Jeśli 5d Ci wystarcza to bym nie zmieniał. Polecam jednak spróbować popracować na 6D. Jest lżejszy, co może być sporą zaletą. Do tego WiFI, więc fotki można pchnąć bezpośrednio np. na tablet, bo może poprawić komfort pracy. Do tego większy wyświetlacz - nie do pominięcia. Więcej też się da wycisnąć z matrycy, ale nie wiem czy jest Ci to potrzebne.
W 5dmk3 bym się nie pchał jeśli punkt centralny Ci wystarczy. Z cieni trochę lepiej się wyciąga na 6d. Powtarzalność automatyki balansu bieli lepsza w 5d mk3, ale jeśli ustawiasz na stałe to nie ma to znaczenia.
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
Bardzo ciekawe porównanie które potwierdza moje spostrzeżenia co do 5D mkII
LINK
Czy w 5D mk III też są takie różnice jak w mk II że przy tych samych wartościach ekspozycji dają one mniej doświetlone zdjęcia względem mkI? np. cienie są "niedoświetlone"
w mk I wygląda to najlepiej.
mając wcześniej 5d mkII wróciłem do 5D mk I
Dziękuję wszystkim za podpowiedzidecyzja zapadła, na razie zostaje mkl
do kupiłem sigme 50/1.4 art bo nie miałem dobrej 50-tki i naprawdę jestem zadowolony z takiej decyzji
![]()
Pozdrawiam
ArekLodzPl dokładnie się zgadzam z tym co napisałeś.
może nie dokładnie napisałem w poprzednim poście że wróciłem do 5D Classic ...bo w pierwszej kolejności moją pierwszą pełną klatką w Canonie była 5D Mark II ponieważ myślałem że kolejna generacja musi być lepsza od poprzedniej.
Raz zobaczyłem zdjęcia zrobione czarnoskórej modelce które ogromnie mi się spodobały i myślałem że były robione profesjonalnym średnim formatem ale jak się dowiedziałem że były zrobione 5D Classic to nie mogłem uwierzyć, mało tego, były zrobione plastikową 50-tką w świetle zastanym i bez żadnej obróbki, po tym zakupiłem Classica i sprzedałem Mark II i uwielbiam nim robić zdjęcia a już szczególnie portrety.
AF w 5D Classic może nie jest demonem prędkości ale wystarczy i jest bardzo dokładny i np z L-kami dostaje skrzydeł ale to chyba cecha tych świetnych szkieł.
Sam robiłem porównanie Mark II i Classica i różnice w niedoświetleniu w Mark II wynosiły około 0,7EV może chodzi o dokładniejsze podawanie wartości ISO przez Clssica?
ale to już mało istotne![]()
Wiesz co - kiedyś to na prawdę podawano dokładniejsze wartości i ISO i przysłon..
Mam 50 1,4 i dla nominalnych przysłon jest ona jaśniejsza od innych szkieł na tych samych przysłonach.
Wniosek nasuwa się sam - kiedyś jak napisali na obudowie f/2,8 to było 2,8 a nie 3,2
BTW - u mnie mkII to też była pierwsza puszka a mkI dokupiłem jako backup![]()
Ostatnio edytowane przez ArekLodzPl ; 06-11-2015 o 16:46
Zdjęcia plenerowe robie classiciem, kolory tez MZ lepsze w starej piątce, cienie i niedoswietlanie tez na plus classicu, w mkiii zrobienie dobrze naswietlonego graniczy z cudem
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
kiedyś już było chyba na forum
F-stop blues - DxOMark
to by wyjaśniało "fenomen" starej piatki