Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 49

Wątek: Można poczytać, pośmiać...

Początki nałogu Awatar janhalb

Domyślnie Odp: Można poczytać, pośmiać...

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    trzeba zadać pytanie czy czytanie wszystkiego ma jakikolwiek sens? (...)
    Ależ absolutnie nie ma. Powiem więcej - jeśli mówimy o tym, co wisi w sieci, to podejrzewam, że czytanie 99% tych treści absolutnie mija się z celem.

Tyle, że - jak słusznie zauważył dj_tomek - jeśli się _nie_ czytało, to komentowanie jest jeszcze bardziej bez sensu.

Ja przeczytałem. Jak na moje oko - gość wcale nie pisze tego, co sugerujecie ("nie ma różnicy, a ślub można robić też 300D"). Przeciwnie, odniosłem wrażenie, że on właśnie pisze, jakie są różnice, i bardzo precyzyjnie wskazuje DLA KOGO oraz W JAKICH SYTUACJACH te różnice mogą okazać się istotne.

Tyle, że dodaje też (...i dla mnie, amatora, jego argumenty brzmią racjonalnie), że często ludzie kupują "droższe" sugerując się tymi różnicami, których nigdy w życiu nie wykorzystają. A sprzedawcom w to graj, rzecz prosta, więc namawiają - wciskają amatorowi droższy sprzęt (tutaj - 5D III), podczas gdy ten tańszy (tutaj - 6D) nie tylko by znakomicie wystarczył, ale w niektórych sprawach wręcz stanowił dla takiego amatora lepszy wybór.

Co do polityki cenowej koncernów - nie jestem fachowcem, nie chcę się mądrzyć.
    Ostatnio edytowane przez janhalb ; 26-10-2015 o 23:06
    Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

droższe maja rzeczy których nie wykorzystują-ok
    ale zawsze mogą z nich skorzystać
    ja zawsze uzasadniałem moc w aucie-im większa moc tym wyprzedzanie bezpieczniejsze
    a potem można z powrotem jechać 50
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Cytat Zamieszczone przez janhalb Zobacz posta
    Tyle, że dodaje też (...i dla mnie, amatora, jego argumenty brzmią racjonalnie), że często ludzie kupują "droższe" sugerując się tymi różnicami, których nigdy w życiu nie wykorzystają. A sprzedawcom w to graj, rzecz prosta, więc namawiają - wciskają amatorowi droższy sprzęt (tutaj - 5D III), podczas gdy ten tańszy (tutaj - 6D) nie tylko by znakomicie wystarczył, ale w niektórych sprawach wręcz stanowił dla takiego amatora lepszy wybór.
    Gdyby tylko ludzie chcieli ten tańszy (bo niby gorszy) i zdawali sobie sprawę z cech koniecznych i niepotrzebnych. A tu wątków co nie miara, porównywanie główek szpilek, albo kitowych obiektywów w różnicach cen 100 złotych i cała zabawa... A to porównywanie "jak szumi" i doszukiwanie się bandingu i czego tam jeszcze. Zresztą pochodną tych akademickich dyskusji są te fatalne opinie o niemalże wszystkim (oprócz entry levelu, bo ten jest entry, więc niegodny takich wielkich pro i niezagrażający pozycji ich wypasionych sprzętów).
    rzekłbym, że nie tyle sprzedawcy wciskają niepotrzebnie droższy (i lepszy) sprzęt, tylko ludzie mają potrzebę kupienia tego lepszego i droższego i potrzebują od sprzedawcy, by ich utwierdził w ich przekonaniu. Być może odradzanie im tego spowoduje niechęć do sprzedawcy?

O używalności różnych ficzerów można się samemu przekonać. Mam dwie puszki z mikrokalibracją i ani razu nie użyłem tego. Ale zależało mi, aby aparaty miały tę funkcję.

Dopiero zaczyna

Podpisuję się pod wypowiedzią obiema rękami. Pod ostatnim zdaniem też

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Ten tekst jednak jest śmieszny. Autor jakby urodził się wczoraj i odkrył, że każdy biznes chce sprzedać drożej a nie taniej. Chyba oczywiste jest, że chodzi o to, żeby sprzedac drogo tym których stać, a taniej tym którzy inaczej by w ogóle nie kupili. Jasne, jest i oczywiste, że 6D ma być takie, żeby zniechecić do kupna tych, co mogą albo muszą miec 5d3.
    1/180 vs. 1/200s to właśnie po to. Lepiej napisac tyradę o tym, że nie warto dopłacać do soku, bo czysta woda sodowa równie dobrze zaspokoi pragnienie.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A ja i tak uważam że 6d to prawie idealny aparat

Coś już napisał Awatar fotocoto

Z czego się śmiejecie. Gość napisał, że wiele osób go pyta o zdanie to opisał różnice bazując na jakimś swoim doświadczeniu. Jak wchodzi amator bo chce kupić pełną klatkę to ma jakiś punkt odniesienia. To, że tekst zawiera oczywistości to dobrze, bo często się o nich zapomina. Tekst jest całkiem dobry, no ale pewnie nie na to forum. Nie tylko specjaliści kupują aparaty.
    -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
    5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ja też. Canon odjał właśnie to na czym mi nie zależy a dał to, czego chciałem. Im więcej zarobi na 5d3 tym taniej może dać 6d.
    Inny gatunek irytujacych tekstów to ci, co uważaja, że foto zaczyna się od 700 punktów krzyżowych.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    prawie, gdyby marketing się do niego nie dorwał - i wykastrowal 100% wizjera, autofokus do f/8, czujnik wyłączający ekran (to miałem nawet w 500D - dało się - dało się) i brakuje mi jeszcze jednego krzyżowego (pozostałe 698 odpuszczam) - mam propozycje do działu marketingu canona można zrobić pierwszą lustrzankę z dwoma krzyżowymi - ja potrzebuję środkowy i skrajny prawy - skrajny lewy można obciąć (do liniowego) w ramach oszczędności i będziecie najbardziej innowacyjnymi obcinaczami na świecie - powstanie lustrzanka z dwoma niesymetrycznie rozłożonymi punktami krzyżowymi - księgowi i marketing będzie w siódmym niebie - a jaki marketing do tego można dorobić o ergonomicznym rozłożeniu punktów af.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Ja też. Canon odjał właśnie to na czym mi nie zależy a dał to, czego chciałem. Im więcej zarobi na 5d3 tym taniej może dać 6d.
    Inny gatunek irytujacych tekstów to ci, co uważaja, że foto zaczyna się od 700 punktów krzyżowych.
    a co właściwie dał? wi-fi? no lekki korpsus dał mógł zrobić cegłę - więcej nie dostrzegam
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 28-10-2015 o 08:00
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta

a co właściwie dał?
    matrycę
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów