Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 108

Wątek: Kalibrator X-Rite ColorMunki Smile

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie Odp: Kalibrator X-Rite ColorMunki Smile

Pokaże Pani ten profil? Tylko tak można sprawdzić czy faktycznie:

Cytat Zamieszczone przez iza73 Zobacz posta
    Wbrew pozorom nie trzeba się doktoryzować
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Mialem colormuki i przez "glupote" wymienilem na i1. Monitory swieca tak samo (kalibrowane i1 czy colormuki). Colormuki mial wystarczajacy jak dla mnie software (wszystko bylo proste, na starosc juz sie nie chce dlubac tu i tam). W i1 trzeba ustawiac to, tamto a ja chce miec tylko kolory takie jak na wydruku przynajmniej po lebkach.

Po zakupie kalibratora w koncu nic nie jest za ciemne czy czerwone (chyba, ze tak to ustawie). Ale chlop jestem i 10 odcieni czerwieni nie rozrozniam .

Aha kalibruje co miesiac. W pracy uzywam all in one sony (musialem wybierac i wolalem wacoma), tam kalibruje colormuki. Ten kalibrator plus colorchecker sprawia, ze wszyscy sa zadowoleni.
    Kolory torebek sa jak powinny i o to chodzi. Zobacze jak bedzie wygladal katalog na 2016, oby lepiej niz poprzedni czego sobie i innym zycze .
    Ostatnio edytowane przez zdebik ; 27-11-2015 o 02:04

Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    W i1 trzeba ustawiac to, tamto
    Co jest NIEZBĘDNE, jeśli mamy mówić o jakimkolwiek poziomie jakości. Proponuję sobie na satysfakcjonująco-skalibrowanych sprzętach wyświetlić to:

I teraz uwaga: To jest obraz trickowy, który bazuje na prążkach z brakującą jakąś barwą dopełniającą. W sytuacji zaburzenia liniowości, obrazek jest kolorowy w odcieniach RGB lub CMY zależnie od rodzaju defektu. Ta tęcza którą można podziwiać na niektórych sprzętach, ma być całkowicie szara. Obrazek oczywiście nie decyduje o tym czy monitor jest ustawiony poprawnie, ale jeśli wyświetlany jest jako kolorowy, mamy do czynienia z bardzo poważnymi błędami w reprodukcji koloru i takiemu ekranowi nie można wierzyć. Błędy są tym większe im intensywność koloru większa. Jeśli kolor ledwo się przebija przez szarość, coś może z tego sprzętu będzie. Jeśli są wyraźnie widoczne kolory, sprzęt kwalifikuje się na śmietnik a nie do fotografii.

PS1. Za ciemne było, bo miał Pan monitor za jasny. Powszechnie popełniany błąd. Redukcja tego efektu to nie jest zasługa kalibratora. Wystarczy garść podstawowych informacji jak regulować ekran do oświetlenia. Np na kartkę. Jeśli efekt zniknął po kalibracji, przy której oprogramowanie robiło całą robotę a monitor nie był regulowany, istnieje duże prawdopodobieństwo, że kanały mogą być przycięte matrycą, co jest niedopuszczalne.

PS2. Nie pisałem na tym forum chyba z kilka miesięcy i widzę tragiczną degradację poziomu wiedzy użytkowników o zarządzaniu kolorem. Tragedia.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-11-2015 o 02:28

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Co jest NIEZBĘDNE, jeśli mamy mówić o jakimkolwiek poziomie jakości. Proponuję sobie na satysfakcjonująco-skalibrowanych sprzętach wyświetlić to:

http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png

I teraz uwaga: To jest obraz trickowy, który bazuje na prążkach z brakującą jakąś barwą dopełniającą. W sytuacji zaburzenia liniowości, obrazek jest kolorowy w odcieniach RGB lub CMY zależnie od rodzaju defektu. Ta tęcza którą można podziwiać na niektórych sprzętach, ma być całkowicie szara. Obrazek oczywiście nie decyduje o tym czy monitor jest ustawiony poprawnie, ale jeśli wyświetlany jest jako kolorowy, mamy do czynienia z bardzo poważnymi błędami w reprodukcji koloru i takiemu ekranowi nie można wierzyć. Błędy są tym większe im intensywność koloru większa. Jeśli kolor ledwo się przebija przez szarość, coś może z tego sprzętu będzie. Jeśli są wyraźnie widoczne kolory, sprzęt kwalifikuje się na śmietnik a nie do fotografii.

PS1. Za ciemne było, bo miał Pan monitor za jasny. Powszechnie popełniany błąd. Redukcja tego efektu to nie jest zasługa kalibratora. Wystarczy garść podstawowych informacji jak regulować ekran do oświetlenia. Np na kartkę. Jeśli efekt zniknął po kalibracji, przy której oprogramowanie robiło całą robotę a monitor nie był regulowany, istnieje duże prawdopodobieństwo, że kanały mogą być przycięte matrycą, co jest niedopuszczalne.

PS2. Nie pisałem na tym forum chyba z kilka miesięcy i widzę tragiczną degradację poziomu wiedzy użytkowników o zarządzaniu kolorem. Tragedia.
    U mnie prawie jednolita szarość, no na granicy percepcji, ale jednak jakieś tam kolorki można dostrzec, jak się dokładnie przyjrzę. Czy mam źle skalibrowany monitor?
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Na tel od polowy mam kolorowe, sprawdze wieczorem w domu jak to wyglada na PC.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    U mnie prawie jednolita szarość, no na granicy percepcji, ale jednak jakieś tam kolorki można dostrzec, jak się dokładnie przyjrzę. Czy mam źle skalibrowany monitor?
    Jak pisałem, obrazek jeśli jest szary, nie determinuje, że ekran wyświetla poprawnie. To jest test tylko jednego z parametrów obrazu. Jeśli natomiast jest kolorowy, na pewno jest niedobrze.

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Na służbowym (biurowym) lapku mam chyba z 16 milionów kolorów ;-)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Cytat Zamieszczone przez DarekB Zobacz posta
    Na służbowym (biurowym) lapku mam chyba z 16 milionów kolorów ;-)
    Wcale, że bo nie!
    Laptoki z baaardzo nielicznymi wyjątkami, mają 6-bitowe sterowanie, więc wyświetlają maksymalnie 64 odcienie na kanał, czyli łącznie (2^6)^3 = 262 144 tys odcieni. Do 16 mln daleko. Przy okazji może się pojawić pytanie, skąd elektronika ekranu bierze "brakujące" odcienie? Odpowiedź jest bardzo prosta: Z sufitu.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-11-2015 o 12:20

Uzależniony

Jak pisałem, obrazek jeśli jest szary, nie determinuje, że ekran wyświetla poprawnie. To jest test tylko jednego z parametrów obrazu. Jeśli natomiast jest kolorowy, na pewno jest niedobrze.
    Przy okazji, jak już gadamy o monitorach. Czy to praidłowość, że jak wywołuję zdjęcie w LR, tak jak ja chcę i umieszczam to zdjęcie gdzieś w internecie to ono jest bardziej nasycone? Tylko w LR oraz w Win7 jest dokładnie takie, jakie chciałem. No i wykonałem test, wysyłając 3 próbne zdjęcia do pierwszego lepszego labu. Po odesłaniu mi wydrukowanych zdjęć, okazało się, że są one tylko delikatnie ocieplone w stosunku do moich prac.
    Sorki za proste pytania ale monitor posiadam od paru dni.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Cytat Zamieszczone przez robson999 Zobacz posta
    Przy okazji, jak już gadamy o monitorach. Czy to praidłowość, że jak wywołuję zdjęcie w LR, tak jak ja chcę i umieszczam to zdjęcie gdzieś w internecie to ono jest bardziej nasycone? Tylko w LR oraz w Win7 jest dokładnie takie, jakie chciałem. No i wykonałem test, wysyłając 3 próbne zdjęcia do pierwszego lepszego labu. Po odesłaniu mi wydrukowanych zdjęć, okazało się, że są one tylko delikatnie ocieplone w stosunku do moich prac.
    Sorki za proste pytania ale monitor posiadam od paru dni.
    Zależy chyba gdzie zamieszczasz te zdjęcia. Pytałem o to samo kiedyś w innym wątku i odpowiedź okazała się banalnie prosta. Np niektóre fota (do przechowywania zdjęć) korzystają z usług Google. I tam chyba jest domyślnie ustawione podkręcanie kolorków i kontrastu. Ja tak miałem na 100%. Po jednym kliknięciu wszystko wróciło do normy. Podobnie chyba też jest na FB.
    Jak masz dostęp do jakiegoś ftp, to tam umieść zdjęcie i porównaj to co w sieci z tym co na ekranie monitora. A jak nie masz takiej możliwości, to prześlij mi na PW. Wrzucę na swojego ftp i podam Ci adres.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów