Czemu uwazasz ze majac 300D nie mam kontroli nad tym co robie?Zamieszczone przez Klosiu
Czemu uwazasz ze majac 300D nie mam kontroli nad tym co robie?Zamieszczone przez Klosiu
Jesli nie zalezy na pokretle i lepszym materiale body i ma sie hacka by wasia, to NIE wartoZamieszczone przez Klosiu
Ale zaczynamy wracac chyba do dyskusji, ktora najczesciej pojawiala sie na tym forum :/
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
Moim zdaniem warto jeżeli kogoś stać na to. Ja się do tego przymierzam.
Jeżeli ktoś nie ma kasy to nie ma wyjścia lecz jeżeli ona jest, to trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy dodatkowe funkcje (nie patrząc na wasiaware do 300D) skompenują 3000zł to OK. Ja biorąc pod uwagę zamianę zwracam głównie uwagę na uszczelnienie korpusu i szybkość robienia zdjęć co jest dla mnie wazne.
Dla urealnienia moich potrzeb teraz zamówiłem obiektyw 70-200 L f/2,8 w zamian za światło f/4 (ta różnica w kasie pomogłaby mi zamienić korpus z 300D na 20D) bo obirktyw to podstawa.
Filip 71
Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3
mialem na mysli bez ruskiego softuZamieszczone przez tpop
ale tak czy inaczej ..masz mozliwosc zmiany pomiaru swiatla ??
wiec juz aparat sam za Ciebie wybiera...
300d tez nie ma kilku funkcji do lampy bylskowej....np blysku na 2 kurtyne
5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8
ale to nie sa roznice warte az takiej doplaty (przynajmniej wedlug mnie).
Spojrz na ceny uzywanych 10D na allegro i ebay... a potem sprecyzuj swoje "aż"Zamieszczone przez eternus
.
Wg mnie, najpierw roznica w cenie byla warta - w czasach gdy 300D i 10D byly w cenie odpowiednio ok 4800 z kitem i ok 6500 bez kitu, jeszcze przed Wasiaware.
W czasach Wasiaware sam doradzalem - 300D z kitem i lepszym szklem i shakowac, chociaz to nadal nie to samo, zamiast 10D jesli mialby byc z gorszym szklem (czyli ktos z mocno ciasnym limitem gotowkowym).
Obecnie - jesli juz doplacac to pomiedzy 300D z kitem ok 3200-3400 a 20D za 5400-5600 jest zdecydowana roznica warta tych 2 tys, oraz pomiedzy 300D z hakiem a 10D uzywanym za ok 4200-4400 jest rowniez roznica warta doplaty.
Ta roznica to glownie jakosc wykonania i spokoj oraz wygoda obslugi - wiesz ze wszystko co chcesz mozesz sobie ustawic jak chcesz a nie ze w pewnych momentach musisz nakombinowac z przyciskami (np pomiar 'punktowy' - tylko przez * w 300D) , albo ze czegos zupelnie brak (np blsyku na druga kurtyne - mi sie pare razy przydal, albo stale przelaczenie w tryb Servo AF - wiele razy mi sie przydalo).
Po prostu spokoj i wygoda fotografowania 10D jest warta doplaty - dla leniwych co nie lubia kombinowac. Ale to juz bylo na tym forum 8)
Ale po porownan bierzmy albo oba nowe modele nowe, albo oba uzywane.
A nie uzywajmy argumentu - nowy 300 D kosztuje tyle i tyle, a uzywany 10 D, jest tylko o tyle drozszy.
A dlaczego? To ze uzywany nie znaczy ze od razu gorsze zdjecia robi? Uzytecznosc uzywanego modelu jest taka sama, wiec gdy za podobne pieniadze mozemy miec albo jeden albo drugi to nalezy je jak najbardziej porownywac, ceche "uzywany" tylko traktowac jako jedna z cech do oceny a nie dyskwalifikujaca.Zamieszczone przez eternus
Tak - ale albo porownujemy obie ceny uzywane, albo obie nowe. A nie jak tu ktos zdaje sie sugerowal - cena nowego 300 d, a cena uzywanego 10 D.
eternus ma racje - nowy sprzet to nowy.. a uzywka to uzywka..
rownie dobrze w szranki z tymi aparatmi mozna postawic uzywanego canona 1d.. w tej samej cenie..
albo mowimy o sprzecie nowym, albo o uzywanym.. a jak ktos nie widzi roznicy to niech kupuje bielizne w lumpexach - po co przeplacac? ;-)