Witam
Może nie udzielam się za mocno na forum,ale dzisiaj mam ochotę na kilka słów refleksji.Canona 10D miałem 10 miesięcy.Zrobiłem 11.000 zdjęć.Dużo to czy mało jak na amatora z aspiracjami,nie wiem.Niestety większość zdjęć wychodziła nieostro.Robiłem różne próbyodnosiłem lustro,dociskałem mocniej wszystkie zaciski w statywie,czyściłem szkła obiektywów.Nic nie pomagało.Czasami stosowałem taktykę ostrzenia na inny,przedmiot i powrót do właściwego celu,ponieważ wydawało mi się,że jeżeli AF będzie ostrzył dwa razy w tym samym miejscu to za każdym razem inaczej ustawi ostrość.Zdjęcia ostre wychodziły czasami ale to było jak trafienie w Lotto.Z weekendowych wyjazdów na 150 zdjęć ostrych było może 10-20.W domu przeprowadzałem dogłębną analizę i nie dochodziłem do żadnych wniosków.Robiłem testy na kartce z podziałką-znacie je chyba wszyscy- i im dłużej robiłem testy tym byłem głupszy.Raz bardzo dobrze,raz trochę za blisko,raz za daleko.Podarłem testową kartkę i dałem spokój.Chciałem nawet sprzedać ten aparat i kupić inny egzemplarz.O serwisie nawet nie pomyślałem.Bo jak udowodnić wadę aparatu?Z którym obiektywem?Oddać aparat i obiektyw do serwisu?Nigdy.Za dużo naczytałem się na temat serwisów na pl.foto.cyfrowa.
W poniedziałek wymieniłem 10D na 20D-za dopłatą oczywiście.Po powrocie do domu zrobiłem pierwszy test.Założyłem 50 1.8 II i z drżącym sercem zrobiłem kilka zdjęć prz 1.8.Przeniosłem zdjęcia do komputera i serce zabiło mi mocniej.Na wszystkich zdjęciach ostrość była tam gdzie chciałem co do milimetra.Sprawdziłem jeszcze w programie EosViewer czy się nie mylę.Testy na razie robiłem w domu i z okna.Moim zdaniem rewelacja w stosunku do 10D.Mając dzisiaj więcej czasu poczytałem kilka dyskusji na innych forach.Zacytuję jedną z nich:
cyt"I have shot professionally for over 30 years and now also sell these and other cameras for a living.
For your info:
I have sold maybe 100-150 10d cameras since they came on the market. I have yet to see even ONE 10d which does not show some kind of focus problem, usually with any of the 70-200 Canon lenses."
Co do 20D to są przytaczane częste zawieszania aparatu przy zmianie obiektywu.Kilka osób sądzi,że efekt ten może występoać w trakcie używania aparatu z innym niż firowy akumulator.Zobaczymy.Jak wystąpi u mnie niomieszkam napisać.W poniedziałek postaram się pokazać kilka zdjęć,jeżeli będą ostre
UFFF
Długo jak na mnie.