Zeby ocenic mydlastosc i szumy to chyba lepiej obejrzec po prostu zdjecia a nie testy rozdzielczosci?Zamieszczone przez MMM
![]()
Zeby ocenic mydlastosc i szumy to chyba lepiej obejrzec po prostu zdjecia a nie testy rozdzielczosci?Zamieszczone przez MMM
![]()
Na dpreview wszystkie testy są poparte zdjęciamiZamieszczone przez Vitez
A tak nawet na zdrowy rozum, bez oglądania chyba można się spodziewać że obiektyw 35-140 będzie optycznie lepszy od 35-420?
dpreview oglądałem już wcześniej. Na planszach z kratkami rzeczywiście widać różnicę na korzyść A620, a ze zdjęciami jest trudniejsza sprawa, bo najlepsze porównanie by było jakby testujący miał w ręku oba aparaty i robił te same ujęcia.
Na zdrowy rozum to pytanie nie powinno byc "ktory lepszy" a "jak bardzo i czy zauwaze ta roznica i czy na tyle mi ona przeszkadza by rezygnowac" . Nie ma co popadac w skrajnosci i od razu skreslac aparat z wiekszym zoomem, czyli na podstawie tylko testow go oceniac. Nalezy obejrzec fotki, zrobic z dostepnych pelnowymiarowych fotek odbitki, wziac pod uwage wszelkie wady i zalety i dopiero zdecydowac czy jakosc vs caly bagaz zalet i wad jest dla mnie OK.Zamieszczone przez MMM
Patrzac tylko na ostrosc czy szumy to rzeczywiscie S2 moze byc troche gorszy od A620... ale czy az na tyle gorszy by automatycznie rezygnowac z jego zalet i przewag nad A620, stawiajac caly nacisk (wg mnie niepotrzebnie) na przewage w szumach i ostrosci ?
Tak właściwie to PawelX pyta o to czy we wspólnym zakresie ogniskowych obydwu aparatów A620 jest wyraźnie lepszy. Pozostaje tylko pytanie jak duża różnica ma znaczenie i do czego aparat potrzebny na tych właśnie ogniskowych. Jeśli do albumu, to MZ różnica jest żadna.Zamieszczone przez Vitez
Właśnie o to mi chodzi. Aparat ma być wszechstronny, a duży zoom np żeby ustrzelić siedzącego ptaka, samolot (mieszkam kilka km od lotniska). Najmniej istotnym zastosowaniem jest makro i "u cioci na imieninach". Patrząc na dprewiew, w zdjęciach z S2 czegoś mi brakuje. Niektóre jakieś cukierkowe i jakby lekko nieostre. No i ta nieszczęsna aberracja, chyba tylko jakiś Kodak ma większą spośród ultrazoomów (może w S3 sobie z nią lepiej poradzą). A620 mam w pracy i jestem tam z niego zadowolony i na LCD17" widzę różnice w zdjęciach robionych w max rozdzielczości i o stopień niższej.Zamieszczone przez MMM
Zamieszczone przez PawelX
To wiesz troszke nie fair... porownujesz zdjecia z sieci, ktore ktos tam robil , ze zdjeciami ktore sam robisz. To niereferencyjne. Pozycz od kogos, czy poszukaj nie tylko na dpreview, no ale najlepiej by bylo gdybys jednak oko w oko porownywal zdjecia.
Znalazłem taki test: http://pbase.com/kezzart/canons2istest
Szumy, nieostre, aberracje.