Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Czy 70d i Sigma 17-70 os dc to dobry zestaw?

Mieszany widok

Domyślnie Czy 70d i Sigma 17-70 os dc to dobry zestaw?

Witam, prosze mnie nie linczowac

Mam taki zestaw jak w temacie, przesiadlem sie z 1000d i roznica jest spora, chociaz nie w pelni zadawalajaca. Chodzi o to ze mimo bardzo pozytywnych opini na temat tego obiektywu szalu nie ma, zdjecia nie sa hmmm bardzo ostre, a spodziewalem sie zyletki. Poczytlem troche FAQ na forum i wychodzi na to ze nie umiem robic zdjec (bo nie umiem). Slyszalem ze jakos mozna 'skalibrowac' body z obiektywam, jak to zrobic? ewentualnie jaki obiektyw (spacer zoom) byl by idealny do 70d?

Dodam, ze do filmow obiektyw sie nie nadaje. Slychac ostrzenie a mialo byc tak pieknie z HSM...

dzieki!
    Lukasz
    Ostatnio edytowane przez Dragster ; 02-12-2015 o 16:45

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Czy 70d i Sigma 17-70 os dc to dobry zestaw?

6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Masz Ci los... Sprawdz w ogole najpierw w czym lezy problem... Byc moze wszytsko jest dobrze tylko oczekiwania sa za duze. Sprawdz AF najpierw - uzyj trybu live view. Ten AF sie powiedzmy nie myli... Zrob troche zdjec w ten sposob. Jesli ostrosc bedzie Ciebie satysfakcjonowala - problem moze lezec po stronie fazowego AF. Jesli nie bedzie lepiej - hmm moze obiektyw. Nie znam tego modelu ale roznie bywa... Jaki obiektyw miales z tym 1000d? Masz go jeszcze? Jesli chodzi o matryce to owszem, roznica powinna byc zauwazalna...

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

ale po co kalibracja skoro problemem jest niewiedza
    nie prościej poczytać o podstawach fotografii?
    zresztą na tym etapie "wiedzy" z kalibracja tez sobie nie poradzisz
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Dzieki Chlopaki,
    w 1000d mialem kitowy ale zmienilem go odrazu wlasnie na ta sigme. Jest lepiej na 70d porownaniu z 1000d ale lepiej to za malo mysle, przeciez oba aparaty dzieli przepasc...
    No nic, chyba pozycze jakiego stalo ogniskowego i porownam efekty

Coś już napisał Awatar feciu
    Miasto
    Łódź

nie używałem tego obiektywu ale moje 70D współpracowało bardzo dobrze z Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM. Do filmów jednak polecam coś z silniczkiem STM lub zewnętrzny mikrofon.
    Koledzy dobrze podpowiadają ze sprawdzeniem trybu Live view. Porób "słynne" testy z bateryjkami lub wydrukuj sobie tablice kalibracyjną. Jak możesz to podepnij inny obiektyw i zobacz jak się zachowuje.
    X-T2...|

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Łódź

Tak się składa, że posiadam ten obiektyw i to body. Pierwotnie używałem obiektywu na Canon 450d i do spacerów czy zwykłych amatorskich zdjęć był OK. Gdy zmieniłem body na 70d też myślałem, że będzie dużo lepiej - nie było. Masakryczne było też jakiekolwiek nagrywanie filmów, a raczej nagrywanie dźwięku "gruchotania" obiektywu. Stwierdziłem, że czas na zmianę i kupiłem stałkę Sigma 35mm F/1.4 Art. Efekt -> nieziemsko ostre jak brzytwa zdjęcia, ten obiektyw 17-70 ma tylko wspólnego producenta . Prawda też jest taka, że to zupełnie inna półka cenowa - jak dla mnie warto dołożyć każdą złotówkę. Wracając do body 70d - pokombinuj z Mikroregulacją - może będzie lepiej, ale wątpię. Powodzenia !

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Dragster Zobacz posta
    Witam, prosze mnie nie linczowac

Mam taki zestaw jak w temacie, przesiadlem sie z 1000d i roznica jest spora, chociaz nie w pelni zadawalajaca. Chodzi o to ze mimo bardzo pozytywnych opini na temat tego obiektywu szalu nie ma, zdjecia nie sa hmmm bardzo ostre, a spodziewalem sie zyletki. Poczytlem troche FAQ na forum i wychodzi na to ze nie umiem robic zdjec (bo nie umiem). Slyszalem ze jakos mozna 'skalibrowac' body z obiektywam, jak to zrobic? ewentualnie jaki obiektyw (spacer zoom) byl by idealny do 70d?

Dodam, ze do filmow obiektyw sie nie nadaje. Slychac ostrzenie a mialo byc tak pieknie z HSM...

dzieki!
    Lukasz
    ale czekaj, nie umiesz robic zdjęć i chcesz kalibrować body i obiektyw? po co ? druga rzecz , takie rzeczy tylko serwis ci zrobi chyba ze masz mikroregulacje w body o czym powinieneś wiedzieć czytajac instrukcję obsługi aparatu, bo przecież ją przeczytałeś prawda ? mysle ze idealny obiektyw to 28-300L fajna jakosc i duzy zkres ogniskowej.

Druga rzecz to ten obietyw wlasnie chyba jesttylko w wersji HSM (z OS oczywiscie) i co prawda jest on cichszy niż śrubokręt ale nie jest to STM canona więc sorry ziom trzeba bylo zainteresowac sie przed zakupem
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Dzieki, dzieki! Obiektyw kupilem jeszcze do 1000d ktory filmow nie nagrywal, teraz czeka mnie zakup kolejnego na to wychodzi, sam w sobie kosztowal 450 funa przy kursie okolo 5 zl tamtego czasu... no nie wazne. Co do to nie umiejetnosci robienia zdjec to nie bede sie porownywal do specjalistow z forum (czyli nie umiem chociaz robie je swiadomie) to tez nie waze. Intrukcja, jestem w trakcie, jest gruba jak epopeja hehe.
    dzieki panowie jeszcze raz za odpoiedzi. Napewno pobawie sie kalibracja bo to cos nowego a kazde doswiadczenie jest wazne, obym tylko nic nie zepsol..

PS ten C70-300L odpada, jest poprostu za drogi i pewnie wazy tone
    Ostatnio edytowane przez Dragster ; 04-12-2015 o 15:27

Dopiero zaczyna

Do filmowania polecam szkła STM - w końcu Canon po coś to zrobił, nie? Mam Sigmę 17-70 (w obecnej wersji C) używaną wcześniej z 400D a teraz z 70D. Nie jest to L-ka ani stałka. Nie wiem czego oczekujesz. Szkło ma bardzo uniwersalny zakres a jedyne zastrzeżenia do jakości obrazu na brzegu kadru można mieć przy kombinacji pełna dziura + 17mm (dlatego uzupełniłem ją C 10-18 uzyskując przy okazji niewiarygodnie szeroki kąt). Poza tym Sigma daje dobry AF, stabilizację, relatywnie nienaganną jasność i 3 rok gwarancji za darmo.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów