Ekstremalne warunki sprawiły, że przywiązałem uwagę do jeszcze jednego aspektu - czyszczenia sprzętu.
Doprowadzenie tego slidera do czystości jest dziecinnie łatwe, wystarczy odkręcić jedną z nóżek i już możemy zdjąć wózek, oczyścić łożyska, szynę i pracować dalej! Ważnym, choć drobnym szczegółem budowy VSL120S są otwory na statyw, jeden centralny i dwie oddalone od krawędzi o ok. 15 cm. W moim przypadku urządzenie okazało się zbyt ciężkie by zamontować je na jednym statywie, jednak po założeniu szyny na dwa statywy nie odczuwałem żadnych problemów ze stabilnością ( a pracowałem w błocie i kałużach ). Jeśli bieganie z dwoma statywami okaże się dla kogoś zbyt uciążliwe zawsze może zainwestować w jeden statyw dedykowany pod slidery oraz podpory usztywniające.
Opisując budowę CAMROCK VSL120S warto wspomnieć także o samym wózku, który jest przecież najważniejszym elementem slidera. W tym modelu opiera się on na czterech wyprofilowanych łożyskach wykonanych z tworzywa tłumiącego drgania. W sanki wbudowana została także poziomica oraz blokada przesuwu, która przydaje się podczas przenoszenia zmontowanego urządzenia. Mały problem zauważyłem montując głowicę widoczną na zdjęciach (FOXFOTO - HV675 ) śrubka w wózku wydawała mi się być trochę za krótka. Na szczęście jest to bardzo drobny mankament i wystarczy wkręcić coś dłuższego 
Jeśli mam być z wami szczery, wątpliwości co do budowy i jakości urządzenia miałem jeszcze przed otrzymaniem przesyłki, oraz podczas rozpoczęcia zdjęć na zlocie, kiedy to pożegnałem się już z nowym sliderem i zacząłem przewidywać najgorsze. Okazało się jednak zupełnie inaczej! Stosunek ceny do jakości i trwałości naprawdę mnie zaskoczył. Co najważniejsze nie jest to sprzęt który boi się ubrudzić, a niska cena sprawia, że przestajemy się z nim obchodzić jak z jajkiem, a on mimo wszystko to wytrzymuje. CAMROCK VSL120S mogę polecić każemy początkującemu maniakowi DSLR, ale także do bardziej profesjonalnych zastosowań, jak sprzęt dodatkowy używany w ekstremalnych warunkach 
Za udostępnienie slidera CAMROCK VSL120S dziękuje firmie INFOTO.PL Akcesoria fotograficzne - Sklep internetowy infoto.pl - infoto.pl |
|