Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Początkujący... Bardzo ;)

Uzależniony Awatar italy

Domyślnie Odp: Początkujący... Bardzo ;)

Wiktor, oczywiście pomoc osoby trzeciej to naprawdę dużo.Ale to tak jakbym ja Cię uczył prowadzenia samochodu.Teorie może pojmiesz jak dostaniesz kilka razy linijką po rekach ale praktyki to już nie.Aparat fotograficzny w brew opinią to naprawdę nie maszyna na którą do obsługi musisz mieć certyfikaty.To proste urządzenie ale..żeby toto obsługiwać należy chociaż zapoznać się z instrukcją obsługi.Do tego w między czasie kilka prosto napisanych książek i jakaś teoria już jest.W międzyczasie naładować baterię, dokręcić obiektyw -jaki on nie jest-i zacząć robić zdjęcia.Porównując wiedzę nabytą z tym co otrzymasz na zdjęciu będziesz dochodził do tego co należy zrobić żeby uzyskać taki efekt jaki potrzebujesz.I uwierz mi że to lepsza szkoła pojęcia fotografii niż niejeden kurs.Choć i takie są bardzo przydatne.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Wiktor.M Zobacz posta
    Ten post, to tak żeby zacząć

Pytanie do osób z Łodzi czy ktoś miałby ochotę odpłatnie pouczyć laika w zakresie obsługi sprzętu, podstaw fotografii i jej obróbki? Ktoś kto mógłby przychodzić do nas i robić cykliczne szkolenia 2-3 godzinki dziennie? centrum Łodzi okolice Manu.

jakieś oferty z ceną niewygórowaną (mile widziani studenci) na mail jeżeli można biuro@ergo-media.pl

Miło gdyby ktoś podrzucił linki do samouczków... tak wiem wujek google... sam też szukam na YouTube i w serwisach ...
    Ja jestem ze Zgierza, przez ostatnie dwa lata używałem 6D ale mam trudny charakter więc raczej kiepski byłby ze mnie nauczyciel.

Na łódzkiej ASP jest Wydział Sztuk Wizualnych do którego należy Zakład Fotografii, Filmu i Mediów Cyfrowych.

W łódzkiej Szkole Filmowej jest Katedra Fotografii.

W każdej z takich instytucji powinna być jakaś tablica ogłoszeń na której studenci i nie tylko wywieszają swoje. Tworzysz ogłoszenie, idziesz do sekretariatu z zapytaniem czy możesz je wywiesić, jak uzyskasz zgodę to wywieszasz i czekasz na odzew.

A nie da się tak zrobić aby jednak nic nie płacić a nauczyć się czegoś? Za darmo jeszcze nie do końca umarło ale po polsku jest kiepsko z wideo poradnikami, zwłaszcza jeżeli chodzi o omawianie wszystkich pozycji w menu aparatu.

https://www.youtube.com/watch?v=_zWwyK17vJ0

https://www.youtube.com/playlist?lis...YfTRGJDjy2tSms

Więcej nic lepszego nie udało mi się znaleźć. Po angielsku jeżeli chodzi o omawianie wszystkich pozycji w menu aparatu jest już zdecydowanie lepiej:

https://www.youtube.com/watch?v=xbXiWAhoeUQ

https://www.youtube.com/watch?v=ebSFnc9gyKY

Życzę wielu udanych sesji zdjęciowych.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 29-11-2015 o 21:15

Coś już napisał Awatar feciu
    Miasto
    Łódź

X-T2...|

Coś już napisał Awatar feciu
    Miasto
    Łódź

X-T2...|

Początki nałogu
    Miasto
    Oberschlesien

Na fotoblogii jest sporo ciekawych filmów o fotografii na różnym poziomie. Dodatkowo polecam jakieś pozycje od Kelby'ego który dość rzeczowo i jasno wyjaśnia sporo pojęć. Sam uczyłem sie podstaw z książką Wójcika ABA fotografii, która kosztuje kilka zł a wiedzy ma więcej niż nie jeden podręcznik,.

Jakbyś był ze Śląska to chętnie bym za jakieś symboliczne stawki podjął się nauki. Uczyłem troche już w szkole no i na uniwersytecie trzeciego wieku tez mi nieźle szło.
    Widzę ostrość na nieskończoności...!

DZIĘKUJĘ ! za wszystkie odpo i podpo wiedzi. może powiem coś więcej o nas.

Tak od 8 rano do 17 w tygodniu siedzę przy mailach i projektach po tej godzinie już mniej ale kklient dzwoni nawet do 21 ot taka praca na swoim

generalnie jako producent, agencja + wypożyczalnia strojów karnawałowych i Mikołaj na Święta.

Grawerujemy długopisy reklamowe, szyjemy smycze robimy kubki z drukiem, a teraz na koniec roku co chwila telefon lub mail i tak na zmianę. w chwilach liczonych na czas spustu migawki "cabas" za nowe zabawki i cyk pstryk naokoło najczęściej psu

Zaraz zacznie mi się sezon Św Mikołaja i prawie codziennie gdzieś biegiem do dzieci z prezentami jak ktoś chce zobaczyć to mikolajlodz.com

Stąd też, w związku z Mikołajem od kilku lat powolutku dojrzewam do połączenia czegoś czyli tych wizyt u dzieci z fotografią poza tym w reklamie też by się czasem przydało. Ale nic na siłę P o w o l u t k u małą łyżeczką.

tak wiec po 18 tej czasem do 23 siadamy i uczymy się ten aparat (6D + C 24-70 na razie) już sam robi ładne zdjęcia ale udało się dojść do menu i grzebiemy kolejne funkcje w międzyczasie też znaleźliśmy parę filmów na YouTube i te linki od Was też wszystkie - OBIECUJĘ przejrzę ... tylko jeszcze nie wiem kiedy he he może po karnawale jak się nam skończy sezon w wypożyczalni strojów..? Ale powiedziało się A... i trzeba dalej a zabawa z fotografią przyznaję przednia i nabiera smaku z każdym zdjęciem, które okazuje się ładniejsze...

