Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Przesiadka z 40D

Dopiero zaczyna

Domyślnie Przesiadka z 40D

Witajcie!

jakiś rok temu pytałam o zestaw dla początkującego amatora. Zamiast ładować się w serię xxxD, poleciliście mi C40D. I stanowczo chwalę sobie posłuchanie rad, bo mojego staruszka uwielbiam. aktualnie jeśli chodzi o szkła to jest oczywiście bardzo słabo, ale cóż tam leży: canon 50mm 1.8 II, sigma apo dg macro 70-300 4-5,6 oraz analogiczny światłem do sigmy - canon 70-300.

Chcę teraz kupić drugą puszkę. Po pierwsze - potrzebuję dwóch, muszę mieć podpięte dwa obiektywy jednocześnie. Chciałabym, żeby druga puszka była jednak "trochę lepsza", skoro już mam ją kupować.

Co robię:
    głównie korzystam ze światła zastanego, słonecznego. Mam w planach dalszych używanie trochę błysków, ale jednak wciąż nie jest to główna potrzeba. Fotografuję konie. Zarówno sport jak i portrety. C40D w miarę wystarcza jeśli chodzi o zdjęcia seryjne, więc ultra-uber-seria nie jest niezbędna. Będzie fajnie, jak będzie lepsza, ale i z taką przeżyję.

Co byłoby mi potrzebne:
    Głównym obiektywem pod tą puszkę będzie Canon 70-200 2.8 II na zawodach (koń w szybkim ruchu) oraz na ten moment 50mm 1.8 portrety (lepsza stałka kiedyś pewnie będzie ). Czytając o pełnej klatce - kusi mnie ta perspektywa całkiem mocno. Nie chciałabym nic "gorszego" w obsłudze niż 40D, czyli pragnę górnego wyświetlacza i łatwego dostępu do większości funkcji, którą ta półprofesjonalna półka oferuje. chciałabym raz na jakiś czas coś nagrać, a jeśli nawet nie nagram - chciałabym mieć taką możliwość. Używam albo pełnego manualu albo preselekcji przysłony, więc jakieś programy mi niepotrzebne. fajnie byłoby, gdyby to była pełna klatka i miała lepszą serię niż 40 D (ale to tylko "fajnie", bo zwyczajnie nie liczę na to w takim budżecie). Generalnie nie chciałabym czegoś "gorszego" niż 40D tak ogólnie, min w kwestii AF. Chciałabym żeby można było drukować obrazki z tej puszki tak do A3, nic wielkoformatowego, ale jednak wiecej mpx raczej by mi się przydało. przydałoby się wyższe używalne iso.

Co do budżetu. chciałabym, żeby nie wyszło to więcej niż 3500. to jest taka górna granica. Rozglądałam się sama, szukałam, mam kilka typów. Głównie wybór wyglądał chyba tak : albo szybsza seria albo pełna klatka. Ale jednak ostatni zakup okazał się bardzo dobry dzięki pomocy forumowiczów, więc postanowiłam pozwolić sobie po raz kolejny zasięgnąć Waszej rady.

bardzo dziękuję i pozdrawiam
    Iza
    Ostatnio edytowane przez Isabelle ; 24-10-2015 o 19:24

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Przesiadka z 40D

dlaczego nie chce ci czytać tego co już jest na forum?
    identyczny temat powstał parę dni temu z podobnym budżetem
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Za 3500 raczej nie kupisz pełnej klatki z wymaganymi ficzerami, więc zrewiduj poglądy. Albo APS-C typu 70D/7D (raczej nie 7D2), albo dokładasz do 5D2 (mniej) czy 6D (więcej) lub idziesz już w abstrakcję typu solidne 1D.
    Najpierw nad tym się zastanów i dopiero wtedy szukaj.

Początki nałogu
    Miasto
    WN

Wróć. Jest ogłoszenie na forum, 5D2 za 3,4 kPLN. Bierz, rób zdjęcia i miej radochę. Ament.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Nie ma pełnoklatkowego odpowiednika (pod względem AF) 40D. Jest albo gorzej (5D Mk1 i Mk2, 6D), albo lepiej (5D Mk3, 1Ds, 1Dx).
    Zejdź na ziemię, tj. albo odpuść trochę wymagania odnośnie AF i bierz 5D Mk2, albo dozbieraj.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Isabelle Zobacz posta
    Fotografuję konie. Zarówno sport jak i portrety.
    Wojtek Kwiatkowski przez wiele lat używał Nikona D300 i 70-200/2.8 a więc APS-C. To jest pewien wyznacznik choć nie wiem czym foci dzisiaj.
    Przejście na pełną klatkę zmieni Ci perspektywę i pogorszy AF jeśli nie będzie to 5DIII. To musi być Twoja świadoma decyzja bo Ty masz doświadczenie w tej dziedzinie. Pełna klatka znacznie ułatwia obróbkę, jeśli tego potrzebujesz to tak.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Witajcie!

jakiś rok temu pytałam o zestaw dla początkującego amatora. Zamiast ładować się w serię xxxD, poleciliście mi C40D. I stanowczo chwalę sobie posłuchanie rad, bo mojego staruszka uwielbiam. aktualnie jeśli chodzi o szkła to jest oczywiście bardzo słabo, ale cóż tam leży: canon 50mm 1.8 II, sigma apo dg macro 70-300 4-5,6 oraz analogiczny światłem do sigmy - canon 70-300.

Chcę teraz kupić drugą puszkę. Po pierwsze - potrzebuję dwóch, muszę mieć podpięte dwa obiektywy jednocześnie. Chciałabym, żeby druga puszka była jednak "trochę lepsza", skoro już mam ją kupować.

Co robię:
    głównie korzystam ze światła zastanego, słonecznego. Mam w planach dalszych używanie trochę błysków, ale jednak wciąż nie jest to główna potrzeba. Fotografuję konie. Zarówno sport jak i portrety. C40D w miarę wystarcza jeśli chodzi o zdjęcia seryjne, więc ultra-uber-seria nie jest niezbędna. Będzie fajnie, jak będzie lepsza, ale i z taką przeżyję.

Co byłoby mi potrzebne:
    Głównym obiektywem pod tą puszkę będzie Canon 70-200 2.8 II na zawodach (koń w szybkim ruchu) oraz na ten moment 50mm 1.8 portrety (lepsza stałka kiedyś pewnie będzie ). Czytając o pełnej klatce - kusi mnie ta perspektywa całkiem mocno. Nie chciałabym nic "gorszego" w obsłudze niż 40D, czyli pragnę górnego wyświetlacza i łatwego dostępu do większości funkcji, którą ta półprofesjonalna półka oferuje. chciałabym raz na jakiś czas coś nagrać, a jeśli nawet nie nagram - chciałabym mieć taką możliwość. Używam albo pełnego manualu albo preselekcji przysłony, więc jakieś programy mi niepotrzebne. fajnie byłoby, gdyby to była pełna klatka i miała lepszą serię niż 40 D (ale to tylko "fajnie", bo zwyczajnie nie liczę na to w takim budżecie). Generalnie nie chciałabym czegoś "gorszego" niż 40D tak ogólnie, min w kwestii AF. Chciałabym żeby można było drukować obrazki z tej puszki tak do A3, nic wielkoformatowego, ale jednak wiecej mpx raczej by mi się przydało. przydałoby się wyższe używalne iso.

Co do budżetu. chciałabym, żeby nie wyszło to więcej niż 3500. to jest taka górna granica. Rozglądałam się sama, szukałam, mam kilka typów. Głównie wybór wyglądał chyba tak : albo szybsza seria albo pełna klatka. Ale jednak ostatni zakup okazał się bardzo dobry dzięki pomocy forumowiczów, więc postanowiłam pozwolić sobie po raz kolejny zasięgnąć Waszej rady.

bardzo dziękuję i pozdrawiam
    Iza
    Z ta kwotą za wiele nie powojujesz. Lepsza seria to 7D

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

wybierz sama między 7d, 70d a 5dmkII (spokojnie kupisz 5dmkII do 3,5k)
    SONY

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    dlaczego nie chce ci czytać tego co już jest na forum?
    identyczny temat powstał parę dni temu z podobnym budżetem
    wybacz, dobrnęłam do 6 strony, przeglądałam tematy wydające się adekwatnymi, ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie. Widocznie za słabo szukałam, postaram się lepiej.

Strasznie dziekuję Wam za odpowiedzi.
    Domyślam się, że w tym budżecie raczej nie ugram czegoś "wow".
    Jeśli chodzi o sport - mogę zwyczajnie 70-200 2.8 podpiąć pod 40D, a drugą puszkę zostawić głównie na opcję portretową, statyczną.

od początku wydawało mi się, że wybór jest dość klarowny - albo coś z szybszą serią albo pełna klatka.
    Czy to znaczy, że zarówno seria jak i AF w 40D są tak dobre, że musiałabym iść wiele półek wyżej, żeby mieć "lepiej" ? z suchych parametrów wychodzi mi, że w 5DII jest taka sama liczba punktów.

Więc właściwie wychodzi na to, że opcje są trzy : 70D, 7D, albo 5D mk II.
    Czy faktycznie ten AF w 5D mk II jest tak koszmarny? czy wybierając 5D II powinnam wziąć pod uwagę jakieś jego "sztandarowe" wady? jeśli zdecyduję się jednak na APS-C, to bardziej w kierunku 7 czy 70 D?
    Ostatnio edytowane przez Isabelle ; 24-10-2015 o 21:26

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Czy faktycznie ten AF w 5D mk II jest tak koszmarny? czy wybierając 5D II powinnam wziąć pod uwagę jakieś jego "sztandarowe" wady?
    Nie zauważyłem jakiegoś koszmarnego AF w moim 5D2. Może dlatego, że najcześciej używam środkowego punktu ?

Aparat po prostu działa i działa dobrze.

Jeżeli myślisz o cropie, to pewnie lepiej 70D niż 7D1, no chyba, że 7D2, czego i sobie życzę Tylko nie ta kasa...
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 24-10-2015 o 22:21

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów