Witam!
Zakupiłem na Allegro G2, miał byc w stanie bdb a okazało się że jest w stanie przedzawałowym. Klapka od pamięci oczywiście uszkodzona cały poobcierany, poobijany, obiektyw przy chowaniu sie chrobocze i nie odwraca obrazu (podobno normalne). A aparat otrzymałem luzem z baterią i kabelkiem w kopercie bąbelkowanej z napisem "Ostrożnie"cóż takie uroki kupowania przez internet. Pocieszeniem jest tylko dobra cena (500 zł). Na szczęście wszystko działa jak należy i robi ładne fotki. Raz tylko pokazał Lens.
Chciałem zrobić update softu a tu niespodzianka - brak numeru seryjnego, nie ma ani naklejki na spodzie, ani numeru na klapce baterii.
Można się tyko domyślać skąd sprzedający go "dostał".
I tu moje pytanie:
Gdzie może być jeszcze ten numer, może jest jakiś programik którym można go wyciągnąć.
Dla utrudnienia dodam że z nagłówka EXIF nie udało mi się wycisnąć.
A może olać numer i wstawić pierwszy z brzegu z innego G2?(chyba ryzykowne)
Jeszcze jedno pytanie: czytałem wiele opinii o filtrach UV i CPL - opłaca się używać (widać różnicę - ładniejsze sa zdjęcia?) czy dać sobie spokój?
Zorientowałem się że warto kupić B+W.
I jeszcze jedno pytanie: ktoś wie jak naprawić samemu ten czujniczek co jest odpowiedzialny za odwracanie zdjęć w wyświetlaczu - jakiś tutorial może jest gdzieś na stronie?
Aha proponuje pozbierać wszystkie instrukcje do serii G (widze że jest sporo pytań a linki są nieaktualne) i umieścić na jakimś serwerze do pobrania - służę swoją powierzchnią dyskową
gregc