Cytat Zamieszczone przez serbio
Czy obiektyw Canona sprawil Ci kiedyś klopot ,
Nie.

czy zauważyeś kiedyś że nie mogleś robić zdjęć tym obiektywem ponieważ jest za ciemno i te parametry swiatla Ci nie odpowiadaly( przydalby sie wtedy Tamron?), jesli tak to w jakich okolicznosciach ?
Więc tak: Canona nie uzywam na pełnej dziurze, przymykam conajmniej do f/5,6 a najlepiej do f/8. Tamrona też bym nie uzywał na f/2,8 tylko przymknął do f/4. Czyli mając Canona tracę od 1 do 2 EV.
Co do okoliczności, to owszem zabrakło mi kilka razy światła (np. o zmierzchu bądź w ciemnych pomieszczeniach), ale nie jestem przekonany czy Tamron by mnie wtedy uratował, bo z tego co sobie przypominam, to użyłem 50mm na f/2-2,5.

Jak oceniasz swój obiektyw.,czy jestes z niego zadowolony ,
Oceniam go pozytywnie, szczególnie lubie zakres jego ogniskowych (oczywiście na kliszy).

czy cos Ci w nim denerwuje i drazni????
Mój egzemplarz ma dośc duże luzy.

Caly czas jestem niezdecydowany co wybrać czy Canona czy Tamrona. Za Canonem przemawia USM , za Tamronem swiatlo.
Dokładnie tak. I sam musisz podjąć decyzje co jest dla Ciebie ważniejsze: światło czy pewny AF.

Czy kiedykolwiek zauwazyles winiety na zdjeciach ,
Nie.

czy ten obiektyw jest godny przez Ciebie polecenia?
Tak.

Nie mialem w dloniach obiektywu Canona ale czy ustawianie ostrosci pomiedzy Canonem a Tamronem jest tak kolosalne i od razy widac roznice na korzyść Canona?
Już pisałem, bezpośrednio tych dwóch nie porównywałem.
Ale mam porównanie Canona USM do obiektywów innych producentów (np. Sigma) i różnica w szybkości oraz precyzji AF jest naprawdę duża.