Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: [recenzja] SIGMA 20 f/1.4 ART

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: [recenzja] SIGMA 20 f/1.4 ART

Z zainteresowaniem przeczytałem cały test. Fajnie napisany, chyba jak zwykle.
    Zalety tej Sigmy robią wrażenie.
    Próbując rozpocząć dyskusję o tescie i testowanym obiektywie, pozwolę sobie niezgodzić się w pełni z dwoma zawartymi w nim stwierdzeniami:
    1.
    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    jak domknie się obiektyw do f/2.8 po winiecie nie ma praktycznie śladu
    IMO na f/2,8 winieta nadal jest zauważalna, choć jak na obiektyw o takich parametrach rzeczywiscie nie aż taka ogromna.
    2.
    Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    - bliki pod światło
    - brak możliwości nakręcenia filtrów
    - spora waga 950g
    IMO główny minus tego szkła jest jeden /wagę chyba bym przebolał/ - to że podobnych parametrów i jakości nie udało się uzyskać bez wypukłej przedniej soczewki /bliki i brak możliwości nakręcania filtrów to tylko konsekwencje tego rozwiązania/, a jak pokazuje przykład przywołanego przez Ciebie we wstępie Nikkora AF-S 20 mm f/1.8G ED skonstruowanie obiektywu o takiej ogniskowej i niezłych parametrach /ciemniejszego i trochę mniej ostrego, ale lżejszego prawie trzykrotnie, z nieco mniejszą dystorsją i podobną winietą/ jest możliwe. Ja chyba chętniej bym kupił taką hipotetyczną Sigmę 20 f/1.8 ART bez wypukłej przedniej soczewki i znacznie lżejszą, niż testowaną 20 f/1.4 ART.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: [recenzja] SIGMA 20 f/1.4 ART

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    IMO na f/2,8 winieta nadal jest zauważalna, choć jak na obiektyw o takich parametrach rzeczywiscie nie aż taka ogromna.
    Pozwolę sobie jednak pozostać przy swoim zdaniu

GIF Animation Viewer - GIFMaker.me
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uprawnienia umieszczania postów