W nastepnym roku bedzie 16-35 2.8 III - wiec jak nie masz cisnien i kase czekaj.
Jesli wierzyć plotkom: More Canon EF 16-35mm f/2.8L III Talk [CR2]
![]()
Porównać nie mogę, nie miałem wersji f2,8. Mam f4 IS i jestem bardzo zadowolony. Obiektyw dobrze zbudowany działa bardzo sprawnie, bezproblemowo, zdjęcia bardzo ostre od f4. Polecam.
Jak ktoś chce mogę mu sprzedać 16-35/2,8 wer I
![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Medzikst25, posiadałem kolejno: 17-40, 2 x 16-35II a obecnie użytkuję 16-35/4 LIS, IQ szkieł ma się w kolejności jak wymieniłem, dodatkowo 16-35/4 posiada dużo lepszą pracę pod słońce od wcześniej wymienionych. Decyzja, jak zawsze należy do Ciebie, osobiście szkła używam głównie do landszaftów oraz wnętrz, zestaw z 6d sprawuje się superowo (bonusem jest stabilizacja) w studiu nie używałem więc się nie wypowiadam.
16-35/2.8 II jest fajny w reportażu, gdzie czasem potrzeba więcej światła i ostrość jest istotna raczej tylko na środku. Gorzej, jak chcemy nim zrobić zdjęcie grupowe, to trzeba się liczyć z tym, że ludzie po bokach będą mało "ostrzy", nawet przy domkniętej przysłonie. W Tamronie czy f/4L IS tego problemu nie będzie.
O obiektywach wiem prawie wszystko
16-35/4 potrafi złapać blika, to fakt, ale ten blik przynajmniej dla mnie jest bardziej przyjemny dla oka(przynajmniej takie łapałem), dlatego w mojej ocenie jest pod tym względem lepiej, nie będę porównywał wyglądu samych promieni słońca, po przmyknięciu, bo tu jest wg mnie zdecydowanie lepiej.