Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Nowy obiektyw!

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Nowy obiektyw!

Witam
    W obecnej sytuacji jestem posiadaczem Canona Eosa 300 wraz z obiektywami : KIT EF 28-80 mm 1:3,5-5,6 II. sigmy 70-300 mm 1:4-5,6 APO , oraz stałki 50mm f/1,8.
    Zastanawiam się na dokupieniem obiektywu do widoków stałka a może zoom?
    Jak narazie to widoczki robię kitem .Jestem zadowolony ale podobno można robić jeszcze lepsze zdjęcia. To tak jak robiłem kitem z ogniskową 50mm a po przejściu na stałkę o ogniskowej 50mm to zdjęcia o niebo lepsze od kita.
    Czy możecie coś polecić do widoczków ,pejzażów ,góry , itp.
    Zastanawiałem się nad Canonem EF 28mm f/2.8 cena w granicach 750zł a może Canon EF 35mm f/2 cena około 1100zł a może jeszcze zastanowić się nad Canonem 24mm która jest w cenie 1500zł ?
    Czy może mieliście doświadczenia z tymi obiektywami i moglibyście wyrazić swoją opinię który jest godny uwagi i zaintertesowania.
    Również zastanawiam się nad zakupem obiektywu 24-85 Canona.( zastąpieniem obecnego Kita).Na forum optyczne na teście, bardzo powiem nawet świetnie wypadł.Szanowny kolega Arek bardzo mi go poleca .Jako obiektyw do widoczków i jako spacer zoom.Czy naprawdę jest taki świetny tak jak wypadł na testach na stronie optyczne? Co myślicie i sądzicie o nim????
    Gdy bym zastąpił Kita 24-85 to bym raczej nie kupował stałki.Podobno po lekkim przymknięciu przysłony nie idzie doszukać się różnic pomiędzy zoomem a stałką 24mm
    Na tym forum wielu zachwalało Tamrona .Jedyny mankament to te 28 z przodu .Bardziej zależało by mi na czymś szerszymnp. 24mm Co do kaski to mam uzbierane około 1500zł.
    Co o tym myślicie?
    Pozdrawiam,

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Najlepsza jakosc to da Ci stalka np. ta 24/2.8. Do widoczkow bedzie jak znalazl. W cenie sie tez powinna zmiescic.

Zoom ktory zaproponowales - 24-85/3.5-4.5 to tez niezly wybor. Tym bardziej ze ma USM choc szybkosc autofokusa przy widoczkach nie ma az takiego znaczenia. Gdybys kupil zoom to mozesz zrezygnowac z denka od sloika... tzn. z kita.

Jesli ma byc natomiast zdecydowanie szerzej to zaczynaja sie schody. Istnieje taki wynalazek jak 20-35/3.5-4.5 USM, ktory podobno sprawdza sie przyzwoicie przy filmie. I jest tani. Nie wiem tylko czy dostepny. Co prawda jak glosi legenda ludowa na pelnej dziurze nie jest to zyleta (szczegolnie rogi) ale do widoczkow to i tak go przymkniesz do f11 wiec co za problem.

Jesli jednak chcesz szeroko i w wysokiej jakosci to jestes krok od 17-40/4L ale tego za 1500zl nie masz szans dostac.

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz
    Najlepsza jakosc to da Ci stalka np. ta 24/2.8. Do widoczkow bedzie jak znalazl. W cenie sie tez powinna zmiescic.

Zoom ktory zaproponowales - 24-85/3.5-4.5 to tez niezly wybor. Tym bardziej ze ma USM choc szybkosc autofokusa przy widoczkach nie ma az takiego znaczenia. Gdybys kupil zoom to mozesz zrezygnowac z denka od sloika... tzn. z kita.

Jesli ma byc natomiast zdecydowanie szerzej to zaczynaja sie schody. Istnieje taki wynalazek jak 20-35/3.5-4.5 USM, ktory podobno sprawdza sie przyzwoicie przy filmie. I jest tani. Nie wiem tylko czy dostepny. Co prawda jak glosi legenda ludowa na pelnej dziurze nie jest to zyleta (szczegolnie rogi) ale do widoczkow to i tak go przymkniesz do f11 wiec co za problem.

Jesli jednak chcesz szeroko i w wysokiej jakosci to jestes krok od 17-40/4L ale tego za 1500zl nie masz szans dostac.

20-35 można nabyć np. tu
    http://www.allegro.pl/item96545499_c...y_i_anal_.html
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Coś już napisał

Domyślnie

A myślałeś o 20/2,8?

Bywalec
    Miasto
    Stockholm

Domyślnie

ale się usmiałem widząc ten link z allegro-do cyfry i anal! czyli co,że do cyfry i do d**y?! )
    EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Coś już napisał

Domyślnie

Z zoomów polecam Ci Tokinę AT Pro SV 28-70, mam taką w połączeniu z 50e i jest ok. A jesli chodzi o szerszy kąt to wtedy kupisz coś poniżej 28, o lepszej jakości.

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Mam 20-35 i na cyfrze mi sie sprawdza. Jesli chodzi Ci o widoczki to moim zdaniem to jest szkielko do tych celow. Bardzo ciekawe kolory z niego wychodza. Tylko jedno zastrzezenie - przy filtrze i 20mm (w analogu) jest winieta. Mam tez 20/2,8 i jesli ostrosc jego jest troche lepsza niz 20-35 to kolory ma zdecydowanie inne. W cyfrze to raczej mniejszy problem, natomiast w analogu mozesz nie byc ukontentowany.
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Witam
    Raczej bym chcial się skupić na zoomie i zastąpić go Kitem?
    A co do 20mm to już za wąsko .8 lat robię tym kitem i w tym roku już dam sobie dość.

Początki nałogu Awatar krecio
    Miasto
    Piastów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio
    A co do 20mm to już za wąsko .

To ile Ty chcesz za 1500 PLN
    pozdr.
    krecio

5D + 5D Mk III

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

20mm to jest baaardzo szeroko na filmie. zbyt szeroko dla 90% fotografow, ktorzy z taka ogniskowa sobie zwyczajnie nie radza
    www albo tez flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów