W MP jednak wygrywa5d.
Joya miałem ostatnio w 20d i nigdy mi go nie brakowało.
Prawdę mówiac to obecna cena $2500 wyglada nawet rozsadnie w porównaniu z cenami poprzedników, kiedy były aktualne. Mniej rozsadnie wyglada w porównaniu z 6d, ale kto chce to samo taniej niech szuka u konkurencji.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
lepsze iso i matrycę - może minimalnie, róznica jest praktycznie żadna - w matrycach canon ma nieodrobioną pracę domową, czy prezes nadal idzie w zaparte? w stylu "lepsze matryce u konkurencji - pierwsze słyszę"?
GPS i WiFi - casem używam WiFi, GPSa jeszce nie włączyłem nawet - zabawki bez wpływu na fotografię - implementacja wifi taka sobie, brak nfc, integracja ze smatofonem czy tabletem słabiutka - zdaje się że ktoś nie zapłacił za oprogramowanie tego co włożył do aparatu.
lepszy centralny - no coś musieli dać
wiecej MP - raczej nie widzę większych MP
mniejsza waga i połowa ceny - to istotny argument
w czasach kiedy trzycyfrowe cropy mają po 19 krzyżowych wypuszcanie korpusu FF z jednym punktem krzyżowym jest podyktowanie tylko pozycjonowaniem produktu - nie ma to żadnego uzasadnienia merytorycznego czy finasowego - gdyby ten korpus miał TRZY słownie TRZY punkty krzyżowe nie miałbym pytań.
98% obrazu w wizjerze w jednocyfrowym korpusie to przekracza wszelkie granice idiotycznych kastracji
brak czujnika wyłączającego ekran po podniesienu aparatu do oka kosztującego pewnie 50 centów powalił mnie zupełnie - w canonie 500D jest taki czujnik - to trzycyfrowe entry level przypominam jakby ktoś nie pamiętał
ale ogólnie używam i jestem zadowolony z rezultatów - ale canon bedzie musiał sporo zrobić zeby mnie namówić na kolejny korpus - ten jest bardziej niż wystarczający - mam zamiar przezimować na tym korpusie do istotnej poprawy matryc canona - to jest pełnoklatkowy aparat - a wygląda ze niektórzy się cieszą że canon włożył do niego pełnoklatkową matrycę - zapłaciliście za to - kosztuje więcej niż korpus konkurencji (lepszy na papierze) i mam prawo oczekiwać pełnoklatkowego korpusu a nie wydmuszki.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 29-10-2015 o 09:28
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Z czego się śmiejecie. Gość napisał, że wiele osób go pyta o zdanie to opisał różnice bazując na jakimś swoim doświadczeniu. Jak wchodzi amator bo chce kupić pełną klatkę to ma jakiś punkt odniesienia. To, że tekst zawiera oczywistości to dobrze, bo często się o nich zapomina. Tekst jest całkiem dobry, no ale pewnie nie na to forum. Nie tylko specjaliści kupują aparaty.
-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów![]()
![]()
dla mnie wygląda sprawa tak:
5D3 jest za drogi, jego cena jest mocno zawyżona (chociaż winny jest też wysoko stojący dolar),
jednak 5D3 ma rzeczy bez których ja po prostu nie był bym w stanie funkcjonować,
w 6D brak Joya, ograniczenie do 1/4000s, słabe boczne punkty AF szczególnie przy 24L i 50L - kompletnie dyskwalifikują dla mnie tą puszkę,
ja moje 5D3 kupiłem używane w stanie idealnym z niskim przebiegiem, na nową nigdy bym się nie zdecydował, teraz chcę kupić drugie body i mam ogromny problem, na 5D3 szkoda kasy, 6D też nie kupię, i co robić? wiele osób ma ten sam problem,
liczyłem, że tej jesieni wyjdzie 5D4, wtedy używki 5D3 jeszcze by potaniały - ale niestety - trzeba będzie wyłożyć większą kasę na 5D3
Sam zastanawialem sie nad 6d w koncu roznica w cenie to dobra L'ka. Niestety brak krzyzowych bocznych oraz drugi slot kart przewazyl i kupilem 5'ke.
Nie wszyscy jednak potrzebuja bocznych czy 2 kart w body. I tam sie 6'ka idealnie komponuje.
Nie wiedzialem, gdzie to dac, wiec dam tu:
http://allegro.pl/artykul/nikon-vs-c...ntent=s3%20pro
Taki zabawny artykul.
Od teraz wiemy, ze 0,7mm roznicy dx a apsc canona to "kilika milimetrow" robiacych ogromna roznice w szumach i plastyce, oraz, ze D810 to nie do konca pelna klatka!![]()
Ostatnio edytowane przez siudym ; 20-02-2016 o 14:30
Nie doceniłeś skrótu myślowego, pewnie chodziło o kilka mm kwadratowych
Zastanawiam się, czy jeśli dla autora "entry level" to 760d, to gdzie wrzucił 1200d/100d oraz d3300? Chyba, że jego kontakt z oferta zatrzymał się na "trzycyfrówkach" Canona, i nie zauważył 1000d/1100d/1200d![]()
Ostatnio edytowane przez r_m ; 20-02-2016 o 23:08