Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Chce kupić Helios 40-2 85/1.5 - PROSZĘ O RADĘ

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Chce kupić Helios 40-2 85/1.5 - PROSZĘ O RADĘ

nie ma się o co spinać i na cropie wyjdą fajne efekty i na pełnej klatce. Autorka wątku raczej nie bardzo wie o co chodzi i tylko jej mieszacie w głowie pytanie było czy pasuje pod 700d i odpowiedź jest krótka, PASUJE. A w linku który dawałem wcześniej widać, że na kropie również można uzyskać super efekty.
    SONY

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Jedyne co się zmienia to kąt widzenia obiektywu i to ma wpływ na perspektywę
    i to lubię taką mocną obronę, jak za szweda pod Jasną Górą, jak Ali z Foremanem - w kwestii formalnej - niestety perspektywa nie zależy od "kąta widzenia obiektywu", ani od jego zmiany - tego kąta - od czego zależy można doczytać na forum lub w internetach .
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 02-12-2015 o 21:14
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar eleroo

Oj Jaś, czepiasz się. Uprościłam na potrzeby wątku. Wiesz o co chodzi i nie rób scen Nie chce mi się tłumaczyć każdemu członkowi obozu "nie opłaca się do kropa nic kompletnie, nawet kropa się nie opłaca bo tym się nie da focić" o co kaman, więc upraszczam okrutnie nieraz, bo członkowie tego obozu nie są zainteresowani fotografowaniem, tylko rysowaniem rysunków w trzech rzutach oraz mierzeniem rozdzielczości w rogach i ilością szumów w czerwieniach matrycy x do matrycy y Im jest naprawdę wszystko jedno co wpływa na perspektywę.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

więc upraszczam okrutnie nieraz, bo członkowie tego obozu nie są zainteresowani fotografowaniem, tylko rysowaniem rysunków w trzech rzutach oraz mierzeniem rozdzielczości w rogach i ilością szumów w czerwieniach matrycy x do matrycy y Im jest naprawdę wszystko jedno co wpływa na perspektywę.
    Generalizujesz i stosujesz takie uproszczenia, że aż czytanie tego boli.
    To takie przybliżenia - jak stąd do Wąchocka.
    Nie było trzech rzutów, nie było analizowania szumów ani mierzenia rozdzielczości.
    Koleżanko ubodło Cię, że ktoś Ci wytknął błędy rozumowania, trudno - focimy dalej.

Przepraszam, ale nie obiecuję że przestanę wytykać z uśmiechem.
    Co do cropów, to używam ich kilka i sobie chwalę nawet z obiektywami średnioklatkowymi (ulubiony 2,8/80 Biometar).

A w temacie wątku, obiektyw fajny, warto mieć i używać nawet z cropem, choś z FF pewnie będzie "fajniej".
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 03-12-2015 o 00:05

Pełne uzależnienie

Oj Jaś, czepiasz się. Uprościłam na potrzeby wątku. Wiesz o co chodzi i nie rób scen Nie chce mi się tłumaczyć każdemu członkowi obozu "nie opłaca się do kropa nic kompletnie, nawet kropa się nie opłaca bo tym się nie da focić" o co kaman, więc upraszczam okrutnie nieraz, bo członkowie tego obozu nie są zainteresowani fotografowaniem, tylko rysowaniem rysunków w trzech rzutach oraz mierzeniem rozdzielczości w rogach i ilością szumów w czerwieniach matrycy x do matrycy y Im jest naprawdę wszystko jedno co wpływa na perspektywę.
    tylko w kwestii formalnej bo potem taka raz powiedziana bajka o perspektywie żyje własnym życiem, używałem canonowego cropa - plusy ujemne przewyższają plusy dodatnie - zdecydowanie przewyższają. rysunków nie robię, no czasem ale na pewno nie w rzutach, rozdzielczości nie mierzę - albo coś jest ostre albo nie jest i żadne pomiary tego nie zmienią , co do tych szumów to coś jest na rzeczy - ale nic na to nie poradzę musiałem do tego przywyknąć.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

eleroo na wstępie przeproszę za nieumyślną zmianę płci. Powinienem się jej domyśleć po Twoim odwracaniu kota ogonem. Żeby bronić swoich tez sama zaczęłaś pisać o MF. Wątek dotyczy obiektywu a nie wojny FF vs Crop. To też Twój wymysł. O perspektywie napisali poprzednicy. Sama bronisz wybudowanej przez siebie Częstochowy. Nikt tu chyba nie twierdził (a na pewno nie ja), że ten obiektyw nie sprawdzi się na cropie. Sprawdzi się, pewnie nawet ktoś będzie zadowolony, ale to szkło pazury pokazuje na FF (nie wiem jak na MF, ale wierzę Ci i sam sprawdzę na swoim Pentaksie, bo może być ciekawie). Wbrew Twojemu zdaniu, to szkło zostało stworzone pod analogowy mały obrazek. A, że ma większe pole krycia, to inna sprawa, bo prawie każdy obiektyw tak ma. Ten ma po prostu pewnie nieco więcej i tyle.
    Na miejscu autorki wątku kupiłbym tańszy obiektyw i na nim poćwiczył. Jak zabawa ją wciągnie, to wtedy kombinowałbym dalej.
    Dobrze wiesz, że fotografowanie bardzo jasnymi szkłami z dość sporą ogniskową (a tu pole widzenia jest mniej więcej równe polu z obiektywu 135mm) nie jest prostą sprawą. Malutka matówka też nie ułatwia sprawy. Jak trafi dodatkowo średnio ostry egzemplarz (choć to też sprawa indywidualna, co kto uważa za ostre i czy potrzebuje ostrych zdjęć), to będzie kaplica, płacz i zgrzytanie zębów.
    Marki trzy.

Reasumując. Pooglądaj co to szkło potrafi na matrycy APS-C. Jeśli Tobie odpowiada, to kupuj i nie zawracaj sobie głowy wielkościami matryc. Nic tak nie cieszy, jak samo fotografowanie. Niezależnie od zagadnień technicznych.

Robercie ja również mam podobne zdanie co do Biometara. Podpinam go do cropa.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 06-12-2015 o 21:54

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Na początek można spróbować z Cyklopem

Ja jedynie polecam kupić używanego heliosa. Jeśli się spodoba to zostanie lub zamienisz go na nówkę sztukę nie śmiganą. Jeśli się nie spodoba, to odsprzedasz nie tracąc na nim.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
    Robercie ja również mam podobne zdanie co do Biometara. Podpinam go do cropa.
    A ja właśnie przerabiam dla niego "podstawkę" na tilt-shift do FF. Zobaczę co wyjdzie albo kupię gotowca z ebay-a.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów