Tryb P, iso800, modlitwa.Zamieszczone przez zdz
Tryb P, iso800, modlitwa.Zamieszczone przez zdz
Polecam
- tryb P
- ISO 400-800 (jasny/ciemny kościół)
- 7 punktów AF
- balans Auto
- lampa +1/3
- sharpnes +2
- JPG M Fine
I prośba, żeby spokojnie trzymać aparat, patrzeć w wizjer i nie kadrować w nieboI zapomnieć, że dużo będzie udanych. Niestety...
Zamieszczone przez Raff
czy lampa +1/3 nie przeswietli, normalnie w starej analogowej Minolcie plus 5400 HS trzeba bylo lampe korygowac in minus bo przeswietlala?
sharpnes +2 co to spowoduje?
Canon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8
Na początku będziesz miał trudności w przyzwyczajeniu się do systemu naświetlania CANONA . Też zmieniłem system z minolty na canona i też byłem niektórymi rzeczami zdziwionyZamieszczone przez zdz
Bardziej wyostrzone zdjęcia .Zamieszczone przez zdz
Jeżeli masz dużą kartę rób w rawach , wtedy w przypadku niedoświetleń lub minimalnych przepałów jeszcze da się coś wyciągnąć na kompie .
Jeszcze mam pytanie jaki pomiar swiatla bedzie najlepszy?Zamieszczone przez Raff
Matrycowy czy centralnie wazony bo punktowy chyba nie wchodzi w gre. Czytalem w poradach foto ze najlepiej ustawic cetralnie wazony bo przewaznie kadruje sie na glowny obiekt i mamy pewnosc ze bedzie dobrze doswietlony, natomiast matrycowy podobno czasami gubi sie w kosciolach?
Canon 350D + Tamron 17-50 2.8, Lampa 430 EX, Battery Gripp, Sigma 70-300 DG APO, Kingston 1GB x 3, Canon 50mm f/1,8
E-TTL II Evaluative! Przy zdjęciach z błyskiem zawsze jest matrycowy. Są jego dwa rodzaje w C.Fn.Zamieszczone przez zdz
Ostatnio edytowane przez Raff ; 16-04-2006 o 13:28
Nie rozumiem jak to przy zdjeciach z blyskiem jest zawsze matrycowy? Ja caly czas blyskalem i pomiar swiatla mozna bylo ustawiac dowolny?Zamieszczone przez Raff
Matrycowy jest pomiar błysku (2 rodzaje pomiaru). Zastane wg ustawień (jedna z trzech metod pomiaru). W ciemnych pomieszczeniach nie ma to znaczenia dopóki podstawowym źródłem jest flash i na stałe masz ekspozycję na M, trzeba ją jednak kontrolować/korygować, bo jak się jaśniej zrobi to przepał. Na P i tematycznych ekspozycję dobiera automatyka zgodnie z wybraną metodą pomiaru. Jeśli jest jednak ciemno jak to zazwyczaj w pomieszczeniach, to i tak jedzie na max. otworze przysłony i najdłuższym czasie (1/60). Tak jest m.in. w 350D (w 300D mniejsza elastyczność bo na M jest centralno-ważony, na P matrycowy i finito). Proszę o korektę/zjebkę jeśli namieszałemZamieszczone przez zdz
![]()
Ostatnio edytowane przez Raff ; 19-04-2006 o 11:11
A moze takie ustawienie:
M, f5,6 1/40 zeby maksymalnie doswietlic, ISO 400 zeby nie bylo za duzych szumow, balans bieli na zarowke tak jak oswietlenie w kosciele, lampa na wprost (niestety zamowiony dyfuzor stofen nie dotarl na czas)?
czy przy ISO 800 nie bedzie za duzo szumow?
Na przyjeciu bede fotografowal sam takze prosze o wskazowki jak najlepiej sprawdzic 350d w trakcie czy zdjecia sa ok. Chce robi w jpeg bo mam tylko 1BG karte i brak czasu prywatnego aby siedziec i obrabiac zdjecia w PS.
tylko ze to jest Kit wiec raczej trzeba by bylo przymknac do f8 bo sie człek przejedzie na jakosci zdjec z lustrzanki:-? zwiekszyłbym wiec przesłone kosztem np iso...Zamieszczone przez zdz
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 15-04-2006 o 21:35