Witam wszystkich,
mam okazję kupić w dobrej cenie Body 60d w stanie igła od znajomego.
Czy warto się przesiadać z 550d na 60d ?
Dodam, że na 6D jeszcze mnie nie stać (najpierw chce uzupełnić szklarnie)
Witam wszystkich,
mam okazję kupić w dobrej cenie Body 60d w stanie igła od znajomego.
Czy warto się przesiadać z 550d na 60d ?
Dodam, że na 6D jeszcze mnie nie stać (najpierw chce uzupełnić szklarnie)
Ostatnio edytowane przez AREK87 ; 12-11-2015 o 14:37
Moim zdaniem warto.
Zawsze to nieco nowsza konstrukcja i nowsze algorytmy AF (choć nie matryca), przy czym wszystkie krzyżowe.
W obrazku pewnie różnicy nie zobaczysz, ale obsługowo będzie lepiej. Rozumiem, że będzie postęp małymi kroczkami, to też jest metoda.
Porównanie aparatów - Optyczne.pl
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 12-11-2015 o 15:24
Zaliczyłem taką przesiadkę i nawet robiłem podsumowanie na forum jak to widzę, ale teraz już nie znajdę tego wpisu - bardzo dawno to było.
Napiszę tylko, że jeśli chodzi o jakość zdjęć i pracy AF (focę w zasadzie tylko na środkowym punkcie) - nie była to jakaś kolosalna różnica (tak jak przy przesiadce na 6D), natomiast w zakresie wygody korzystania i ergonomii - 60d był zdecydowanie lepszy od 550d, baaa jest wg nie nawet lepszy w tej części od 6d
Jeśli Twoje 550d jest już dość stare i mocno naklepane, nie stać Cię na 6d, a 60d możesz kupić w stanie IGŁA i za dobre pieniądze to czemu nie, ale nie spodziewaj się cudów w zakresie jakości zdjęć - będzie w zasadzie to samo. Pamiętaj też, że szkła, które posiadasz mogą zupełnie inaczej współpracować z nową puszką, tak więc warto przed zakupem potestować![]()
Zmienilem 600d na 60d kiedys i jest na plus. Af byl pewniejszy, seria lepsza, bateria lepsza, ergonomia na plus, obrazek ten sam.
SONY
Co mnie ogranicza? Brak pełnej klatki na pewno. Trochę za wolna prace przy fotografowaniu w trybie ciągłym.
Dokładnie. Jako kolejne body planowałem kupić FF, ale jeszcze nie teraz ze względu na kasę, a teraz pojawiła się okazja żeby za dopłatą niewielką przesiąść się do 60d.Rozumiem, że będzie postęp małymi kroczkami, to też jest metoda.
Bardzo też podoba mi się w tym modelu ekran, który można odchylać (przydatne przy VIDEO).
Nie spodziewam się cudów w jakości bo nie taki jest cel tej zmiany.Jeśli Twoje 550d jest już dość stare i mocno naklepane, nie stać Cię na 6d, a 60d możesz kupić w stanie IGŁA i za dobre pieniądze to czemu nie, ale nie spodziewaj się cudów w zakresie jakości zdjęć - będzie w zasadzie to samo. Pamiętaj też, że szkła, które posiadasz mogą zupełnie inaczej współpracować z nową puszką, tak więc warto przed zakupem potestować
A co do testowania Body ze swoimi szkłami to niebawem mam zamiar się trochę nim pobawić![]()
Ostatnio edytowane przez AREK87 ; 12-11-2015 o 16:17
Pomysl tez o 5d xd ja zmienilem 60d na 5d a 5d na 6d i tak zakonczylem z zakupami bodyteraz jeszcze powoli 135f2 L i koniec xd
SONY
Napisz jakie masz obiektywy i co głównie fotografujesz, bo tak jak @salas pisze, rozważyłbym kupno starej 5tki.
IMHO zamiana 550D na 60D to tylko zysk na ergonomii i AF, a 5D da Ci jeszcze różnicę w obrazku i ISO.
Canon 85mm f/1.8 USM
Sigma 17-50mm f/2.8 AF EX DC OS HSM
fotografuje głównie psy, często w ruchu.