Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
A masz kominek, żeby coś widzieć na tym wyświetlaczu przy foceniu landszaftów? Zakładam, że to landszafty wystepujące w naturze na zewnątrz, a nie kreowane w studio. Wiesz, nie zawsze jest szaro, buro i ponuro albo ciemno Przydatność LV (czy wyświetlacza w ogóle) drastycznie spada poza studiem, no chyba, że będziesz miał kominek. Jak dla mnie LV jest strasznie niewygodne, dużo lepiej mi się ostrzy na matówce, ale jak kto lubi
ale robiles kiedys landszafty na powaznie?

srodek dnia i pelne slonce to dokladnie NIE sa te warunki, w ktorych siega sie po filtry polowkowe. to moze sie zdarzyc (jakies tam 0.6 soft albo 0.3 hard) ale wtedy efekt bardzo latwo ocenic w celowniku.
natomiast w normalnych warunkach "na polowki" nie ma zadnych obaw o widocznosc ekraniku. predzej o to, czy AF wyrobi po zalozeniu polowki

odpowiadajac na pytanie: ja jakiejs starej daty jestem, LV nie trawie i nie uzywam, nawet bezlusterkowca kupilem takiego, zeby mial celownik (elektroniczny, ale dla mnie i tak lepszy niz telewizor z tylu). w pelnej klatce celownik jest duzy, a dokladny efekt gradacji jak dla mnie wystarczajaco dobrze widac po przymyknieciu przyslony guziorem DOF. z tym ze po prawdzie to bardzo rzadko przymykam powyzej f/8.0