Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Nowy obiektyw!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serbio
    Czy możesz mi napisać czy ten obiektyw 24-85 USM ,winietuje przy ogniskowej 24mm?
    To robiłem na 24mm (skany z negatywu):
    http://img213.imageshack.us/my.php?image=3200324ms.jpg
    http://img86.imageshack.us/my.php?image=3400341if.jpg

Niestety nie pamiętam czy były robione z polarem czy bez :-(

Stosujesz jakiś specjalne filtry UV ,poplar?
    Używam polara Hakuba MC 67mm. Nie jest to slim, ale jakichś specjalnych problemów z nim nie mam.
    UV nie uzywam, wystarczają mi dekielki.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Czy możesz napisać dlaczego wybrałbyś teraz Tamrona zamiast Canona?
    Czy ze względu na optykę?
    Dzisiaj miałem przypiętego Tamrona i muszę stwierdzić że świetnie ostrzył i tak w ogóle to wydaje mi się świetnym obiektywem.Co do Canona to nim się nie bawiłem i nie mam porownania. Czy ty miałeś okazję mieć te dwa obiektywy przypięte do swojego korpusu?
    Jak pracuję ostrość pomiędzy tymi obiektywami ,wiem że Canon ma USM ,czy jest duża różnica w pracy obiektywu w ustawieniach ostrości?
    Może ktoś jeszcze się wypowie na ten temat .
    Pozdrawiam.

Czy Tamron 28-70 współpracuje z analogowymi Canonami? Z tego co zauważyłem to ma jakąś literkę Di a z tego wynika że przezanaczony do cyfrowych lustrzank.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ależ nie:
    Is a designation Tamron puts on lenses featuring optical systems designed to meet the performance characteristics of digital SLR cameras.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Czy możesz napisać dlaczego wybrałbyś teraz Tamrona zamiast Canona? Czy ze względu na optykę?
    Też, ale chyba bardziej ze względu na stałe światło f/2,8.

Dzisiaj miałem przypiętego Tamrona i muszę stwierdzić że świetnie ostrzył i tak w ogóle to wydaje mi się świetnym obiektywem.Co do Canona to nim się nie bawiłem i nie mam porownania. Czy ty miałeś okazję mieć te dwa obiektywy przypięte do swojego korpusu?
    Ja z kolei odwrotnie, mam Canona ale nie miałem Tamrona.
    Jednak mając porównanie tego Canona np. do Sigmy 18-50 znam różnice pomiędzy canonowskim USM a pozostałymi. AF Tamrona moze być trochę lepszy od Sigmowego, ale ciągle będzie mu daleko do porządnego USM.

Jak pracuję ostrość pomiędzy tymi obiektywami ,wiem że Canon ma USM ,czy jest duża różnica w pracy obiektywu w ustawieniach ostrości?
    Jestem przekonany, ze po kontakcie z porządnym obiektywem USM zweryfikowałbyś swoje zdanie nt. świetnego ostrzenia u obiektywów nie posiadających tego rozwiązania.

Czy Tamron 28-75 współpracuje z analogowymi Canonami? Z tego co zauważyłem to ma jakąś literkę Di a z tego wynika że przezanaczony do cyfrowych lustrzank.
    http://www.tamron.com/lenses/prod/autofocus.asp

Di (Digitally Integrated) Lenses designed for superior use on both digital and film SLR cameras
    Di II Lenses designed for digital SLR cameras only (with image sensor smaller than 24x16mm!)

a więc:
    "Di" oznacza, ze współpracuje zarówno z kliszakami, jak i z cyfrankami;
    "DiII" oznacza, ze współpracuje tylko z cyfrówkami o małej matrycy.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 26-04-2006 o 09:12
    Pozdrowienia, Tomek

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Czy obiektyw Canona sprawil Ci kiedyś klopot , czy zauważyeś kiedyś że nie mogleś robić zdjęć tym obiektywem ponieważ jest za ciemno i te parametry swiatla Ci nie odpowiadaly( przydalby sie wtedy Tamron?) : jesli tak to w jakich okolicznosciach ?
    Jak oceniasz swój obiektyw.,czy jestes z niego zadowolony , czy cos Ci w nim denerwuje i drazni???? Caly czas jestem niezdecydowany co wybrać czy Canona czy Tamrona. Za Canonem przemawia USM , za Tamronem swiatlo. Czy kiedykolwiek zauwazyles winiety na zdjeciach , czy ten obiektyw jest godny przez Ciebie polecenia?
    Nie mialem w dloniach obiektywu Canona ale czy ustawianie ostrosci pomiedzy Canonem a Tamronem jest tak kolosalne i od razy widac roznice na korzyść Canona?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Czy obiektyw Canona sprawil Ci kiedyś klopot ,
    Nie.

czy zauważyeś kiedyś że nie mogleś robić zdjęć tym obiektywem ponieważ jest za ciemno i te parametry swiatla Ci nie odpowiadaly( przydalby sie wtedy Tamron?), jesli tak to w jakich okolicznosciach ?
    Więc tak: Canona nie uzywam na pełnej dziurze, przymykam conajmniej do f/5,6 a najlepiej do f/8. Tamrona też bym nie uzywał na f/2,8 tylko przymknął do f/4. Czyli mając Canona tracę od 1 do 2 EV.
    Co do okoliczności, to owszem zabrakło mi kilka razy światła (np. o zmierzchu bądź w ciemnych pomieszczeniach), ale nie jestem przekonany czy Tamron by mnie wtedy uratował, bo z tego co sobie przypominam, to użyłem 50mm na f/2-2,5.

Jak oceniasz swój obiektyw.,czy jestes z niego zadowolony ,
    Oceniam go pozytywnie, szczególnie lubie zakres jego ogniskowych (oczywiście na kliszy).

czy cos Ci w nim denerwuje i drazni????
    Mój egzemplarz ma dośc duże luzy.

Caly czas jestem niezdecydowany co wybrać czy Canona czy Tamrona. Za Canonem przemawia USM , za Tamronem swiatlo.
    Dokładnie tak. I sam musisz podjąć decyzje co jest dla Ciebie ważniejsze: światło czy pewny AF.

Czy kiedykolwiek zauwazyles winiety na zdjeciach ,
    Nie.

czy ten obiektyw jest godny przez Ciebie polecenia?
    Tak.

Nie mialem w dloniach obiektywu Canona ale czy ustawianie ostrosci pomiedzy Canonem a Tamronem jest tak kolosalne i od razy widac roznice na korzyść Canona?
    Już pisałem, bezpośrednio tych dwóch nie porównywałem.
    Ale mam porównanie Canona USM do obiektywów innych producentów (np. Sigma) i różnica w szybkości oraz precyzji AF jest naprawdę duża.
    Pozdrowienia, Tomek

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Tak czytam i czytam na temat tego Tamrona i wlos mi się jeży na głowie jakie w ręce ludzi trafjają egzemplarze.Jest to trochę wkurzające.
    U mnie w okolicy ( na śląsku ) nigdzie nie można dostać go w sklepie, tylko na zamówienie i za zaliczką. Jedyne egzemplarze są w Warszawie .Kupować i jedźić ,wymienia jak coś będzie nie tak ( 300km) To nie dla mnie. Trochę firma Tamron potraktowała ten obiektyw po macoszemu. Tani nie jest a coróż czytając różne fora słyszy się o trefnych egzemplarzach. Może trafiać na złom cały czas te trefne z wymiany są w obiegu? A nuż klient nie zauważy i kupi ?
    Dyskutując z Tobą mam nie odpartą pokusę na Canona. W testach na www.optyczne , wypadł pozytywnie , Pan z forum www.foto również mnie po troch przekonał że jest to dobre szkło.A więc wszystko przemawia żeby się nim zainteresować a może i kupić.
    Dlaczego do slajdów stosujesz stałki 50 i 28 mm a do negatywów zooma 24-85mm ?Czy robiłeś kiedyś slajdy na zoomie, jak wychodzą?
    Pozdraawiam

Domyślnie

Dlaczego do slajdów stosujesz stałki 50 i 28 mm a do negatywów zooma 24-85mm ?
    Oczywiscie, że stałki dają lepsza jakość (ostrość, kontrast); ale używam ich do slajdów również dlatego, że zmuszają mnie nieco bardziej do myślenia nad kadrem, co przy slajdach ma o tyle istotne znaczenie, ze w tym przypadku nie ma już później jak poprawić kadrowania :-)

Czy robiłeś kiedyś slajdy na zoomie, jak wychodzą?
    Robiłem.
    Po "majówce" będę miał kilka zeskanowanych, to pokażę.
    Pozdrowienia, Tomek

Bywalec Awatar serbio
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź i czekam na slajdy i Twoją opinię . Miłej majówki ,sporo wrażeń i jeszcze więcej udanych slajdów.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź i czekam na slajdy...
    Z tego co pamiętam, te właśnie robiłem na 24mm z polarem i tak to wygląda:
    http://fotogalerie.pl/galeria/gwozdzt19490
    Jeśli chciałbyś surowe skany (ca. 1,5MB/szt.), to odezwij się na PM i podaj maila.
    Pozdrowienia, Tomek

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów