Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Jakie obiektywy dla początkującego.

Domyślnie Jakie obiektywy dla początkującego.

Na wstępie chciałbym się przywitać, jestem tu nowy z fotografią dopiero zaczynam wiwec proszę o wyrozumiałość. No ale do tematu.
    Zakupiłem Canona 1000D z standardowym obiektywem 18-55. A że chcę robić zdjęcia krajobrazów, zwierzęta i takie tam, makro, czasem sportowe (głównie sporty samochodowe) no i oczywiście czasem takie zwykłe "u cioci na imieninach". Raczej będę wybierał używane z racji ograniczonego budżetu. Myślałem nad sigmą lub tamronem dla mnie szczerze żadnej różnicy nie ma nawet pewnie nie zauważę różnicy. Ale sa tańsze z tego co widziałem. No więc pytanie, jakie obiektywy do tego? Chcę się też bawić rozmyciem tzw. bokeh ( poprawcie mnie jak źle napisalem) no i strasznie mnie jara "zamrażanie" wody. W ogóle strasznie mnie jara wszystko co z fotografią dla tego trochę moge być chaotyczny

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Jakie obiektywy dla początkującego.

podjarałem się czytając, idę spać. Polecam poczytać forum i google
    tamron 16-300 załatwi sprawę!
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez donbruderro Zobacz posta
    Na wstępie chciałbym się przywitać, jestem tu nowy z fotografią dopiero zaczynam wiwec proszę o wyrozumiałość. No ale do tematu.
    Zakupiłem Canona 1000D z standardowym obiektywem 18-55. A że chcę robić zdjęcia krajobrazów, zwierzęta i takie tam, makro, czasem sportowe (głównie sporty samochodowe) no i oczywiście czasem takie zwykłe "u cioci na imieninach". Raczej będę wybierał używane z racji ograniczonego budżetu. Myślałem nad sigmą lub tamronem dla mnie szczerze żadnej różnicy nie ma nawet pewnie nie zauważę różnicy. Ale sa tańsze z tego co widziałem. No więc pytanie, jakie obiektywy do tego? Chcę się też bawić rozmyciem tzw. bokeh ( poprawcie mnie jak źle napisalem) no i strasznie mnie jara "zamrażanie" wody. W ogóle strasznie mnie jara wszystko co z fotografią dla tego trochę moge być chaotyczny
    Kup cokolwiek i tak pewnie będziesz zajarany

Początki nałogu

18-55 is + 55-250 is + 50 1.8 stm
    / Canon /

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez donbruderro Zobacz posta
    Chcę się też bawić rozmyciem tzw. bokeh ( poprawcie mnie jak źle napisalem) no i strasznie mnie jara "zamrażanie" wody. W ogóle strasznie mnie jara wszystko co z fotografią dla tego trochę moge być chaotyczny
    Jesteś chaotyczny.

Po pierwsze zamrażanie wody - to wymaga dłuższego czasu i do tego nie jest potrzebny jakiś specjalny obiektyw, tylko dłuższy czas i zapewne filtry, polar na początek i szary.

Po drugie, z bokehu się "wyrasta" , ale to jest specyfika obiektywów. Innymi słowy to jest wada optyczna, która urosła do "magii".
    Wystarczy, że kupisz sobie M42 Helios 44-2 i już możesz osiągnąć bajkowy bokeh, czyli praktycznie nieostrość dookoła motywu.

Proponuję wpierw poczytać i spróbować używać tego co masz w tej chwili.

http://fotoblogia.pl/5922,poradnik-j...h-piekny-bokeh

http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fo...ia.html?id=111
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 17-11-2015 o 00:01

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Po drugie, z bokehu się "wyrasta" , ale to jest specyfika obiektywów. Innymi słowy to jest wada optyczna, która urosła do "magii"
    Taaak, bokeh to taka "wada optyczna z której się wyrasta". Przecież Kolega gotów w to uwierzyć
    6D/M100/MeizuM8

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez este Zobacz posta
    Taaak, bokeh to taka "wada optyczna z której się wyrasta". Przecież Kolega gotów w to uwierzyć
    e tam, ja bym powiedział że to wada która się z wiekiem pogłębia i sięga głębiej do kieszeni, heliosy już tak nie cieszą jak za młodu
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 17-11-2015 o 00:38
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna Awatar Silveraxe
    Miasto
    Newcastle

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    podjarałem się czytając, idę spać. Polecam poczytać forum i google
    tamron 16-300 załatwi sprawę!
    Ten Tamron to ma ladny bokeh tak okolo 1.2 nie?

Obiektywy Canon - Fotografia - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
    Popacz dookola ile brudu na ulicach, ceny jak w warzywniaku tylko brac, przebierac i płacić
    Ostatnio edytowane przez Silveraxe ; 17-11-2015 o 01:15
    Olympus OM10 2x Zuiko Miranda 300 mm + extender.
    C.7D, C.5D, C.100D C.SX130is. 18- 55mm IS/ 50mm 1.4/ 24-105mm/ 70- 300mm, 1200 mm Maksutov, 580EX i 580 EXII
    Godox DE300/ 400, Eizo CS230

Początki nałogu Awatar eleroo

Napisz co masz na mysli wspominając o "zamrażaniu" wody. Bo mi się to kojarzy raczej z bardzo dynamicznymi fotami wszelakich rozprysków i tu potrzebne byłyby bardzo krótkie czasy. Długie czasy i filtry to do rozmemłanych wodospadów i morza bez fal. Tak czy siak, szkło jakieś specjalne nie jest do tego potrzebne.

Po drugie, z bokehu się "wyrasta" , ale to jest specyfika obiektywów. Innymi słowy to jest wada optyczna, która urosła do "magii".
    Ubawiłam się do łez. Bokeh to nie jest żadna wada optyczna Kolega chyba nie rozumie dokładnie co oznacza to pojęcie. Tak czy siak, musisz określic jaki bokeh lubisz, czy rozmemłany, czy bardziej agresywny, czy kółeczkowy, czy cebulkowy, czy prosty, czy wirujący czy w kwadraty i wtedy poszukać odpowiednich szkieł. Wspomniany Helios to początek i dobry punkt wyjścia do zabawy, bo jest tani jak barszcz i przy umiejętnym posługiwaniu się nim mozna osiągnąć różne fajne rezultaty, zależy co lubisz i czego oczekujesz.

Zrób 10k fot tym co masz, wtedy będziesz już wiedział dokładnie czego potrzebujesz.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Kolega chyba nie rozumie dokładnie co oznacza to pojęcie.
    Rozumiem, nawet staram się je pojąć od strony technicznej

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    ale to jest specyfika obiektywów. Innymi słowy to jest wada optyczna, która urosła do "magii".
    Dla mnie to jest zdecydowanie specyfika obiektywu, a jak kto woli wada czy niedoskonałość. Ba, nawet może być też środkiem wyrazu.

Warto poczytać o zależnościach jakie decydują o owej specyfice, która lepiej lub gorzej (ładniej lub nie - umownie) przedstawia to, co jest poza przestrzenią ostrości.

https://luminous-landscape.com/bokeh/
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 17-11-2015 o 08:59

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów