jakie to ma rzeczywiste zastosowanie? obiekt na odległości 50 metrów przesłona 1.4? proszę mnie poprawić jeśli to nieprawda - ale gdzieś czytałem że AF fazowy canona ustawia odległość w zakresie (z dokładnością do) głębi ostrości czyli w takim przypadku może ustawić każdą odległość pomiędzy 18.3 m a nieskończonością więc jeśli ten front focus jest mieści się pomiędzy 18 a 50 metrem to wszystko działa prawidłowo.
dlatego jeszcze raz pytam jakie praktyczne zastosowanie ma ustawianie przesłony na 1.4 przy odległości przedmiotu 50m bo ja takiego (praktycznego zastosowania) nie widzę.
ja akceptuję nietrafione zdjęcia na poziome 2-3 zdjęcia na 100 ale wliczam w to nie tylko problemy z autofocusem ale również błędy operatora, problemy wynikające z przekadrowania, braku staranności i wszystkiego innego - wiatru, nadmiaru lub braku kawy, alkoholu :mrgren:, przy nietrafionych 3 zdjęciach na 10 wyrzuciłbym bym korpus albo obiektyw do kosza, albo zmienił hobby - ale ja jestem tylko amatorem może profesjonaliści mogą sobie pozwolić na 3 nietrafione na 10 zrobionych.