Witam uprzejmie podczas warsztatów w studiu trafiały sie o to takie zdjecia czy jest to normalne zachowanie tego obiektywu?
Witam uprzejmie podczas warsztatów w studiu trafiały sie o to takie zdjecia czy jest to normalne zachowanie tego obiektywu?
Czy wizjer aparatu byl zasloniety?
Chociaz to nawet tak nie wyglada![]()
SONY
Ale o jakim refleksie piszesz?
Jeśli ten jasny "przecinek" na głowie to ewidentnie wystający włos oświetlony od tyłu.
A jeśli rozjaśnienie w okolicach ucha kończące się prostą linią przez policzek to jakieś światło zza drzwi od studia mogło wpadać, albo pada migawka w korpusie.
Gdyby to był obiektyw to odbicia miały by jakieś eliptyczne, stożkowe lub wielokątne kształty.
R3 + RF85LDS
uzywam canona 6d ma zaledwie 2 miesiące i tak właśnie chodzi mi o ta linie prostą. Poczekam na inne zdjęcia bo tylko w tym wypadku miałem taki przypadek ( pod tym kątem padania lampy) oraz ustawieniem modela. Dziekuje serdecznie za odpowiedź mniej więcej wiem na czym stoję![]()
Ten efekt przypomina to, co miało miejsce w przypadku początkowych nikonów d750
Nie ma niestety danych exif, a zdjęcie ma wyraźnie inaczej naświetloną część kadru, więc masz trzy rzeczy do sprawdzenia:
1. Czasy migawki (zgodność z synchro lampy)
2. Lustro (może się kończyć)
3. Migawka (jak wyżej) - migawkę najlepiej sprawdzić robiąc zdjęcia na bardzo krótkich czasach (1/4000 - 1/8000).
Nie wygląda mi to na przypadłość obiektywu, chociaż kto wie?...
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Mimo wszystko, to jest to zjawisko o którym pisałem wyżej.
Re: D750: Internal reflections part 3; work around: Nikon FX SLR (DF, D1-D4, D600-D800) Talk Forum: Digital Photography Review
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Ta flara powstaje chyba od wystających czujników AF a nie od lustraale na 100% pewności nie mam, dawno o tym czytałem.
SONY