Powiem że się nie spodziewałem, że tu na tym forum jest tylu życzliwych "fajnychtyków" (czyt. fajnych fanatyków fotografii) i wszystkim dziękuję1

Początki nałogu

polecam Ci książki Scotta Kelby...sam od nich zaczynałem jeszcze nawet zanim kupiłem aparat ...bardzo fajnie i prosto wszystko wyjaśnione i przykłady zdjęć z parametrami
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Uzależniony

Jak sam powiedziales - tej klasy sprzet juz sam potrafi zrobic dobre zdjecie - sam niewiele porawisz wlasnymi ustawieniami , chyba ze interesuje cie fotografia kreatywna. Ustaw sobie na A , dzieki czemu bedziesz mial wplyw na GO i zacznij cwiczyc i obserwowac skutki swoich strzalow. Jak sie wstepnie otrzaskasz to zaczniesz kombinowac i dochodzic do coraz ciekawszych efektow walczac z materia i swiatlem. Dla pocieszenia powiem ci, ze co bys nie robil , to i tak na koncu sie okaze, ze aby zrobic dobre zdjecie , trzeba miec to cos w spojrzeniu na swiat i umiejetnosc uchwycenia tego przez aparat. Niektorzy robia genialne fotki 350 -tka , innym brakuje wyrazu przy 5DS-ie. Czlowiek albo to ma, albo nie. Ja, kurde, nie mam...

hmmm.... pokrewna dusza ... ( jelcyk )

Jak miałem o 40 lat mniej i żył mój Tata to zapamiętałem jego takie słowa... Ludzie nie umieją patrzeć! tzn patrzą ale nie widzą!
    mówił do mnie ... chodzi o to synku... żeby się zatrzymać ! i patrząc - zobaczyć!

od tamtej pory im bylem starszy co roku wychodzę w pierwsze dni wiosny i przyglądam się strukturze listków, które wychodzą z pąków jako pierwsze

I nie jestem artystą... ot - teraz już zabiegany pracoholik walczący z polskim systemem podatkowym czy się przeżyje i jeszcze na coś odłoży....? czy nie

ale umiejętność PATRZENIA na to co jest obok mnie przerodziła się w fascynację i to też jest powód dlaczego od kilku lat myślałem o fotografii.

tylko muszę sobie to w tym tempie przewijanego szybko życia często przypominać i mówić - STOP! zatrzymaj się i przyjrzyj temu listkowi Klonu żebyś zobaczył jego kolor, strukturę, ciepło, to czy jest szczęśliwy...

no tak filozofia chłopska się włączyła.. ale Tata powiedział tak ! uważasz że to bzdury u ble ble?

To siadaj teraz i narysuj mi ze szczegółami z pamięci _ liść klonu jesionu brzozy albo jak to za trudne narysuj bez patrzenia z pamięci twarz... oczy osoby, którą kochasz...

umiesz patrzeć? ale czy widzisz?

eh zebrało się na morały ... przepraszam

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Wiktor.M Zobacz posta
    hmmm.... pokrewna dusza ... ( jelcyk )

Jak miałem o 40 lat mniej i żył mój Tata to zapamiętałem jego takie słowa... Ludzie nie umieją patrzeć! tzn patrzą ale nie widzą!
    mówił do mnie ... chodzi o to synku... żeby się zatrzymać ! i patrząc - zobaczyć!

od tamtej pory im bylem starszy co roku wychodzę w pierwsze dni wiosny i przyglądam się strukturze listków, które wychodzą z pąków jako pierwsze

I nie jestem artystą... ot - teraz już zabiegany pracoholik walczący z polskim systemem podatkowym czy się przeżyje i jeszcze na coś odłoży....? czy nie

ale umiejętność PATRZENIA na to co jest obok mnie przerodziła się w fascynację i to też jest powód dlaczego od kilku lat myślałem o fotografii.

tylko muszę sobie to w tym tempie przewijanego szybko życia często przypominać i mówić - STOP! zatrzymaj się i przyjrzyj temu listkowi Klonu żebyś zobaczył jego kolor, strukturę, ciepło, to czy jest szczęśliwy...

no tak filozofia chłopska się włączyła.. ale Tata powiedział tak ! uważasz że to bzdury u ble ble?

To siadaj teraz i narysuj mi ze szczegółami z pamięci _ liść klonu jesionu brzozy albo jak to za trudne narysuj bez patrzenia z pamięci twarz... oczy osoby, którą kochasz...

umiesz patrzeć? ale czy widzisz?

eh zebrało się na morały ... przepraszam
    no i coś w tym jest :-)...ja odkad zaczałem interesować się fotografią i robić zdjęcia inaczej patrze na wszystko...wszędzie dookoła czy to idąc do pracy czy będąc na wakacjach nawet jak nie mam przy sobie aparatu to szukam fajnego kadru, zastanawiam się jakbym to sfotografował, zatrzymam się na chwile...takie schorzenie już mi się wyrobiło :P
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów