Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Początkujący... Bardzo ;)

Domyślnie Odp: Początkujący... Bardzo ;)

Cytat Zamieszczone przez cubbus Zobacz posta
    Na fotoblogii jest sporo ciekawych filmów o fotografii na różnym poziomie. Dodatkowo polecam jakieś pozycje od Kelby'ego który dość rzeczowo i jasno wyjaśnia sporo pojęć. Sam uczyłem sie podstaw z książką Wójcika ABA fotografii, która kosztuje kilka zł a wiedzy ma więcej niż nie jeden podręcznik,.

Jakbyś był ze Śląska to chętnie bym za jakieś symboliczne stawki podjął się nauki. Uczyłem troche już w szkole no i na uniwersytecie trzeciego wieku tez mi nieźle szło.
    Z przyjemnością czytam ten wątek. Można powiedzieć, że jestem o krok za autorem tego wątku, a mianowicie bawię się w trybie małpim Canonem 700D i jestem na etapie planowania zakupu 6D i w planach fotografowanie z głową (mimo, że spora część fotografowanych obiektów będzie w ruchu to po przeczytaniu całego wątku 6D czy 7Dm2 stawiam jednak na 6D). Cubbus jeśli mogę prosić na PW informacje z jakiego miasta jesteś i jakie to są symboliczne stawki byłbym zobowiązany. Zawsze jak ktoś wskaże drogę jest łatwiej, nie tyle co pójście na skróty, a podążanie właściwą drogą bez konieczności sprawdzania każdego odbicia w bok.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Borntobe Zobacz posta
    Z przyjemnością czytam ten wątek. Można powiedzieć, że jestem o krok za autorem tego wątku, a mianowicie bawię się w trybie małpim Canonem 700D i jestem na etapie planowania zakupu 6D i w planach fotografowanie z głową (mimo, że spora część fotografowanych obiektów będzie w ruchu to po przeczytaniu całego wątku 6D czy 7Dm2 stawiam jednak na 6D). Cubbus jeśli mogę prosić na PW informacje z jakiego miasta jesteś i jakie to są symboliczne stawki byłbym zobowiązany. Zawsze jak ktoś wskaże drogę jest łatwiej, nie tyle co pójście na skróty, a podążanie właściwą drogą bez konieczności sprawdzania każdego odbicia w bok.
    jak w ruchu to bierz 7d2
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Do fotografowania z głową nie trzeba kupować 6D. 450D i 700D też mają na kółku A, T, a nawet M - można z nimi zacząć oraz kontynuować dalej.
    Czy to wpływ tego forum, że do robienia zdjęć nadają się tylko FuFu i eLki, i to też nie wszystkie?
    I nic nie mam przeciwko 6D i chęci posiadania tegoż oraz życzę Kolegom najlepszych zdjęć.

Tak tak... FF... W czasach slabych obiektywow i slabych negatywow sredni format to bylo malo... Aparaty na film ciety 13x18cm... To bylo cos... Robienie odbitek bez powiekszalnika, stykowo... Czasem mozna gdzies jeszcze znalezc takie rarytasy... Jak ktos mial dobry sprzet to ostrosc konturow zawstydzialaby niejednego nawet teraz... Moim zdaniem amatorowi spokojnie wystarczy taki 700d, szczegolnie jak sie zaczyna... Dobre obiektywy i sprzet na lata Jak zaczynasz to zostan z tym 700d. Na pewno Cie nie zawiedzie i jeszcze dlugo Fotograf bedzie tym slabszym ogniwem.
    Ostatnio edytowane przez AndrzejXM ; 07-12-2015 o 11:46

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jak ma pieniadze niech kupuje
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

no trochę to trwało ale wybrałem trochę zdjęć https://opa.cig2.canon-europe.com/al...slMaH0J47sCNBM
    ponieważ tu raczkujemy to nie wiem czy ten katalog można obejrzeć klikając na link... w sumie zależy mi na szczerych opiniach do tych zdjęć i do kadrowania czy sposobu poszukiwania ujęć...
    część podwójnych bo próbowałem coś dłubać w programie canona digital photo profesjonal czy coś tam...
    moje ulubione to

i to... z wiadomych porzyczyn dziecko...

--- Kolejny post ---

i proszę o podpowiedź gdzie publikujecie swoje portfolio?

--- Kolejny post ---

A tak przy okazji... dawno tu nie zaglądałem więc dziękuję wszystkim, którzy odpisali od ostatniej mojej wizyty.

Ot wakacje, wcześniej praca na 3 zmiany można powiedzieć aparat poszedł trochę na półkę z braku czasu ale w międzyczasie jakiś kurs żona zrobiła żeby wiedzieć co to bokeh...i zgodnie z planem kilka tysięcy zdjęć dla dzieci z misiem i Mikołajem wcześniej... tak z biegu.

W sumie żeby zawodowcom nie wchodzić w paradę zdjęcia daliśmy po 2 miesiącach od wykonania. Wcześniej zamówiony fotograf sprzedał swoje zdjęcia więc nie konkurowaliśmy jakoś. I okazało się, że prawie wszystkie nasze zdjęcia też poszły bo były inne i chyba ciekawe

Ale fotografia to ciągłe poszukiwanie w zasadzie chyba tego co najważniejsze - kadru. Słucham czasem zawodowców jak mówią że jest jakieś ziarno dopuszczalne bo ciemno bo duże ISO a mnie się kiedyś wydawało że najważniejsza jest ostrość a teraz przymykam oko i szukam punktu na którym zatrzyma się mój wzrok...

Ps. brakuje mi 16-35 do zdjęć w przedszkolu raczej stałka chyba nie bo nie można się kręcić za bardzo między dziećmi jak się bawią i raczej trzeba coś ściągnąć szeroko z dalszej odległości.
    Ostatnio edytowane przez Wiktor.M ; 09-10-2016 o 15:00

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez Wiktor.M Zobacz posta
    no trochę to trwało ale wybrałem trochę zdjęć https://opa.cig2.canon-europe.com/al...slMaH0J47sCNBM
    ponieważ tu raczkujemy to nie wiem czy ten katalog można obejrzeć klikając na link...
    Nie można bez zalogowania, przynajmniej mnie się nie udało.

i proszę o podpowiedź gdzie publikujecie swoje portfolio?
    Możesz założyć swoją galerię tu, na forum, jeśli chcesz krytyki i podpowiedzi.

Ale fotografia to ciągłe poszukiwanie w zasadzie chyba tego co najważniejsze - kadru. Słucham czasem zawodowców jak mówią że jest jakieś ziarno dopuszczalne bo ciemno bo duże ISO a mnie się kiedyś wydawało że najważniejsza jest ostrość a teraz przymykam oko i szukam punktu na którym zatrzyma się mój wzrok...
    I to jest dobry kierunek; najlepiej, gdy - bez przymykania oka - zdjęcie o czymś mówi do oglądającego. Niekoniecznie to samo, co myśli autor. Ale poziom techniczny też jest ważny.
    Tak, jak kiedyś polecałem coś o podstawach, to teraz namawiam do literatury bardziej nieoczywistej: o kolorach i nie (czarno-biało), kompozycji, świetle... Ja lubię książki Michaela Freemana. Oglądanie zdjęć innych, dobrych fotografów też jest miłe.

hmm no właśnie wrzuciłem do canona bo myślałem że to się da pokazać
    to, w takim razie, gdzie wrzucić żebyście mnie mogli ... obedrzeć ze skóry?!

w zasadzie zależy mi uczciwie na najbardziej krytycznej ocenie tego, co powinno się zjechać...

więc - gdzie mogę łatwo/szybko/bezstratnie zaprezentować? wgrać? kilkadziesiąt dużych zdjęć jednocześnie do oceny i jako portfolio... mam nadzieję, że rozwijane z czasem, a za wszystkie opinie i uwagi z pokorą z góry dziękować wam ... hę... będę

ok biuro-małpa-ergo-media.p
    hasło wiktor-m
    dostęp do galerii ... i tak miało być publiczne

czy te zdjęcia da się oglądać?

--- Kolejny post ---

ok biuro(małpa)ergo-media.pl
    hasło wiktor-m
    dostęp do galerii ... i tak miało być publiczne

czy te zdjęcia da się oglądać?

Dziala. Co moge na szybko powiedziec okiem marnego amatora - potrenuj troche z kadrowaniem / kompozycja. Przemysl co chcesz pokazac na zdjeciu. Na przyklad te z zachodem Slonca w morzu. Czy wazne sa osoby (tzn. ich sylwetki oczywiscie), czy zachod Slonca, czy krajobraz. Dwa - to sie poprawi w postprocesie ale pilnuj wypoziomowania aparatu. Dalej - ciemna modelka w lesie na tle jasnej plazy i morza. Trudna sprawa. Tu mozesz sie swietnie przekonac jak roznie widzi aparat a ludzkie oko. Modelka jest prawie czarna a poprawnie naswietlone jest tlo. Jak robiles to zdjecie - widziales "normlanie" modelke, prawda? Mozna sie pokusic o zdjecie HDR ale to jedynie poprawi czesciowo sprawe. Na razie unikaj takich zdjec chyba, ze motyw bedzie specjalnie ciekawy - np. zupelnie czarna modelka na tle plazy ale nie zaslonietej tyloma drzewami. "Obciales" nogi Mikolajowi na niektorych - kadrowanie. Na zdjeciu 4533 - para w pokoju - zobacz jak czasem zle dziala automatyczny balans bieli. Alabo musisz nauczyc sie to kontrolowac w aparacie (jak chcesz tylko proste jpgi) albo robic w RAWach i potem robic to recznie. Panujesz nad ustawieniem iso-czas. To plus Fajna wygiamnastykowana modelka. Mozna pokusic sie o ciekawa sesje. Widzialem takie industrialne z baletnicami np. na Moscie Gdanskim w Warszawie. Swiata pewnie nie zaskoczysz ale znajomym i dziewczynie sie spodoba. Sloik grzybkow z "martwej natury" chetnie przygarne Trenuj jak i ja czynie
    Ostatnio edytowane przez AndrzejXM ; 10-10-2016 o 12:43
    Mały, prosty, fajny 100D. https://www.flickr.com/photos/andrzejxm/

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów