Ja już ci odpowiedziałem. Herezje prawisz bo się kompletnie nie znasz na tym.
Diagnozę robię bezpłatnie. I piszę tu o diagnozie, a nie o "zgrubnym oszacowaniu problemu" za pomocą wciśnięcia przycisku on/off.
I nie zbaczaj drogi znawco z tematu pseudo diagnoz na ceny poszczególnych napraw.
Na poważnie odpowiem, że jeżeli nie umiesz czytać i nie rozróżniasz słowa "naciągnąć" od "pociągnąć", to nie powinieneś się wypowiadać na żadnym ogólnodostępnym forum, zaś swoje herezje wypowiadać najwyżej na forum domowym.
Na tym kończę tą dziecinną dyskusję, bo szkoda czasu.
Panowie o co ten bój toczycie. Diagnoza czymkolwiek jest ma nam określić rodzaj uszkodzenia i koszt naprawy. IMHO diagnozujący ma prawo pomylić się o 5% w szacowaniu kosztu naprawy. Jeśli po rozebraniu sprzętu okaże się, że jest inaczej powinien niezwłocznie powiadomić o tym klienta. Jeśli wykona naprawę bez porozumienia z nim ponosi ryzyko nieotrzymania zapłaty. Klienta nie interesuje ani czas naprawy ani cena roboczogodziny - dla niego liczy się efekt i ile ma za to zapłacić. To on ma decydować o wydaniu swoich pieniędzy.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Po pierwsze, nie napisałem nigdzie, że siedzę w tym lat piętnaście, a kilkanaście.
Po drugie, nie wiem czy chodzi ci o cenę za to co tamten serwis zrobił, czy za naprawę tamtych uszkodzeń - to zwykle dwie różne ceny.
Chciałbym także się dowiedzieć czy oni zrobili to, co napisali że zrobili, czy tylko napisali.
Koszt naprawy tej siódemki szacuję na około 300zł. Różnica może nie jest powalająca na kolana, lecz oddanie aparatu do serwisu autoryzowanego daje jeden negatywny skutek - serwis ma informację o upadku i np. w razie wystąpienia wady fabrycznej potrafią odrzucać wszelkie roszczenia gdyż aparat był po upadku. Jest to już przetestowane przez co najmniej kilku moich klientów i przeze mnie osobiście także.
Przy wymianie w autoryzowanym serwisie obu podzespołów podana przez autora wątku cena jest dość przyzwoita - wystarczy zobaczyć ceny tych podzespołów na wolnym rynku. Oczywiście oni kupują te części za ułamek ceny na wolnym rynku.
Jeśli już była mowa o naciąganiu, to jest to robione nagminnie za pomocą "regulacji" i "napraw" niektórych części, których nie można sprawdzić, a które są dopisywane jak napiwek do rachunku w niektórych restauracjach.
W Lublinie chyba Pan Piotrowski, ale nie wiem jak u niego ze specjalistycznym sprzętem Canona: J.Piotrowski FOTONAPRAWA Lublin - naprawa cyfrowych aparat?w fotograficznych, lamp b?yskowych, obiektyw?w, itp.
--- Kolejny post ---
Z tego co pamiętam, to diagnostyka uszkodzenia w servisie na Żytniej jest za free.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl