Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 144

Wątek: Czy przeszlibyście na Nikona ?

Początki nałogu

Domyślnie Czy przeszlibyście na Nikona ?

Witam, mam do Was lekko kontrowersyjne pytanie jako użytkowników i fanów Canona :-)

Aktualnie posiadam: Canon 450d + Tamron 17-50 bez VC + Canon 55-250 II + 18-55 + do tego pilot, węzyk spustowy i wężyk z interwałometrem

Oprócz tego posiadam kompakty: Lumix Lx 7 (3 miesięczny) oraz nowy Sony a5000 + 16-50

Od kilku dni dosyć poważnie zastanawiam się nad sprzedażą tego wszystkiego i kupno jednego aparatu.

Co Wy byście zrobili ? Myślelibyście nad przejsciem na Nikona ? np d7100 + jakieś szkiełko do krajobrazów ? Czy np. zmienić puszke Canona na coś nowszego ? np. używka 60d ?
    R + C 50 1.8 STM + C 17-40 + C 70-200 f/4 + CDN.
    https://www.facebook.com/dawidzawilafotografia

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Odp: Czy przeszlibyście na Nikona ?

Cytat Zamieszczone przez dave88 Zobacz posta
    Witam, mam do Was lekko kontrowersyjne pytanie jako użytkowników i fanów Canona :-)

Aktualnie posiadam: Canon 450d + Tamron 17-50 bez VC + Canon 55-250 II + 18-55 + do tego pilot, węzyk spustowy i wężyk z interwałometrem

Oprócz tego posiadam kompakty: Lumix Lx 7 (3 miesięczny) oraz nowy Sony a5000 + 16-50

Od kilku dni dosyć poważnie zastanawiam się nad sprzedażą tego wszystkiego i kupno jednego aparatu.

Co Wy byście zrobili ? Myślelibyście nad przejsciem na Nikona ? np d7100 + jakieś szkiełko do krajobrazów ? Czy np. zmienić puszke Canona na coś nowszego ? np. używka 60d ?
    Jestem użytkownikiem Canona ale czy jego fanem ? Każdy system ma coś do zaoferowania ale trzeba wiedzieć czego się szuka
    Chcesz przejść na Nikona bo ci czegoś brakuje w Canonie czy tylko tak dla zmiany?

Początki nałogu
    Miasto
    Poznań

Imho sprzedaj wszystko i kup 5dc ze szkiełkiem jak 35mm f/2 IS, a później 85 f1.8.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez radiki Zobacz posta
    Imho sprzedaj wszystko i kup 5dc ze szkiełkiem jak 35mm f/2 IS, a później 85 f1.8.
    Można do 450D 10-22 dokupić albo Sigmę 18-35 jak nie trzeba tak szeroko, można 5D z 17-40

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Ale do czego to ma służyć ? Czy ma też filmować ? Czy ma być małe na wycieczki , czy pracować i zarabiać itd .
    Ja bym zaczął od tego jakie chcesz mieć obiektywy i do tego dopasować puszkę.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Jestem użytkownikiem Canona ale czy jego fanem ? Każdy system ma coś do zaoferowania ale trzeba wiedzieć czego się szuka
    Chcesz przejść na Nikona bo ci czegoś brakuje w Canonie czy tylko tak dla zmiany?
    Nad tym nikonem myślę ponieważ w testach wypada bardzo dobrze..lepiej niż canon 60d czy 70d...niższe szumy i lepsza jakość zdjęć

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Można do 450D 10-22 dokupić albo Sigmę 18-35 jak nie trzeba tak szeroko, można 5D z 17-40
    opcja z zostawieniem aktualnej puszki i wymianie obiektywu na lepszy też wchodzi w grę...ta Sigma super szkiełko ale na nową nie starczy...szukałbym używaną

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Ale do czego to ma służyć ? Czy ma też filmować ? Czy ma być małe na wycieczki , czy pracować i zarabiać itd .
    Ja bym zaczął od tego jakie chcesz mieć obiektywy i do tego dopasować puszkę.
    filmowanie raczej mnie nie interesuje...nie szukam małego aparatu na wycieczki ale też nie ma być to puszka do zarobków...lubię fotografować i zależy mi na jakości...80% moich zdjęć to krajobrazy...zależy mi na niskich szumach do zdjęć gwieździstego nieba...a także dłuższe czasy w centrum miast w nocy...czasami jakieś portrety

tak szczerze to nie wiem jaka będzie różnica pomiędzy 450d a np 60d czy 70d albo nikonem d7100...wiadomo ze szybsze działanie, lepszy procek, nowsza matryca itd. ale np czy podczas pracy na tych samych szkłach róznica bedzie az tak zauważalna ? czy moze lepiej zainwestować w lepsze szkło ?
    Ostatnio edytowane przez dave88 ; 02-11-2015 o 22:31

Początki nałogu Awatar asdf

W zasadzie czy to zmiana systemu czy przejście na FF pociągnie za sobą wymianę szklarni, bo szkła APS-C pod FF nie podejdą (a potencjalnie mniejsze szumy to jedna z zalet FF).

Zastanów się poważnie nad zastosowaniem i tym czego brakuje aktualnemu zestawowi, bo nie ma sensu wymieniać wszystkiego dla samej wymiany. 450d i T17-50 też posiadam, czasem trochę wkurza ISO i mogłoby by być nieco ostrzej, ale dobrze zrobione zdjęcia nieoglądane w 100% wyglądają ok.
    Ostatnio edytowane przez asdf ; 02-11-2015 o 22:34
    T17-50/2.8, C85/1.8, pleśniaki.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez asdf Zobacz posta
    W zasadzie czy to zmiana systemu czy przejście na FF pociągnie za sobą wymianę szklarni, bo szkła APS-C pod FF nie podejdą.

Zastanów się poważnie nad zastosowaniem i tym czego brakuje aktualnemu zestawowi, bo nie ma sensu wymieniać wszystkiego dla samej wymiany.
    na FF raczej nie przejdę bo mnie aktualnie nie stać, a wiem że wtedy na pewno poczułbym różnicę

dlatego się zastanawiam czy zamiana puszki na nowszą ale APS-C i pozostanie na tych samych szkłach coś zmieni...bo jak nie to wole zmienić szkła a zostawić puszkę

Uzależniony Awatar trothlik

Myślelibyście nad przejsciem na Nikona ?
    Nie.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

na FF raczej nie przejdę bo mnie aktualnie nie stać, a wiem że wtedy na pewno poczułbym różnicę

dlatego się zastanawiam czy zamiana puszki na nowszą ale APS-C i pozostanie na tych samych szkłach coś zmieni...bo jak nie to wole zmienić szkła a zostawić puszkę
    Kup dobre szkło, albo odkładaj na FF. 5D+17-40 to max 3,5 tys. Na to co masz wydałeś pewnie z 5tys

Strona 1 z 15 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów