C 50/1,4 to bardzo dobre szkło za rozsądne pieniądze. Jak komuś wychodzą słabe foty to niekoniecznie z powodu jakości tego szkła raczej
Użytkuję je od paru lat i złego słowa nie powiem, bo nigdy mnie nie zawiódł. IMHO jest lepszy od C 85/1,8 ...
C 50/1,4 to bardzo dobre szkło za rozsądne pieniądze. Jak komuś wychodzą słabe foty to niekoniecznie z powodu jakości tego szkła raczej
Użytkuję je od paru lat i złego słowa nie powiem, bo nigdy mnie nie zawiódł. IMHO jest lepszy od C 85/1,8 ...
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Obraźliwy nie jestem, ale pamiętliwy....
Trochę racji możesz w tym mieć, ale moje doświadczenie z różnymi zamiennikami trochę wypaczyło mi spojrzenie. Za dużo kasy na tym umoczyłem żeby teraz szybko zapomnieć.
P.S. Dziś kupiłem oryginalny kabel synchro canona. Poprzednie 2 zamienniki po prostu padły. Kumple mówią, że teraz będę miał do śmierci. Coś w tym jest...
Oczywiście zgadzam się, że AF 50L nie jest lepszy od 50/1.4. Jest tak samo, może nawet trochę gorzej, ale jakość zdjęć z eLki mi to rekompensuje.
Absolutnie nie masz tu racji. Poczytaj więcej moich postów w innych wątkach, także te sprzed kilku lat i przekonasz się, że na canonie też niejednokrotnie się zawiodłem. Także na serii L.
Szanuję Twoje wypowiedzi, ponieważ też bazujesz na swoich doświadczeniach i spostrzeżeniach. Nie mogę jednak zrozumieć, czemu nie dopuszczasz myśli, że ktoś inny ma trochę inne przemyślenia i inaczej widzi dany sprzęt. Być może to jest spowodowane kiepską powtarzalnością, ale negować tego w 100% bym się nie odważył.
50/1.4 orłem nie jest, ma kilka wad ale też kilka zalet. Mi on odpowiada. Porównując go do innych 50-ek na rynku proponuję także spojrzeć na ich cenę.
Moja 50-ka mityczna nie jest, zamieszczałem tu swego czasu parę zdjęć do oceny i wszyscy zgodnie twierdzili, że egzemplarz świetny. No, ale można wyciągać wnioski bez oglądania...
Nie chciałem tego pisać, ale mam dokładnie to samo odczucie. Zaraz się posypie....
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 31-05-2013 o 15:30
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Jak w 50L chcemy zastosować takie porównanie, to jakoś się buntujesz (że 50L jest drogi w porównaniu do tego co oferuje).50/1.4 orłem nie jest, ma kilka wad ale też kilka zalet. Mi on odpowiada. Porównując go do innych 50-ek na rynku proponuję także spojrzeć na ich cenę.
Na serio jakiego argumentu, by nie wytoczyć przeciwko jakiemukolwiek obiektywowi Canona, to zawsze odwrócisz go ogonem, lub stwierdzisz, że to nieważne w tym wypadku.Albo powołujesz się na argument, że Twoje szkło to było inne.
Bo ciągle nie mogę zrozumieć, czemu coś co jest wadą w jednym szkle, jest nic nie znaczącą cechą lub też wręcz zaletą w innym. Po prostu może i te przemyślenia są spójne dla konkretnego szkła, ale globalnie nie są.Nie mogę jednak zrozumieć, czemu nie dopuszczasz myśli, że ktoś inny ma trochę inne przemyślenia i inaczej widzi dany sprzęt.A szkło to szkło. Każde da się ocenić tak samo.
I dobrze mogę uwierzyć, że niektórym nie przeszkadza to, że lekkie puknięcie w wystającą mordkę 50 1.4 może im ten obiektyw rozwalić.
Szkło jak szkło. Da się znaleźć ostrzejsze i lepiej wykonane. Raczej za większe pieniądze. W tej kwocie i do systemu Canon jest to najlepsza 50.C 50/1,4 to bardzo dobre szkło za rozsądne pieniądze. Jak komuś wychodzą słabe foty to niekoniecznie z powodu jakości tego szkła raczejTylko to zamyka sens dyskusji na temat jakiegokolwiek obiektywu. Bo zawsze do danego mocowania, w danej cenie jest zazwyczaj z jedno takie szkło (poza zoomami 70-300). Jak komuś nie przeszkadza jego potencjalna awaryjność i mydło na 1.4 to jest to dobry zakup. Aczkolwiek 50 1.8 chyba jest w takim wypadku sensowniejszy. :P Dużo taniej, a różnica już niewielka. Tylko znowu porównujemy poza przedziałem cenowym.
Na zdjęciach 800x533 to niewiele da się zobaczyć. Poza tym warto by było w takim przypadku mieć porównanie do innego szkła. Jak możesz to i tak podrzuć linki.Moja 50-ka mityczna nie jest, zamieszczałem tu swego czasu parę zdjęć do oceny i wszyscy zgodnie twierdzili, że egzemplarz świetny.I nie rozstawaj się z czymś tak wspaniałym.
Bo jeżeli jest jak piszesz, to to musi mieć obrazek lepszy niż 50L.
![]()
Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 31-05-2013 o 16:18
Mam podobnie wybrany, dobry egzemplarz C50/1,4 i jak dotąd nie znalazłem wystarczająco istotnego dla mnie powodu żeby wymienić go na C50L.
A myślałem, że pancerność to jeden z dwóch głównych atutów eLki
Fakt, że na zdjęciach tej "tandetności" nie widać
Też prawda, dobry egzemplarz na pewno warto kupić, ale sądząc po odpowiednikach z innych systemów, albo powinni do niego dokładać osłonę p-słoneczną, albo ojej wartość obniżyć cenę
Jak dotąd obchodziłem się z nim szczególnie ostrożnie i może w związku z przekonaniem o łatwości uszkodzenia zbyt rzadko używałem, ale po tym co napisałeś nie będę się już tak z nim cackał![]()
a jak już będąc dokładnym to (jak już ochnaście razy na tym forum pisałem) jakością optyczną też nie zachwyca, mój helios 77M-4 tego canona zjada na śniadanie od pełnej dziury ostrością i dużo mniejszą aberracją,.. zestawiając tak 1.4/50 to jedyna jego przewaga nad dobrymi standarami na m42 to tylko jako-tako ale zawsze jednak działający AF.
hmmm, ja bym bardzo poprosił sampla z 50 1.4 i 77-4. Takiego gdzie 77-4 zjada canona. Jako ze bawię się już od wielu lat w M42 i miałem heliosów kilkadziesiąt chciałbym zobaczyć ten wyjątkowy egzemplarz.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Każdy ma swoje priorytety, ale nie ma co przesadzać z tą nadmierną ostrością. Zawsze oglądasz każde zdjęcie na cropie 200%?
Większość zachwyca się analogowym średnim formatem i tam jakoś żylety się nie doświadczy.
W każdym aspekcie potrzebny jest umiar. Nie raz wyszło mi lekkie mydło, ale w mojej ocenie kadr się obronił. Nic mi po zdjęciu super brzytwie z nieciekawym obrazem.
Wracając do samego tematu owej 50-tki. Pstrykając pożyczoną sztuką koncety potwierdzam... jest słabo wykonana (gorzej niż 85 1.8), ale mając w pamięci jak "normalnie" użytkuję plastik 1.8... w tej konfiguracji cena/jakość jest ok.
Jego problem polega na tym, że 50/1.4 nie miał, bo jak napisał dużo czytał forum i na tej podstawie kupił coś innego. Przypomina mi się tekst z "Chłopaki nie płaczą" - "dużo czytam, zapamiętuję...".
Gdybym bazował na tym co ludzie na forum piszą powinienem być zachwycony canonem 17-55 i psioczyć na 17-40. Nie powinienem też kupić 24L, bo to też podobno niezły shit, który ma mega problemy z AFem i jak już trafi to powinno się być zdziwionym. 50L też jest do d..., bo drogi i ma wolny AF. 35L ma podobno gorszy AF od sigmy. A w tym wątku dowiaduję się jaki mam kiepski 50/1.4.
Można tak jeszcze długo. Mi wystarczy, że piszą to ludzie, którzy w ręku tych szkieł nie mieli i dalsza dyskusja mija się z celem.
Kurcze, gdybym tego forum nie czytał byłbym ciemny jak tabaka. A tak dzięki uprzejmości "fachowców" wiem ile kasy umoczyłem i jakie to canon buble nam wciska. Nagle doznałem olśnienia, jutro idę wszysko oddać do komisu....
A co do heliosa, to canon zjada go AFem i przysłoną f1.4, ale dla Tom77, to zapewne mało istotne punkty. Proponuję trochę reporterki porobić na MFie...
Akurat w wątku o 50L byłem mocno za eLką, więc nie bardzo rozumiem...
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 31-05-2013 o 22:56
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty