dispcalGUI + Argyllcms - to są dwa oddzielne programy czy czy jeden ?
Co mają takiego, że warto ich używać. Narazie skalibrowałam 2 laptopy i stacjonarny i widzę poprawę.
dispcalGUI + Argyllcms - to są dwa oddzielne programy czy czy jeden ?
Co mają takiego, że warto ich używać. Narazie skalibrowałam 2 laptopy i stacjonarny i widzę poprawę.
W uproszczeniu można przyjąć, że to jeden program.
dispcalGUIâOpen Source Display Calibration and Characterization powered by Argyll CMS
Nie wiem jak wygląda soft do display, więc się nie wypowiem jakie są różnice. Jednak nie spodziewałbym się zauważalnej różnicy w kolorach
Sprawdź jak masz czas...
Ja kalibrowałem od razu na dispcal. (kalibratorem x-rite i1display pro)
Już doczytałam, dispcalGUI to nakładka jak sama nazwa wskazuje (GUI)Argyllcms to oprogramowanie właściwe. Ale teraz czy te dwa programy - X-rite i dispcalGUI + Argyllcms się nie pogryzą ?
Czytałam o jakiś problemach, czytałam też instalację ale chyba dotyczyła samej instalki dispcalGUI + Argyllcms bo był tam problem ze sterownikiem kalibratora, jest też wyjaśnione jak to zrobić link - Instalacja Argyll CMS Color Management System + ColorMunki na Windows 7 64-bit | Blog IT. Z notatnika technika informatyka
Nie chce mi się za bardzo grzebać w systemie i czy warto, bo orginalne oprogramowanie chyba jest wystarczające?
Ok, zainstalowałam dispcalGUI z Argyllcms, odpaliłam podając scieżkę do katalogu \bin ale nie wiem o co chodzi z tym sterownikiem od kalibratora.
.....
OK, podłączyłam kalibrator i program go wykrył, działa też oprogramowanie X-rite bez kombinowania ze sterownikami.
Dziś już za późno na zabawę, jutro sprawdzę jak działą ten Argyllcms z dispcalGUI.
Jak ktoś chce to może jakieś uwagi o ustawieniach tego programu![]()
Ostatnio edytowane przez iza73 ; 19-11-2015 o 00:59
Niestety kicha, nie działa, chyba coś ze sterownikiem ale nie widzę w menadżerze urządzeń kalibratora. Chyba zrezygnuję z tego, nie chcę namieszać za bardzo.
Po starcie kalibracji coś się na chwilę zaczyna robić i jest komunikat: dispcalGUI Error - new_disprd() failed with 'Instrument Access Failed'
Nie kombinuj z softem 3'th party. Ten który dodany jest do urządzenia działa i nie sprawia problemów.
I chyba tak zrobię. Myślałam, że to działa a tu trzeba chyba kombinować ze sterownikiem potem coś się uwali i będzie dopaa.
Wprawdzie na początku oprogramowanie X-rite wydawało się skomplikowane (wersja advanced)ale po 2 kalibracji jest fajne i proste, dispcalGUI ma mnóstwo opcji i się zastanawiam co one dadzą wiecej oprócz zabawy, drukarni cyfrowej nie mam ;-) (narazie)
Trzeba instalować stery, które są w katalogu z Argyll`em.
Linka do instalacji w win7, z tym, że bodajże Spydera3 (nie mogę sprawdzić bo w pracy jestem) - https://m.youtube.com/watch?v=2wP0T6dIKiE