Odkopię trochę temat bo sam zastanawiam się nad kupnem kalibratora, ale po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się czy warto. Monitor mam niskobudżetowy - IPS LED LG 24MP48HQ. Po obejrzeniu tej strony testowej http://monitory.mastiff.pl/temp/rzeznik.png wychodzi na to że mam to samo co kolega zdebik
Czyli:
Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
To znaczy, że ma Pan zaburzoną liniowość. Charakterystyka przenoszenia przekracza wartość "gamma" 2,2. Jest to dość typowa cecha monitorów masowych. Obraz wygląda wówczas bardziej kontrastowo, atrakcyjnie, ale jednocześnie oryginalny materiał wygląda fałszywie.
I teraz pytanie czy to można jakoś skalibrować dostępnymi kalibratorami czy nie. U mnie ta tęcza jest widoczna od dołu do połowy, ale jej kolory są mocno wyblakłe. Ogólnie to dałem d... bo nie rozejrzałem się w temacie przed zakupem monitora, myślałem że IPS załatwi sprawę. No i teraz trochę głupio to wygląda bo rozglądam się za kalibratorem droższym od monitora. Nie wiem czy jest to dobry ruch, może nie ma sensu się pchać w najdroższy tylko kupić ColorMunki Smila. Zawsze coś tam poprawi.