Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Uniwersalny obiektyw - jaki

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Uniwersalny obiektyw - jaki

Dzięki za odpowiedzi.
    W takim razie zapytam jeszcze w taki sposób:

- patrząc pod kątem zastąpienia dwóch moich dotychczasowych kitów jednym obiektywem, czyli zakupu 18-135/200/300, czy jakościowo nie stracę tak na jasności jak i szybkości af - znowu mi chodzi o to zeby nie było wolniej (nie jestem bardzo wymagający) ? Chodzi mi tylko o wygodę fotografowania, tzn. żeby nie żonglować obiektywami gdy liczy sie czas.

- jaś, jakie obiektywy mógłbyś polecić staloogniskowe dla mnie ?

Moze jeszcze dodam tak: robię zdjecia reporterskie, wydarzenia w rożnych warunkach, zdjecia traktuje potem PS, rozdzielczość jaka jest wymagana to 1000x1000, zleceniodawcy sa zawsze zadowoleni, ale wiadomo trzeba sie w miarę możliwości rozwijać stad ten wątek

- było wspomnienie o lampie błyskowej, fajny pomysł, może sie zainteresuje, na co zwrócić uwagę na początek ?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

nie wierze
    robisz zdjęcia reporterskie?
    i placa ci?
    rozwijac sie trzeba ale przede wszystkim przez wiedze
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Początki nałogu
    Miasto
    WN

First of all, jak wymagane są od Ciebie 1000x1000, to w zasadzie możesz i weki podokręcać, na 1MPix wszystko ujdzie. I w sumie słusznie, że nie będziesz liczył MTFów i onanizował się nad szkłem, tylko ponieważ 1MPix Ci styka, to szukasz czegoś, co rozwinie Twoje możliwości w ramach 1MPix.
    Możesz podejść do tematu też tak - długie zoomy nieco dłużej trzymają poszczególne światłosiły, więc teoretycznie maksymalny otwór w obiektywie 18-200 jest dłużej trzymany, niż w 18-55. Pytanie, czy jakoś optyczna jest też porównywalna, czy nie.
    Tak, czy owak, najlepiej pożycz od kogoś różne obiektywy na choćby godzinę i potestuj, co z nich wynika, będziesz mądrzejszy. I nie licz, że ktoś Ci kamień filozoficzny da, który odpowie Ci na każde pytanie, w szczególności z zakresu optoegzystencji ("czy to szkło ma sens"). Jest tyle wymagań co do sprzętu, ile używających go ludzi, więc godzina testów i obejrzenia fotek na monitorze da Ci więcej, niż 10 stron piany na forum.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów