Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 92

Wątek: Wybór słuchawek.

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Nabijacie się Panowie a tymczasem wiele osób posiadające słuchawki z górnej półki pisze na forach audio o tym, że brzmienie po tych kilkunastu godzinach grania zmienia się. Na tych z dolnej też pewnie się zmienia tyle ze nikt nie przykłada do tego większej uwagi.
    Podobnie jest z kablami głosnikowymi, części ludności bardzo cieżko uwieżyć w to że różne kable, mogą różne częstotliwości przenosić w nieco inny sposób co wpływa na to jaki dzwięk przenoszą głośniki.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ale ja wciąż pytam o testy na ślepym odsłuchu. Bo niektórzy słyszą nawet magnetyzację płytek CD i drgania wzmacniacza
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi
    Nabijacie się Panowie a tymczasem wiele osób posiadające słuchawki z górnej półki pisze na forach audio o tym, że brzmienie po tych kilkunastu godzinach grania zmienia się. Na tych z dolnej też pewnie się zmienia tyle ze nikt nie przykłada do tego większej uwagi.
    Podobnie jest z kablami głosnikowymi, części ludności bardzo cieżko uwieżyć w to że różne kable, mogą różne częstotliwości przenosić w nieco inny sposób co wpływa na to jaki dzwięk przenoszą głośniki.
    Nie śmieję się, raczej pytam o wyjaśnienie tego zjawiska.
    Z kablami tym bardziej, bo skoro muszą się ,,wygrzać'' aby brzmieć inaczej, to by znaczyło, że po pewnym, jeszcze dłuższym czasie mogą zupełnie przestać brzmieć, skończą się, przestaną przewodzić lub nie wiem co jeszcze. Kabel to kabel, ma penwe swoje włąściwości fizyczne i elektryczne, jakąś tam pojemność, opór i tyle... ale to chyba w danej temperaturze jest stałe, nie?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Możnaby pomyśleć, że przez podgrzewanie jakieś defekty się porządkują i poprawiaja się własności elektryczne Tyle, że podgrzewanie zazwyczaj defekty zwiększa, a więc i opór by wzrósł... A może to właśnie jest korzystne?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

części ludności bardzo cieżko uwieżyć w to że różne kable, mogą różne częstotliwości przenosić w nieco inny sposób
    Aha, zwłaszcza cyfrowe Bo i takie teorie czytałem... kiedyś podawałem linki ;-)

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Tam chodzi o krąglejsze zera i za razem większą kanciatość jedynek.

EDIT:
    I tym błyskotliwym postem, stałem siem mondralom! (-:

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Bez popadania w przesadyzm . Cyfrowe i zasilajace można wykluczyć .
    Co do głośnikowych to jednak różnice między dzwiękiem wydobywajacym się z głośników podpietych różnym kablem słychać. Subtelnie ale jednak. W dużej mierze zależy to od budowy samego kabla - tyle wynika z moich obserwacji.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Co do głośnikowych to jednak różnice między dzwiękiem wydobywajacym się z głośników podpietych różnym kablem słychać. Subtelnie ale jednak. W dużej mierze zależy to od budowy samego kabla - tyle wynika z moich obserwacji.
    To jest oczywiste i łatwe do przetestowania. Chodzi jednak o tą zmianę parametrów w czasie (tzw ,,wygrzewanie'')

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Odkopuję wątek, bo nie mogę sie powstrzymać.
    Mam Słyszajzer HD555 od dwóch tygodni. Odkrywam muzykę na nowo.
    Serio, nigdy nie miałem nic tak fajnego w uszy. Znane mi utwory są jak się okazuje zupełnie inne! Ciągle odkrywam coś nowego, to jest wspaniałe! Płyty aż zacząłem kupować, bo dźwięki z bzyczka komputrowego z empetrujek okazały się jawnym falsyfikatem, holendarną mistyfikacją wręcz.
    Czasami gdzieś u kogoś słyszałem muzykę z porządnego sprzętu, ale to tak jako demko traktowałem. A tu się okazuje, że za niecałe cztery stówy można mieć to na STAŁE!
    Do słuchawek byłem nastawiony dość sceptycznie. Na co dzień noszę okulary i jeszcze nigdy nie miałem na głowie takich, z którymi wytrzymywałem ponad 20 minut. Tu parę godzin i zero problemu.
    Wreszcie żadne tam ,,korektory graficzne'', wszystkie emulacje hal fabrycznych, oper czy akustyki kibla są do ****. Najlepiej brzmi prosto z płyty, bez ,,korekt''.
    Zrozumiałem to co kiedyś przeczytałem, że nie po to realizatorzy dźwięku w studiach spędzają tyle czasu, żeby ktoś całą ich robotę spieprzył potem poprzez podkręcenie basa. Tamto służy chyba wyłącznie do zatuszowania wad sprzętu, niemożliwości przeniesienia odpowiednio wszystkich częstotliwości i licznych zakłóceń. Probowałem już różnych ustawień na paru gratach, cyfrowych i analogowych, najlepiej jest jak się ustawi płasko, czyli wyłączy te korekty i efekty w diabły.
    Słuchawki to znacznie tańsze rozwiązanie niż dobry wzmacniacz, dobre kolumny, ma dodatkowo sporo zalet - sąsiedzi się nie plują, mogę słuchać kiedy mi się podoba i co mi się podoba. Nie mówię temu drugiemu nie, pewnie kiedyś a i owszem, ale na razie na to mnie stać i to mi się bardzo, ale to bardzo podoba.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Też zastanawiałem się nad HD 555, ale ostatecznie wybrałem HD 600.

Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów