Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: Początkujący... Bardzo ;)

Mieszany widok

Domyślnie Początkujący... Bardzo ;)

Ten post, to tak żeby zacząć

Pytanie do osób z Łodzi czy ktoś miałby ochotę odpłatnie pouczyć laika w zakresie obsługi sprzętu, podstaw fotografii i jej obróbki? Ktoś kto mógłby przychodzić do nas i robić cykliczne szkolenia 2-3 godzinki dziennie? centrum Łodzi okolice Manu.

uprzedzam, że do tej pory mając C 450 robiliśmy zdjęcia jedynie "małpą" i od 2 tygodni czytam wszystko co się da i nie ogarniam bo za dużo informacji naraz

Z pewnych względów musiałem zakupić trochę lepszy sprzęt, a teraz trzeba to ogarnąć

jakieś oferty z ceną niewygórowaną (mile widziani studenci) na mail jeżeli można biuro@ergo-media.pl

Miło gdyby ktoś podrzucił linki do samouczków... tak wiem wujek google... sam też szukam na YouTube i w serwisach ...
    ale jest tego tyle że przejrzenie czy przeczytanie całości zajmie lata wiec szukam jakichś skrótów do najlepszych samouczków, serwisów, for, blogów. Na razie najlepsze strony to optyczne.pl i to w którym piszę.

Acha! będą pytania - po co taki sprzęt? Początkowo zdjęcia dzieci - reportaż, plener, portret dziecka ale bez studia własnego.

za wyrozumiałość dziękuję od czegoś trzeba zacząć

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Początkujący... Bardzo ;)

Proponuję zaczać od instrukcji aparatu, naprawdę - aparat to nie pralka, a instrukcje canona są napisane dość prosto i przystępnie.

Przyda się słowniczek:

http://www.fotografuj.pl/Article/Slo...ch/value/F#FTM
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 29-11-2015 o 15:21

O... ! Jest Pan szybszy niż migawka w aparacie nie spodziewałem się że tak szybko pierwsza odpowiedź.
    Tak instrukcja jest czytana w tzw międzyczasie... czyli pomiędzy przeglądaniem netu, odpisywaniem klientom, popijaniem kawy gdy komputer czeka na wykonanie zadania w Corelu

dziękuję za pierwszy link! tylko jest problem bo mam otwartych jakieś 30 kart w przeglądarce i jak czytam trafiajac na coś ciekawego to otwieram następną
    po czym kończę w nocy.

Ale na pewno tą stronę - ZALICZĘ

--- Kolejny post ---

Kurcze odpisywałem P. RobertON, a w międzyczasie już dwa kolejne - DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM
    chyba muszę się nauczyć szybciej pisać, bo jakoś czuję się zobowiązany żeby każdemu podziękować...

to dziękuję z góry i obiecuję, że wszystko co podacie przeczytam obejrzę choć nie wiem ile mi to zajmie
    a tak na marginesie to Wy nie macie nic innego do roboty tylko w niedzielę odpisywać takim gamoniom jak ja?
    Hmmm ten opis "pełne uzależnienie" brzmi groźnie

Wpisałem sprzęt przy rejestracji ale nie widzę, bo się nie pokazał na podglądzie.
    Więc to, na czym będę raczkował to:
    1. Body Canon 6D
    2. Obiektyw Canon EF 24-70 mm f/4L IS USM
    3. Obiektyw Sigma A 50 mm f/1,4 DG HSM
    4. Obiektyw Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS II USM
    5. Lampa Speedlite 600EX-RT

stary mało używany Canon 450 z kitowym obiektywem o ile może się do czegoś przydać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Wiktor.M Zobacz posta
    Ten post, to tak żeby zacząć

Pytanie do osób z Łodzi czy ktoś miałby ochotę odpłatnie pouczyć laika w zakresie obsługi sprzętu, podstaw fotografii i jej obróbki? Ktoś kto mógłby przychodzić do nas i robić cykliczne szkolenia 2-3 godzinki dziennie? centrum Łodzi okolice Manu.

uprzedzam, że do tej pory mając C 450 robiliśmy zdjęcia jedynie "małpą" i od 2 tygodni czytam wszystko co się da i nie ogarniam bo za dużo informacji naraz

Z pewnych względów musiałem zakupić trochę lepszy sprzęt, a teraz trzeba to ogarnąć

jakieś oferty z ceną niewygórowaną (mile widziani studenci) na mail jeżeli można biuro@ergo-media.pl

Miło gdyby ktoś podrzucił linki do samouczków... tak wiem wujek google... sam też szukam na YouTube i w serwisach ...
    ale jest tego tyle że przejrzenie czy przeczytanie całości zajmie lata wiec szukam jakichś skrótów do najlepszych samouczków, serwisów, for, blogów. Na razie najlepsze strony to optyczne.pl i to w którym piszę.

Acha! będą pytania - po co taki sprzęt? Początkowo zdjęcia dzieci - reportaż, plener, portret dziecka ale bez studia własnego.

za wyrozumiałość dziękuję od czegoś trzeba zacząć
    Na początek wystarczy instrukcja aparatu i trening

Początki nałogu Awatar asdf

i nie ogarniam bo za dużo informacji naraz
    Nie sposób wszystko pojąć na raz, zacznij od trybu P i czytania podstaw (poza Internetem książki też nie gryzą).
    Polecam też najpierw skupić się na samym fotografowaniu, będzie mniej roboty podczas obróbki.
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Oprócz instrukcji, proponuję również jakąś książkę o podstawach fotografii. Bo sobie tak dedukuję, że skoro Kolega robił cały czas w trybie małpim, to niewiele wie o zależnościach i konsekwencjach zmiany czasu migawki, wartości przysłony, wpływu ogniskowej na obraz itp. Zrozumienie tego znacznie przyspieszy początkową fazę nauki.

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Oprócz instrukcji, proponuję również jakąś książkę o podstawach fotografii. Bo sobie tak dedukuję, że skoro Kolega robił cały czas w trybie małpim, to niewiele wie o zależnościach i konsekwencjach zmiany czasu migawki, wartości przysłony, wpływu ogniskowej na obraz itp. Zrozumienie tego znacznie przyspieszy początkową fazę nauki.
    Tak trafiony - zatopiony... przyznam że wiem..., że nic jeszcze nie wiem ale się dowiem powolutku dlatego szukam skrótów i kogoś kto pokaże to ty a to tu... jak ustawisz to to teoretycznie powinno ? wyjść TO. Póxniej z czasem powinno wszystko sie jakoś zacząć układać w całość. czyli wychodzę z założenia że jak zrobię 100 tys zdjęć ale nie małpą tylko coś z tego rozumiejąc i prubując to z czasem mniej czy wiecej coś z tego zostanie. Nie aspiruję do profesjonalisty !

Co do książki to siedzę przy komp. zwykle od 8 do 20 bo maile projekty, telefony, praca przy produkcji - czyli praca a w międzyczasie np to forum czy łapanie informacji z netu a tego dużo.

Mam małą przysfajalność instrukcji pisanych i książek zbyt rozbiegane myśli zwłaszcza że w wekendy też potrafi być kilka tel od klientów ... tak to choroba pracoholizm? Stać mnie na każdą książkę ale i tak przypuszczam że musiałbym poprosić kogoś kto mi to przetłumaczy z polskiego na nasze...

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

jak gdzieś znajdziesz do kupna to jedna z lepszych pozycji dla początkujących:
    Nowy podręcznik fotografii - John Hedgecoe (13695) - Lubimyczytać.pl
    SONY

Początki nałogu Awatar asdf

Cytat Zamieszczone przez salas
    jak gdzieś znajdziesz do kupna to jedna z lepszych pozycji dla początkujących:
    Nowy podręcznik fotografii - John Hedgecoe (13695) - Lubimyczytać.pl
    Poprzednia również była niezła, opowiadała o analogu, aczkolwiek podstawowe zależności mają też zastosowanie w cyfrze i dla początkującego na pewno warto, bo w jednej książce można się dowiedzieć wielu istotnych tricków, których znalezienie trochę czasu by zajęło.
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów