjęcia to znam zasadę, że nawet najbardziej dobrze zrobione zdjęcie w idealnych warunkach da sie skopać przy obróbce, a czasami nawet najbardziej "złe" zdjęcie da się przy postprodukcji uratować- oczywiście w jakimś stopniu

Nie chce ich naśladować, chce ich wykorzystać, jakby to nie zabrzmiało

PS: nie ciskam się, juz nie przesadzajmy po prostu jestem ciekawa jak uzyskuje się podobne efekty, a moim błędem było chyba zaczęcie szukania tej wiedzy tutaj

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

A pokaż jakieś swoje zdjęcie. Bo może się okazać, że obróbka nie pomoże, bo zdjęcie bazowe nie pozwala. Na razie czytamy tylko o Twoim doświadczeniu, a dużo łatwiej było by mieć podstawę do nakierowania.

Z dwóch przykładów które wrzuciłaś zdecydowanie lepiej wypada Jesse Herzog, zarówno pod względem kadrów jak i obróbki. Zwłaszcza zdjęcia z ostatnich 6msc wyróżniają się na tle wcześniejszych. Myślę, że jest to jakaś wariacja z "analogowymi" presetami typu VSCO + troche zabawy na warstwach, krzywymi, subtelny retusz D&B itp. Z 650D w większości przypadków tak plastycznych zdjęć nie uzyskasz, tutaj pełna klatka + jasne szkła to podstawa do tego dobre zastane światło o właściwej porze. Z pełnej klatki wyciągniesz dużo więcej i dużo łatwiej niż z APS-C, przynajmniej w Canonie nie wiem jak z Nikonem.
    Wrzuć jakieś swoje zdjęcia to będzie łatwiej coś podpowiedzieć.
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Myslałam o warsztatach, ale takie dobre to przynajmniej 1500 zł
    Może ktoś tą wiedzę latami zbierał, a Ty chcesz za darmo?

nie chce słyszeć o "złotej godzinie", o pięknym rozmyciu dzięki jasnym obiektywom, o rozmiarze itp. ponieważ nie fotografuje od dziś i wiem jak te czynniki są ważne
    Sposobem wypowiedzi jednak pokazujesz, że tej wiedzy Ci ewidentnie brak.

z tego co widzę to tam przy zdjęciach jest na 100% jakiś warsztat wyciągania tego "fotorealizmu" w PS
    Bosssssze, fotorealizm kurde uzyskiwany w PS!

moim błędem było chyba zaczęcie szukania tej wiedzy tutaj
    Twoim błędem jest brak jakiejkolwiek świadomości. Fotografowie, którzy chcą się dzielić całą swoją wiedzą za darmo i otwarcie robią to. Inni organizują warsztaty. Zwykłą uczciwością jest szanowanie autora zdjęć, które nam się podobają.
    Dostałaś już tu wiele podpowiedzi, w necie jest mnóstwo tutoriali. Może nieco się zaangażuj zamiast czekać na gotowce. Lenistwo i brak świadomości: level hard.
    Marki trzy.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów