Cytat Zamieszczone przez Element7th Zobacz posta
Nie wiem jak wygląda soft do display, więc się nie wypowiem jakie są różnice. Jednak nie spodziewałbym się zauważalnej różnicy w kolorach
Sprawdź jak masz czas...
Uruchomiłam dispcalGUI i skalibrowałam monitor na nastepujących parametrach - punkt bieli D65 - luminacja bieli 120 - krzywa gamma 2.2. Nie wiem jak w tym dispcal ustawia się adaptacyjną kontrolę profilu pod kątem światła otoczenia i korektę odblasków więc pomiar na obu programach był bez tych opcji. W X-Rite wyłączyłam też ADC (Automatyczne Sterowanie Monitorem) bo nie wiem jak w tym drugim to się włacza.

Efekt ... dispcal kalibrował 1 godzinę 20 minut, X-Rite około 15 minut.
Porównanie - żadnej różnicy pomiędzy jedną a drugą kalibracją, monitor na tych samych ustawieniach (zresetowany przed kalibracją) i przełaczania pomiędzy profilami oglądając np. tablice do kalibracji.

Ponadto aby korzystać z któregoś z programów trzeba podmieniać sterownik w zależności od programu. Aby łatwo znaleść kalibrator, bo w menadżerze go nie ma jako kalibrator (przynajmniej u mnie jest jako urządzenie wejściowe USB a jest ich kilka) można włączyć panel sterowania - urządzenia i drukarki i mamy go w nieokreślonych. Wszystko na Win7pro64.

Co do kalibracji, nie żałuję żadnej wydanej złotówki, porównanie kalibracji ustawianej na oko do ustawień za pomocą kalibratora to niebo a ziemia.
Oczywiście na samym początku jest zdziwienie - co to za kolory. Ale wpływ na to ma np. tapeta ekranu. U mnie kolory wydawały się po kalibracji zimne.
Tak nas oszukują nasze oczka i ten pomiędzy nimi, ustawiamy monitor bo tak fajnie wygląda kolorek a potem zdziwienie.

Jedynie na laptopie nie udało mi się odpalić dispcalGUI bo sterownik do kalibratora nie chce się ustawić w win8.1, pisze by poszukać innego.