Witajcie!
jakiś rok temu pytałam o zestaw dla początkującego amatora. Zamiast ładować się w serię xxxD, poleciliście mi C40D. I stanowczo chwalę sobie posłuchanie rad, bo mojego staruszka uwielbiam. aktualnie jeśli chodzi o szkła to jest oczywiście bardzo słabo, ale cóż tam leży: canon 50mm 1.8 II, sigma apo dg macro 70-300 4-5,6 oraz analogiczny światłem do sigmy - canon 70-300.
Chcę teraz kupić drugą puszkę. Po pierwsze - potrzebuję dwóch, muszę mieć podpięte dwa obiektywy jednocześnie. Chciałabym, żeby druga puszka była jednak "trochę lepsza", skoro już mam ją kupować.
Co robię:
głównie korzystam ze światła zastanego, słonecznego. Mam w planach dalszych używanie trochę błysków, ale jednak wciąż nie jest to główna potrzeba. Fotografuję konie. Zarówno sport jak i portrety. C40D w miarę wystarcza jeśli chodzi o zdjęcia seryjne, więc ultra-uber-seria nie jest niezbędna. Będzie fajnie, jak będzie lepsza, ale i z taką przeżyję.
Co byłoby mi potrzebne:
Głównym obiektywem pod tą puszkę będzie Canon 70-200 2.8 II na zawodach (koń w szybkim ruchu) oraz na ten moment 50mm 1.8 portrety (lepsza stałka kiedyś pewnie będzie

). Czytając o pełnej klatce - kusi mnie ta perspektywa całkiem mocno. Nie chciałabym nic "gorszego" w obsłudze niż 40D, czyli pragnę górnego wyświetlacza i łatwego dostępu do większości funkcji, którą ta półprofesjonalna półka oferuje. chciałabym raz na jakiś czas coś nagrać, a jeśli nawet nie nagram - chciałabym mieć taką możliwość. Używam albo pełnego manualu albo preselekcji przysłony, więc jakieś programy mi niepotrzebne. fajnie byłoby, gdyby to była pełna klatka i miała lepszą serię niż 40 D (ale to tylko "fajnie", bo zwyczajnie nie liczę na to w takim budżecie). Generalnie nie chciałabym czegoś "gorszego" niż 40D tak ogólnie, min w kwestii AF. Chciałabym żeby można było drukować obrazki z tej puszki tak do A3, nic wielkoformatowego, ale jednak wiecej mpx raczej by mi się przydało. przydałoby się wyższe używalne iso.
Co do budżetu. chciałabym, żeby nie wyszło to więcej niż 3500. to jest taka górna granica. Rozglądałam się sama, szukałam, mam kilka typów. Głównie wybór wyglądał chyba tak : albo szybsza seria albo pełna klatka. Ale jednak ostatni zakup okazał się bardzo dobry dzięki pomocy forumowiczów, więc postanowiłam pozwolić sobie po raz kolejny zasięgnąć Waszej rady.
bardzo dziękuję i pozdrawiam
Iza