Page 4 of 6 FirstFirst ... 23456 LastLast
Results 31 to 40 of 52

Thread: Ruskie (i nie tylko) obiektywy

Początki nałogu

Default Odp: Ruskie (i nie tylko) obiektywy

Na kliszaku (EOS 500) i na cropowych Canonach nie wadziło. Na cyfrowym FF nawet nie testowałem, wcześniej pożyczyłem koledze pentaxiarzowi.

Początki nałogu eleroo's Avatar

Robert masz rację, hehe, ja mam Heliosa 44m nie 44-2, więc u mnie bez problemu dało się odwrócić przednią soczewkę bez kombinowania.

Na kropach one nie haczą, żeby to się stało to musiałyby mieć naprawdę mocno wystającą tylną soczewkę.

Początki nałogu asdf's Avatar

Używałem kilka m42, zazwyczaj ostrość nie zachwyca, aczkolwiek Flektogon 35/2.4 mnie nawet miło zaskoczył, bo fajna ogniskowa na APS-C i o dziwo nie mydli jakoś szalenie.
    Podchodziłem kilka razy do Pentacona 135/2.8 w wersji bez auto przysłony, aczkolwiek dany egzemplarz specjalnie ostry nie był...
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by asdf View Post
    Używałem kilka m42, zazwyczaj ostrość nie zachwyca, aczkolwiek Flektogon 35/2.4 mnie nawet miło zaskoczył, bo fajna ogniskowa na APS-C i o dziwo nie mydli jakoś szalenie.
    Podchodziłem kilka razy do Pentacona 135/2.8 w wersji bez auto przysłony, aczkolwiek dany egzemplarz specjalnie ostry nie był...
    Mnie tez 135 Pentacona nie zaskoczył.
    Co mnie zaskoczyło: Flektogon 40, Sonnar 180, biometar 80 i 120 ale chyba najbardziej jupiter 9
    Co mnie nie zaskoczyło: helios 44m-6 i 44M-7, pancolar 50, Tair 300, helios 200, mir 37, tessar 50,

Pełne uzależnienie salas's Avatar

Ja wyrwalem pentacona 135mm z 15listkowa przyslona, w idealnym stanie - pierwsza produkowana wersja na ebayu chodzi po 300/400dolarow. Troszeczke miekko na 2.8 ale nie ma dramatu. Z 5d bylo ok, pod 6d ciut gorzej ale nadal akceptowalnie
    SONY

Mam Biometara 120mm z uszkodzoną przysłoną (zablokowany na 2,8). Prawdopodobnie smary wewnątrz, ale kiedyś rozbiorę, oczyszczę.
    Bajeczna plastyka. Ostry, a jednocześnie miękki. Super portret i pseudo makro.
    Zwłaszcza, że to szkło było projektowane pod ramkę 90x60mm, więc cropy jak FF, czy APSC zbierają sam miód z centrum kadru

Pełne uzależnienie

Quote Originally Posted by Rogo1980 View Post
    Mam Biometara 120mm z uszkodzoną przysłoną (zablokowany na 2,8). Prawdopodobnie smary wewnątrz, ale kiedyś rozbiorę, oczyszczę.
    Bajeczna plastyka. Ostry, a jednocześnie miękki. Super portret i pseudo makro.
    Zwłaszcza, że to szkło było projektowane pod ramkę 90x60mm, więc cropy jak FF, czy APSC zbierają sam miód z centrum kadru
    W biometarze smaru/oleju nie powinno być za dużo o ile nie był kombinowany. Często wystarczy przez jakiś czas pozmieniać przesłonę i obiektyw wraca do sprawności. No chyba ze jest to uszkodzenie mechaniczne.

Pełne uzależnienie

Mnie ostatnio zaskoczyl Zenitar 50/2 M2s - optycznie lepszy od heliosow, jest takze od nich ostrzejszy wg info z netu (nawet ostrzejszy niz M44-7). Zgadzam sie z tym, jakosc na F2 swietne w srodku.

Sample z 300D
    Porownanie F2 i F4:

Rozmycie ciekawsze uwazam niz heliosy:
    F2 kazde;

Last edited by siudym; 13-03-2016 at 04:56 PM.

Początki nałogu eleroo's Avatar

No bo Heliosy 58mm f2 to są przeciętniaki, ludzie się ich uczepili bo tanie, ale to nie są dobre szkła.

Pełne uzależnienie

Z plastikowej wersji Zenitara byłem średnio zadowolony, metalowa starsza konstrukcja bardziej przypadła mi do gustu. Helios 44/2 to bardzo fajne szkiełko ale trochę trzeba ich przebrać żeby dobrze trafić. Natomiast 44M/7 tez mnie nie zaskoczył

Page 4 of 6 FirstFirst ... 23456 LastLast