Nie traktuj tego tak sztywno. Co stoi na przeszkodzie sfotografować jakiś widoczek 50mm? a w mieszkaniu też czasem możesz się nie zmieścić z 35mmm... Poczytaj i przemyśl:Zamieszczone przez serbio
http://canon-board.info/showpost.php...34&postcount=1
Zestaw jest odpowiedni, w końcu to obiektywy amatorskie :-)Zamieszczone przez serbio
Wydaje mi się jednak, że przyzwyczajony do zooma, chcesz koniecznie "zapełnić" wszystkie ogniskowe stałkami. Stałki zooma nie zastapią i moim zdaniem należy wybrać kilka ulubionych/potrzebnych ogniskowych, a nie brać po kolei, jak leci.
Nakupisz tych stałek gęsto jak napisy na pierścieniu zooma i co potem? Bedziesz nimi żonglował? Albo uchwyt rewelwerowy zastosujesz (tak jak w projektorze kinowym?) ;-)
Ja mając standard 50mm dokupiłem po prostu tylko 28mm, jako obiektyw szerokokątny, bez jakiegoś szczególnego określania do jakich motywów.Zamieszczone przez serbio
Używam tej pary głownie do fotografowania na slajdach, kiedy zależy mi na jak najlepszej jakości. W zależności od koncepcji kadru lub samopoczucia ;-) używam jednego lub drugiego.
Też takiego mam i właśnie kiedy fotografuję na negatywie, to jest mój podstawowy obiektyw. Gdy mam bardzo mało światła lub chcę uzyskać większe rozmycie tła, zakładam 50/1,8.Zamieszczone przez serbio
28/2,8 praktycznie na negatywie nie używam.
Żeby wszystko było jasne: slajdy oglądam przy pomocy rzutnika na ekranie 1,20x1,20m, zaś z negatywow nie robię specjalnie dużych powiększeń (w praktyce od 10x15 do 15x21)
Użyteczność porównywalna z 24-85.Zamieszczone przez serbio
+ lepsze światło
+ lepsza optyka
- gosza budowa, mechanika, AF
- troche mniejszy zakres ogniskowych.
Mam o nim identyczne zdanie i nigdy blizej się tym obiektywem nie interesowałem. To samo Tokiny 28-70/2,8 i 28-80/2,8Zamieszczone przez serbio
Wszystko fajnie z tymi stałkami, jednak nie zapominałbym, że czasami wygoda zooma bierze góre nad tą jakością.Zamieszczone przez serbio
IMHO stałki nie powinny całkowicie zastępować zooma, a jedynie uzupełniać go w pewnych newralgicznych miejscach lub momentach, a te zaś zależą najbardziej od indywidualnych preferencji fotografującego.
Najkrótszy wniosek jaki mi się nasuwa, to ze zbyt gęsto chcesz posiać te stałki.Zamieszczone przez serbio
Ja w tym zakresie używam 28/2,8 + 50/1,8 + Canon 24-85, co opisałem dość dokładnie :-)
Taki zestaw kiedyś skompletowałem, jednak bogatszy o wiedzę i doświadczenie odnosze wrażenie ze jeszcze lepszym (ale niestety też i droższym) wyborem w omawianym zakresie będzie 24/2,8 + 35/2,0 + Tamron 28-75/2,8.
Ostateczny wybór jednak nalezy do Ciebie!