Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
Duża GO ? No chyba jednak widać różnicę między obiektem wyostrzonym, a tłem...
Jasne, że widać i bardzo mi się to rozmycie podoba, zwłaszcza przy ostrym pierwszym planie. Moja Sigma 50 Art nie myli się bardzo tzn. nie ustawia np. zdjęcia na tło albo kilka metrów z przodu czy z tyłu. Błędy są subtelne 3-4 cm w przód lub w tył, ale przy małej głębi wystarczy bo np. oczy były nie ostre i zdjęcie zmarnowane. 20mm przy tej samej przesłonie i odległości ma jednak sporo większą głębię nić 35 czy 50mm przez co na pewno maskuje błędy AF. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ich nie ma. Jeśli jednak to co ma być ostre, jest ostre to nie ma problemu. Celność 24LII pozostawia sporo do życzenia, alternatyw nie ma więc jeśli Sigma trafia lepiej to świetnie.

Myślę, że niska popularność wynika z połączenia kilku cech. Po pierwsze brak mocowania filtrów kołowych przez co obiektyw nie zastąpi UWA do krajobrazu(duże kwadratowe zapewne się pojawią, ale to inny pułap cenowy i komfort używania). Do tego dochodzi brak uszczelnień. Jeśli nie krajobraz to astro i śluby. Tylko ilu w Polsce jest astro maniaków i jak daleko trzeba jechać z większego miasta by mieć dobre warunki do nocnych zdjęć nieba? To nie pustynie środkowego-zachodu USA czy Islandia - godzina drogi i masz idealne warunki. Natomiast do ślubów jest to szkło uzupełniające. Priorytetem będzie 35/85mm potem chyba 135, może jakiś zoom. Resztę uzupełnia wysoka cena, bo wydanie 4k (z dockiem) na szkło specjalistyczne to dla większości duży wydatek. Niemniej jednak ja o tym szkiełku marzę i kiedy będę miał więcej wolnych środków z radością je nabędę właśnie jako szkło uzupełniające do zdjęć na sali weselnej.