Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Wątek: Zamieniłem 10D na 20D

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Zamieniłem 10D na 20D

Witam
    Może nie udzielam się za mocno na forum,ale dzisiaj mam ochotę na kilka słów refleksji.Canona 10D miałem 10 miesięcy.Zrobiłem 11.000 zdjęć.Dużo to czy mało jak na amatora z aspiracjami,nie wiem.Niestety większość zdjęć wychodziła nieostro.Robiłem różne próbyodnosiłem lustro,dociskałem mocniej wszystkie zaciski w statywie,czyściłem szkła obiektywów.Nic nie pomagało.Czasami stosowałem taktykę ostrzenia na inny,przedmiot i powrót do właściwego celu,ponieważ wydawało mi się,że jeżeli AF będzie ostrzył dwa razy w tym samym miejscu to za każdym razem inaczej ustawi ostrość.Zdjęcia ostre wychodziły czasami ale to było jak trafienie w Lotto.Z weekendowych wyjazdów na 150 zdjęć ostrych było może 10-20.W domu przeprowadzałem dogłębną analizę i nie dochodziłem do żadnych wniosków.Robiłem testy na kartce z podziałką-znacie je chyba wszyscy- i im dłużej robiłem testy tym byłem głupszy.Raz bardzo dobrze,raz trochę za blisko,raz za daleko.Podarłem testową kartkę i dałem spokój.Chciałem nawet sprzedać ten aparat i kupić inny egzemplarz.O serwisie nawet nie pomyślałem.Bo jak udowodnić wadę aparatu?Z którym obiektywem?Oddać aparat i obiektyw do serwisu?Nigdy.Za dużo naczytałem się na temat serwisów na pl.foto.cyfrowa.
    W poniedziałek wymieniłem 10D na 20D-za dopłatą oczywiście.Po powrocie do domu zrobiłem pierwszy test.Założyłem 50 1.8 II i z drżącym sercem zrobiłem kilka zdjęć prz 1.8.Przeniosłem zdjęcia do komputera i serce zabiło mi mocniej.Na wszystkich zdjęciach ostrość była tam gdzie chciałem co do milimetra.Sprawdziłem jeszcze w programie EosViewer czy się nie mylę.Testy na razie robiłem w domu i z okna.Moim zdaniem rewelacja w stosunku do 10D.Mając dzisiaj więcej czasu poczytałem kilka dyskusji na innych forach.Zacytuję jedną z nich:

cyt"I have shot professionally for over 30 years and now also sell these and other cameras for a living.
    For your info:
    I have sold maybe 100-150 10d cameras since they came on the market. I have yet to see even ONE 10d which does not show some kind of focus problem, usually with any of the 70-200 Canon lenses."

Co do 20D to są przytaczane częste zawieszania aparatu przy zmianie obiektywu.Kilka osób sądzi,że efekt ten może występoać w trakcie używania aparatu z innym niż firowy akumulator.Zobaczymy.Jak wystąpi u mnie niomieszkam napisać.W poniedziałek postaram się pokazać kilka zdjęć,jeżeli będą ostre
    UFFF
    Długo jak na mnie.
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Bywalec Awatar dzi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no i to jest najważniejsze, że jesteś zadowolony - bo znając mentalnośc niektórych forumowiczów, to zaraz posypią sie posty -onanista sprzetowy, zakup bez sensu, nie opłaca się itd...

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przecież nie tylko ja miałem problemy z 10D.Był długi wątek
    tutaj
    Uważam,że w początkowym okresie lekceważyłem problem i wmawiałem sobie,że przecież zdjęcia z cyfrowej lustrzanki wymagają komputerowej obróbki.Błędy aparatu starałem się zniwelować większą ilością tych samych ujęć.Zawsze była szansa,że jedno wyjdzie dobrze.Zdjęcia robię w 90% ze statywu i z wężykiem w garści.
    Jurek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wg mnie po prostu miales problem z FF/BF - niektore body tak maja. Teraz trafil ci sie egzemplarz 20D ktorey tego problemu nie ma (np moj 10D rowniez tego problemu nie ma - zdjecia wychodza mi ostre tam gdzie chce).
    Gdybys poszedl do serwisu z body i tymi obiektywami z ktorymi ci zle ostrzy (jak ze wszystkimi to ze wszystkimi :> ) to by naprawili. Jakbys zmienil body na inny egzemplarz, bez tego problemu (nawet nizszy model np D60 - D30) to bylbys rownie zadowolony.
    W twoim przypadku nie widze opisu znaczacych przewag 20D nad 10D - tylko pozbyles sie problemu z FF/BF wymieniajac body, ale niezaleznie od modelu body.

Tak wiec... jakbys mogl opisac jakies inne roznice (chociazby szybkosc ostrzenia) niz rozwiazanie problemu z celnoscia ostrosci (przypadlosc pechowych jednostek wsrod setek poprawnie dzialajacych 10D) , pomiedzy 20D a 10D to byloby milo, bo na razie opisales za malo i prawie nie na temat 20D a tylko na temat twojego niepoprawnie dzialajacego 10D ktorego z ulga zmieniles .

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

no wlasnie do nie ktorych ludzi nie docieralo to jak pisalo sie ze nie zawsze ostrzy tam gdzie trzeba czy robi nie ostre foty...to jest FUCKT majac D60 i 10D na obu nie jestem w pelni zadowolony z AF i nie chodzi tu BF dlatego mam ogromny dylemat czy przesiadac sie teraz na 20D czy czekac do wiosny na #1
    Canon|5DmkII+BG|5D+BG-E4|30D+BG-E2|20D|50E|24-70L|24-105L|70-200 2.8L|580EX|550EX|430EX|Manfrotto 074B/329RC4, 682B/#222|SanDisk UltraII/ExtremeIII|Brain's Hottub by Crumpler|Lowepro|

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak wiec... jakbys mogl opisac jakies inne roznice (chociazby szybkosc ostrzenia) niz rozwiazanie problemu z celnoscia ostrosci
    Napiszę więcej w poniedziałek.W tygodniu mam za mało czasu na większe testy.Wszystkie za i przeciw wyjdą przez weekend.Co do szybkości ostrzenia to dużo zależy przecież od obiektywu.Mam Cosinę 100 3.5 Macro i jak pierwszy raz założyłem ją do aparatu to aż statyw dygotał od AF.Rzężenie było niesamowite.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Gdybys poszedl do serwisu z body i tymi obiektywami z ktorymi ci zle ostrzy (jak ze wszystkimi to ze wszystkimi :> ) to by naprawili.
    A jest tu może ktoś, kto tak zrobił (poszedł do serwisu z body/obiektywami i pozbył się FF/BF w ten sposób)? Bo ja się zaczynam poważnie zastanawiać... Przy okazji mogłbym załatwić problem IS w 70-200 i może jakieś małe czyszczenie sensora

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie przed chwilą rozmawiałem z bardzo miłym panem z serwisu. Przez 10 minut próbował mi wmowić, że tak ma być i dla tego lepsze są kompakty od lustra. Bo lustrzanka nie ma wspomagania i inne takie pierdoły)
    Jak w końcu zrozumiał, że takie bajki to może swojemu dziecku opowiadać to stwierdził, że owszem, podkręcą aparat pod konkretny obiektyw - bezpłatnie jeżeli jest na gwarancji. Chyba się tam wybiorę, ale najwcześniej za jakieś 2 tygodnie.
    Tylko zastanawia mnie to czy jak pan mondraliński z serwisu ustawi mi pod 20mm a ja założe 50 to co znowu będę szukał ostrości w promieniu 10km?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Triszer
    Tylko zastanawia mnie to czy jak pan mondraliński z serwisu ustawi mi pod 20mm a ja założe 50 to co znowu będę szukał ostrości w promieniu 10km?
    Jak będzie serwisował "pan mondraliński" to i tak spieprzy :-/ (tego się też trochę boję). Ale jeżeli serwis jest OK, to właśnie po to zanosi się aparat z obiektywami, żeby ustawili tak żeby ze wszystkimi działało.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

muflon, zbawco - myślisz, że to pomoże?

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów