Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 108

Wątek: Kalibrator X-Rite ColorMunki Smile

Uzależniony

Domyślnie Odp: Kalibrator X-Rite ColorMunki Smile

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Zależy chyba gdzie zamieszczasz te zdjęcia. Pytałem o to samo kiedyś w innym wątku i odpowiedź okazała się banalnie prosta. Np niektóre fota (do przechowywania zdjęć) korzystają z usług Google. I tam chyba jest domyślnie ustawione podkręcanie kolorków i kontrastu. Ja tak miałem na 100%. Po jednym kliknięciu wszystko wróciło do normy. Podobnie chyba też jest na FB.
    Jak masz dostęp do jakiegoś ftp, to tam umieść zdjęcie i porównaj to co w sieci z tym co na ekranie monitora. A jak nie masz takiej możliwości, to prześlij mi na PW. Wrzucę na swojego ftp i podam Ci adres.
    Ok, wysle Ci.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    Czy to praidłowość, że jak wywołuję zdjęcie w LR, tak jak ja chcę i umieszczam to zdjęcie gdzieś w internecie to ono jest bardziej nasycone?
    Najważniejsze pytanie: Czy monitor jest oprofilowany?

System zarządzania barwą (WCS) w Windows działa tak, że wyświetlanie zależy od aplikacji. LR wyświetla w przestrzeni zdefiniowanej profilem monitora zapiętym w systemie. Jeśli go nie ma, WCS przyjmuje wyświetlanie w przestrzeni sRGB. Większość aplikacji nie graficznych, w tym przeglądarki internetowe, działają jednak inaczej. Jeśli nie ma profilu zaszytego w pliku zdjęcia, wyświetla w pełnej przestrzeni monitora. Przeglądarki zwyczajowo, inaczej niż LR/PS/pokrewne, nie narzucają reżimu wyświetlania. Jeśli monitor ma gamut wykraczający poza sRGB, zdjęcie w przeglądarce będzie faktycznie miało wyższe nasycenia niż w programie graficznym. To samo tyczy się również programów systemowych Windows, choć tu jest jeszcze gorzej, bo zachowanie Exploratora czy Galerii Windows jest, dla przeciętnego użytkownika, nieprzewidywalne. Miniaturka wygląda inaczej, powiększenie inaczej a pełnoekranowo inaczej. Najbezpieczniej w ogóle zapomnieć, że to oprogramowanie istnieje a do szybkiego przeglądu używać programów, które mają moduł zarządzania barwą (CMM), np Adobe Bridge, XN View. Ewentualnie pracować na makówce. Tam nie ma takich cyrków.

Co do przewidywalności materiału w internecie, trzeba zdjęcia konwertować do sRGB, zapisywać z profilem sRGB a do kontroli jeśli ktoś musi, używać Firefoxa z CMM przełączonym w tryb pracy 1 (klucz konfiguracji "gfx.color_management.mode"). Wówczas, materiały bez profilu (nieotagowane) będą traktowane jako sRGB.

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Zależy chyba gdzie zamieszczasz te zdjęcia
    Bardzo trafne spostrzeżenie. Jeśli zdjęcia są wyświetlane skryptem gmerającym w pliku, jest szansa, że wytnie profil. Wiele znanych i zdawałoby się renomowanych serwisów wyświetlających ma wdrożone takie rozwiązania i zdjęcia są wyświetlane nieprawidłowo. Obecnie coraz więcej systemów galerii internetowych wyświetla oryginalne pliki z profilami. Bardzo prosto jest to wykryć, ale musimy mieć monitor szerokogamutowy. Wyświetlamy zdjecie w FF w trybie 1 i obok w IE. Jeśli jest różnica, zdjęcie nie ma profilu.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-11-2015 o 13:33
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Najważniejsze pytanie: Czy monitor jest oprofilowany?

System zarządzania barwą (WCS) w Windows działa tak, że wyświetlanie zależy od aplikacji. LR wyświetla w przestrzeni zdefiniowanej profilem monitora zapiętym w systemie. Jeśli go nie ma, WCS przyjmuje wyświetlanie w przestrzeni sRGB. Większość aplikacji nie graficznych, w tym przeglądarki internetowe, działają jednak inaczej. Jeśli nie ma profilu zaszytego w pliku zdjęcia, wyświetla w pełnej przestrzeni monitora. Przeglądarki zwyczajowo, inaczej niż LR/PS/pokrewne, nie narzucają reżimu wyświetlania. Jeśli monitor ma gamut wykraczający poza sRGB, zdjęcie w przeglądarce będzie faktycznie miało wyższe nasycenia niż w programie graficznym. To samo tyczy się również programów systemowych Windows, choć tu jest jeszcze gorzej, bo zachowanie Exploratora czy Galerii Windows jest, dla przeciętnego użytkownika, nieprzewidywalne. Miniaturka wygląda inaczej, powiększenie inaczej a pełnoekranowo inaczej. Najbezpieczniej w ogóle zapomnieć, że to oprogramowanie istnieje a do szybkiego przeglądu używać programów, które mają moduł zarządzania barwą (CMM), np Adobe Bridge, XN View. Ewentualnie pracować na makówce. Tam nie ma takich cyrków.

Co do przewidywalności materiału w internecie, trzeba zdjęcia konwertować do sRGB, zapisywać z profilem sRGB a do kontroli jeśli ktoś musi, używać Firefoxa z CMM przełączonym w tryb pracy 1 (klucz konfiguracji "gfx.color_management.mode"). Wówczas, materiały bez profilu (nieotagowane) będą traktowane jako sRGB.

Bardzo trafne spostrzeżenie. Jeśli zdjęcia są wyświetlane skryptem gmerającym w pliku, jest szansa, że wytnie profil. Wiele znanych i zdawałoby się renomowanych serwisów wyświetlających ma wdrożone takie rozwiązania i zdjęcia są wyświetlane nieprawidłowo. Obecnie coraz więcej systemów galerii internetowych wyświetla oryginalne pliki z profilami. Bardzo prosto jest to wykryć, ale musimy mieć monitor szerokogamutowy. Wyświetlamy zdjecie w FF w trybie 1 i obok w IE. Jeśli jest różnica, zdjęcie nie ma profilu.
    Monitor oprofilowany. W Windowsie właśnie mam ten problem,że miniaturki w folderze są bardzo nasycone, a jak powiększam obraz, to już jest ok. Jak zmieniam profil kolorów w zarządzaniu kolorem w Win7, to dopiero dzieją się cuda. Zdjęcia są ciemne i nasycone. Zdjęcia konwertuję do przestrzeni sRGB.
    Nie mogę się w tym wszystkim połapać. Za dużo zmiennych
    Ostatnio edytowane przez robson999 ; 27-11-2015 o 14:05
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L

Miasto
    Białystok-Warszawa

Miniatury w Windows zawsze wą wywalone w przestrzeń monitora, czyli zbyt nasycone. Nic się z tym nie da zrobić, taka uroda tego systemu. W zarządzaniu kolorami ABSOLUTNIE nie wolno nic ustawiać poza profilem do urządzenia/monitora.

Uzależniony

Bardzo prosto jest to wykryć, ale musimy mieć monitor szerokogamutowy. Wyświetlamy zdjecie w FF w trybie 1 i obok w IE. Jeśli jest różnica, zdjęcie nie ma profilu.
    Mógłbyś wyjaśnić o co tu chodzi, bo chciałbym to sprawdzić u siebie? FF w trybie 1?

I przy okazji, dziwne, ale przed chwilą otrzymałem komunikat, od i1 display, że monitor utracił profil i że muszę kliknąć w ten dymek celem ponownej kalibracji oraz oprofilowania monitora
    Oczywiście ponownie sklaibrowałem i oprofilowałem sprzęt i co dziwne, na tym wcześniejszym Twoim zdjęciu mam już idealną szarość.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Mógłbyś wyjaśnić o co tu chodzi, bo chciałbym to sprawdzić u siebie? FF w trybie 1?
    Otwiera się zaawansowaną konfigurację Firefoxa, przez wpisanie w miejscu adresu: about:config Klucz konfiguracyjny podałem. Wystarczy go znaleźć. Tryby pracy są następujące:
    2 - Domyślny. CMM włączony, materiały otagowane wyświetlane są zgodnie z profilem, nieotagowane bez zarządzania barwą.
    1 - CMM włączony, materiały otagowane wyświetlane są zgodnie z profilem, nieotagowane zgodnie z sRGB.
    0 - CMM wyłączony.

I przy okazji, dziwne, ale przed chwilą otrzymałem komunikat, od i1 display, że monitor utracił profil
    Oznacza to aktywną "Kalibrację systemu Windows". Należy wyłączyć.

Uzależniony

Otwiera się zaawansowaną konfigurację Firefoxa, przez wpisanie w miejscu adresu: about:config Klucz konfiguracyjny podałem. Wystarczy go znaleźć. Tryby pracy są następujące:
    2 - Domyślny. CMM włączony, materiały otagowane wyświetlane są zgodnie z profilem, nieotagowane bez zarządzania barwą.
    1 - CMM włączony, materiały otagowane wyświetlane są zgodnie z profilem, nieotagowane zgodnie z sRGB.
    0 - CMM wyłączony.

Oznacza to aktywną "Kalibrację systemu Windows". Należy wyłączyć.

http://monitory.mastiff.pl/images/mv...ws_WCS_off.jpg
    Dziękuję, już wszystko jest ok. Nareszcie widzę w przeglądarce Firefox prawdziwe zdjęcia. Nawet miniaturki w Windows są juz u mnie prawidłowe. Odnośnie aktywnej kalibracji Windows, to miałem i mam to wyłączone.
    Czyli jeszcze raz, wszyscy którzy nie mają zarządzania kolorem w przeglądarkach, będą oglądać moje zdjęcia przekoloryzowane, albo inaczej bardziej nasycone?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Nawet miniaturki w Windows są juz u mnie prawidłowe. Odnośnie aktywnej kalibracji Windows, to miałem i mam to wyłączone.
    Miniaturki w Windows zawsze są nieprawidłowe, przy czym oczywiście zawsze sytuację można pogorszyć. Przesaturowany kolor widać tym bardziej, im monitor ma większy gamut w stosunku do sRGB.

Czyli jeszcze raz, wszyscy którzy nie mają zarządzania kolorem w przeglądarkach, będą oglądać moje zdjęcia przekoloryzowane, albo inaczej bardziej nasycone?
    Nie da się przewidzieć jak zdjęcia będą widzieli przypadkowi ludzie na przypadkowych sprzętach. Jeśli materiał będzie zrobiony poprawnie, jest najmniejsza niepewność. Monitory używane do foto są zwyczajowo lepsze od monitorów przeciętnych Kowalskich, więc z reguły nie będą widzieli niekontrolowanych nasyceń swoich nieoprofilowanych obrazów i przeglądarek z różnie działającymi modułami CM.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-11-2015 o 19:15

Uzależniony

Miniaturki w Windows zawsze są nieprawidłowe, przy czym oczywiście zawsze sytuację można pogorszyć. Przesaturowany kolor widać tym bardziej, im monitor ma większy gamut w stosunku do sRGB.

Nie da się przewidzieć jak zdjęcia będą widzieli przypadkowi ludzie na przypadkowych sprzętach. Jeśli materiał będzie zrobiony poprawnie, jest najmniejsza niepewność. Monitory używane do foto są zwyczajowo lepsze od monitorów przeciętnych Kowalskich, więc z reguły nie będą widzieli niekontrolowanych nasyceń swoich nieoprofilowanych obrazów i przeglądarek z różnie działającymi modułami CM.
    Hmm...miniaturki mam poprawne a przecież mam monitor szeroko gamutowy. Wcześniej miałem przejaskrawione, więc chyba znów coś mi się przestawiło w profilach w Windows.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Hmm...miniaturki mam poprawne a przecież mam monitor szeroko gamutowy.
    Jaki monitor, jak kalibrowany?

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów