Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: 550D vs 1200D

Domyślnie Odp: 550D vs 1200D

Robione zdjęcia nieco inaczej wyglądają na LCD, a inaczej na monitorze. Tj. na LCD jest ok, to na monitorze okazują się prześwietlone. Często umyślnie je minimalnie nie doświetlam, a potem podbijam krzywymi lub levelami w gimpie (to są przykładowe, surowe dla samego porównania szumów). Aparat robi dobre zdjęcia w plenerze, schody są w ciemnych pomieszczeniach typu puby, targi, konferencje. Mam na dysku kilka zdjęć z Canona 550D. Są one bardziej szczegółowe na zoomach, ogólnie wyglądają lepiej. Mam też kilka sztuk w RAW. W ciemnych lokacjach te zdjęcia jakoś lepiej wychodziły, tutaj często nie nadają się do publikacji.

Fuji HS25 nie posiada obsługi RAW, model siostra HS30 obsługuje RAW, dedykowany akumulator oraz wyższą rozdzielczość wizjera. Jednak był to droższy model o 300zł czyli kosztowałby praktycznie tyle ile teraz kosztuje 1200D. W HS25 głupieje też focus podczas filmowania w ciemnych miejscach.

Za lustrzanką przemawia optyczny wizjer zamiast elektronicznego (ten męczy mi oko i dlatego używam LCD do kadrowania), lepszy pierścień do korekcji MF i obsługa RAW. Nie mówiąc że wszyscy w okół gadają o tych lustrzankach by kupić:P

Finalnie namyśliłem się na model 100D, docelowo pasowałby mi 600D ze względu na odchylany ekran, co często pomaga. Jednak jest zauważalnie droższy.
    Ocenie rozważam czy celować w nowy egzemplarz czy kupić używkę o niskim przebiegu. Jak wygląda sprawa awaryjności lustrzanek: matryca,migawka? Czy opłaca się te usterki naprawiać czy od razu trzeba kupować nowy aparat? Można jakoś zweryfikować przed zakupem czy dany aparat nie został skradziony: np. wyciągając numer seryjny i sprawdzając czy nie jest na liście kradzionych aparatów na policji? Czy wogóle się tym nie przejmować, bo policja sprawdza tylko telefony:P.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Nowy czy używany może sie zepsuć zaraz po zakupie, przed końcem gwarancji albo i 3 lata po gwarancji .usterki warto naprawiać jeżeli nie przekraczają kosztów aparatu , musisz obejrzeć czy aparat jest cały czy robi zdjęcia i czy nie widać pasów na nich (padnięta migawka). Nr seryjny możesz podać w csi i sprawdzić historie naprawy jeżeli takowa była , co do kradzionego sprzętu tutaj niewiem
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Nowy jest hednak na gwarancji

Miasto
    London

Używany pół roczny tez jest na gwarancji półrocznej a jest tańszy , prosta sprawa albo kupujesz tańsza używka z lub bez gwarancji albo droższa nówkę No żebyśmy to my musieli za ciebie o tym decydować to juz wstyd

Bardziej pytałem o opłacalność naprawy migawki/matrycy, bo chyba najczęściej to pada.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

to moze poczekaj az sie zepsuje ewentualnie możesz stawiac pytania, ile kosztuje wymiana;
    -obodowy
    -matrycy
    -przyciskow
    -bagnetu
    -itp
    -itd
    tylko po co?
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez Martin87 Zobacz posta
    Bardziej pytałem o opłacalność naprawy migawki/matrycy, bo chyba najczęściej to pada.
    a to juz bezposrednio pytaj serwis ile sobie życzą za naprawę

witam miałem mocny problem czyli zaginęły płyty ze sterownikami do canona 550d i mam prośbę do użytkowników canona 550d o udostępnienie sterowników do aparatu .Może ktoś kto posiada o przesłanie na pw lub moja pocztę za co z góry dziękuje .pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez jozek55 Zobacz posta
    witam miałem mocny problem czyli zaginęły płyty ze sterownikami do canona 550d i mam prośbę do użytkowników canona 550d o udostępnienie sterowników do aparatu .Może ktoś kto posiada o przesłanie na pw lub moja pocztę za co z góry dziękuje .pozdrawiam
    jakie sterowniki sa ci potrzebne ?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów