Witajcie wszyscy
mam problem z jednoczesnym panowaniem nad: ISO+czas+przysłona+korekcja ekspozycji w 5D M3.
Dla ptaków o świcie potrzeba: niskie ISO+ krótki czas+ korekcja ekspozycji +5 oraz sensowna przysłona.
Jak to zrobić? Dzięki![]()
Witajcie wszyscy
mam problem z jednoczesnym panowaniem nad: ISO+czas+przysłona+korekcja ekspozycji w 5D M3.
Dla ptaków o świcie potrzeba: niskie ISO+ krótki czas+ korekcja ekspozycji +5 oraz sensowna przysłona.
Jak to zrobić? Dzięki![]()
jakie szkło ?
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
szkło - 400/5,6
gdybm ja do tego podchodzil to pewnie ustawilbym iso na tyle wysokie ze po podciągnieciu ekspozycji nie wyszlo by ziarno czyli 5d3 jakies 800 czas pewnie cosw okolicy 1/200 f5,6 i dalej juz tylko w programie wyciągał jezeli cos sie niedoświetli
Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.
Na świt może być za mało dla takiego obiektywu. No chyba, że ptak śpi, a szkło z IS. W sumie też zależy od świtu - może być kompletna ciemnica, a i może taki ze słońcem.
tak głupio spytam
a jaki to problem ,pójść i przetestować rożne ustawienia by się samemu zorientować co i jak?
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
Nie jestem mocno doświadczony, ale dla tego szkła używam głównie trybu Tv - czas 1/640, 1/800, 1/1000.
Zależy czy zupełnie z ręki, czy jest jakaś podpórka, drzewo kamień itp. Wówczas można użyć 1/400, aby nie wyszło poruszone.
W Magic Lantern jest świetna funkcja rozszerzająca AutoISO w opcji M.
Ustawiasz sobie parametry graniczne (przedziały) - czas, ISO, przysłona, a program tak dobiera aby uzyskać najlepszą ekspozycję.
Specjalnie do tego szkła używam opcji Manual z Magic Lantern i polecam.
Dziękuję za Wasze wypowiedzi.
Ale mój problem istnieje nadal. Tzn.= nie wiem jak i czy to jest możliwe ustawić wg. mojego pomysłu czas , oraz przysłonę i kompensację ekspozycji. W trybie M czas i przysłonę ustawia się bez problemu, ale korekcja ekspozycji --- nie. Tutaj uruchamia się sekwencja naświetlania AEB i aparat proponuje wykonanie 3 kolejnych zdjęć, czyli - standard+ zmniejszoną i zwiększoną ekspozycję.
A ja wymyśliłem żeby zwiększyć ekspozycję np. o 5 i mieć szanse na lepsze ujęcie.
Proszę o pomocDzięki