Zamontowanie Chipa ( Dandeliona )

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Matthew90
    • 2015
    • 12

Odp: Zamontowanie Chipa ( Dandeliona )

Kurde faktycznie udalo mi sie to odkleic i to bez problemu. Mowisz ze zle zamontowalem ? Hmm mi sie wydaje ze wlasnie dobrze ale moze sie myle bo nie dzialalo mi to . A moglbys mi jakos doradzic jak to moge jeszcze raz sprobowac dokleic zeby bylo okej ? bede mega wdzięczny jak mi to zadziala.

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
      Pełne uzależnienie
      • 2011
      • 1329

Zamieszczone przez Matthew90 Zobacz wpis
      Kurde faktycznie udalo mi sie to odkleic i to bez problemu. Mowisz ze zle zamontowalem ? Hmm mi sie wydaje ze wlasnie dobrze ale moze sie myle bo nie dzialalo mi to . A moglbys mi jakos doradzic jak to moge jeszcze raz sprobowac dokleic zeby bylo okej ? bede mega wdzięczny jak mi to zadziala.
      https://www.youtube.com/watch?v=kQHHW2tUle0 , 2:20 panie taką miarkę sobie prowizorycznie zrob w oparciu o inne szkło ale widac ze nawet nie oberjzales filmiku jak za pierwszym razem zamiescilem tylko juz juz na hurra trzeba ładować i kleić brawo panie kolego brawo
      Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• Matthew90
        • 2015
        • 12

Oglądałem filmik z 10x tylko myślałem ,że mi się uda to tak przykleić w miare idealnie co do milimetra no ale przykładając np ten chip do mojego obiektywu 24-105 to w oryginalnym canonowskim są mniejsze te blaszki złote i jak nakladam ten chip na górę tych oryginalnych blaszek to wydaje mi się ,że są różnice w odstępach. Sam nie wiem ale spróbowałem drugi raz przykleić i też nie wyszło ;/ A jak mam taką ramkę wykonać bo na prawdę nie mam pojęcia .

drugi raz dokleiłem tak i nie wyszło dalej FotoWrzut.pl - Darmowy hosting zdjęć
        a tak w oryginale to zamontowane jest FotoWrzut.pl - Darmowy hosting zdjęć

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
          Pełne uzależnienie
          • 2011
          • 1329

Oglądałem filmik z 10x tylko myślałem ,że mi się uda to tak przykleić w miare idealnie
          no to juz chyba wiesz czemu serwis nie podjął się tego zabiegu , a na oko to wiesz co można...

Komentarz

• Matthew90
            • 2015
            • 12

no to co mam zrobić kurde bo chyba musi być jakaś możliwość zamontowania tego poprawnie żeby działało .

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
              Pełne uzależnienie
              • 2011
              • 1329

no to co mam zrobić kurde bo chyba musi być jakaś możliwość zamontowania tego poprawnie żeby działało .
              no jasne, znajdz taki dynks jak gosciu tam mial albo sam zrób

--- Kolejny post ---

aaaa a jeszcze zapytam czy ten dandelion jest programowalny czy nie ? bo może załączając go jest wszystko ok ale bez zaprogramowania ci nic nie potwierdza)
              Ostatnio edytowany przez GalaktycznyMuczaczo; 41868.

Komentarz

• Matthew90
                • 2015
                • 12

kupilem go na tej aukcji http://allegro.pl/chip-dandelion-canon-eos-ef-potwierdzenie-ostrosci-i5289370550.html

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2011
                  • 1329

ale to ja mam ci odpowiedzieć na jakiej podstawie ? pisz do sprzedawcy chłopie

Komentarz

• pan.kolega
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2817

Zamieszczone przez zoomi Zobacz wpis
                    cyjanopan i inne podobne kleje cyjanoakrylowe (superglue itp) to bardzo słaby pomysł...
                    raz że na takiej metalowej powierzchni średnio trzymają (może odskoczyć po jakimś czasie), dwa bardzo
                    łatwo zabrudzić "coś więcej", trzy potrafią spowodować paskudny osad w poblizu miejsca klejenia
                    cztery są niezwykle trujące...
                    Nie są specjalnie trujące i trzebaby się bardzo uprzeć, żeby się struć superglue klejąc chipa...

Zwykle jednak takie rzeczy są klejone żywicami. Żywica może objąć taki chip ładnie ze wszystkich stron a nie tylko na powierzchni styku jak superglue.
                    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• chester_jds
                      Początki nałogu
                      • 2015
                      • 374

Zależy kto na co jak reaguje. O ironio, ja mam alergię na klej cyjanoakrylowy.

Komentarz

• zoomi
                        Uzależniony
                        • 2012
                        • 551

opary są bardzo szkodliwe, możesz też mieć problem z oczami...

Komentarz

• Matthew90
                          • 2015
                          • 12

Witam . Udało mi się w końcu dokleić ten dandelion. Podkleiłem plastik o grubości 1mm pod chip bo styki nie sięgały i teraz mi potwierdza ostrość lecz tu mam kolejny problem i to już poważniejszy ! Gdy wyostrzam w dany punkt np. tekst na monitorze i potwierdza mi środkowym punktem AF to gdy robię zdjęcie to napis jest zupełnie nie ostry ;/ zrobiłem parę testów i wychodzi na to ,że w obiektywie występuje chyba wada back focus gdy wyostrzam na jakiś przedmiot i niby wszystko jest ok to jak strzelam fotkę to przedmiot znajdujący się nieco dalej jest ostry a to co powinno już nie ;( Kupiłem miesiąc temu obiektyw na allegro i nie wiem co robić bo chyba teraz jak bym odpisał gościowi ,że sprzedał mi obiektyw z wadą to raczej jest za póżno na jakiekolwiek reklamacje ;// Przykład zdjęcia zrobionego z planszą do testowania ff i bf , aparat ustawiłem ok 45stopni od dołu na monitor postawiony pionowo i wyostrzyłem środkowym punktem na środkową linie , efekt widoczny na zdjęciu ;// FotoWrzut.pl - Darmowy hosting zdjęć

Komentarz

• chester_jds
                            Początki nałogu
                            • 2015
                            • 374

A czy po klejeniu tego dandeliona jeszcze z podkładką nie spowodowałeś oddalenia całości układu optycznego od matrycy? A czy na live view działa ok?

Komentarz

• salas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 3000

Czy mozesz normalnie ostrzyc na nieskonczonosc?
                              SONY

Komentarz

• Matthew90
                                • 2015
                                • 12

mam Canona 5d nie ma live view. Nie nie spowodowałem oddalenia układu bo na obiektywie 24-105 ostrzy idealnie w punkt

Komentarz

Pracuję...
                                X