Cytat Zamieszczone przez Wiktor.M Zobacz posta
hmmm.... pokrewna dusza ... ( jelcyk )

Jak miałem o 40 lat mniej i żył mój Tata to zapamiętałem jego takie słowa... Ludzie nie umieją patrzeć! tzn patrzą ale nie widzą!
mówił do mnie ... chodzi o to synku... żeby się zatrzymać ! i patrząc - zobaczyć!

od tamtej pory im bylem starszy co roku wychodzę w pierwsze dni wiosny i przyglądam się strukturze listków, które wychodzą z pąków jako pierwsze

I nie jestem artystą... ot - teraz już zabiegany pracoholik walczący z polskim systemem podatkowym czy się przeżyje i jeszcze na coś odłoży....? czy nie

ale umiejętność PATRZENIA na to co jest obok mnie przerodziła się w fascynację i to też jest powód dlaczego od kilku lat myślałem o fotografii.

tylko muszę sobie to w tym tempie przewijanego szybko życia często przypominać i mówić - STOP! zatrzymaj się i przyjrzyj temu listkowi Klonu żebyś zobaczył jego kolor, strukturę, ciepło, to czy jest szczęśliwy...

no tak filozofia chłopska się włączyła.. ale Tata powiedział tak ! uważasz że to bzdury u ble ble?

To siadaj teraz i narysuj mi ze szczegółami z pamięci _ liść klonu jesionu brzozy albo jak to za trudne narysuj bez patrzenia z pamięci twarz... oczy osoby, którą kochasz...

umiesz patrzeć? ale czy widzisz?

eh zebrało się na morały ... przepraszam
no i coś w tym jest :-)...ja odkad zaczałem interesować się fotografią i robić zdjęcia inaczej patrze na wszystko...wszędzie dookoła czy to idąc do pracy czy będąc na wakacjach nawet jak nie mam przy sobie aparatu to szukam fajnego kadru, zastanawiam się jakbym to sfotografował, zatrzymam się na chwile...takie schorzenie już mi się wyrobiło :P