Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: Czy wchodzić (już) w system z wymiennymi obiektywami (lustrzanki, bezlustra)?

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Odp: Czy wchodzić (już) w system z wymiennymi obiektywami (lustrzanki, bezlustra)?

Brzmi jak jakaś klątwa

I czy to działa w druga stronę: jak nic nie kupię to się na mnie obrazicie?
    Ostatnio edytowane przez PiKa ; 25-10-2015 o 23:34

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Czy wchodzić (już) w system z wymiennymi obiektywami (lustrzanki, bezlustra)?

Taaaaaaa
    To takie frapujące , kupisz czy nie kupisz
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Miej jaja kup pentaxa i czekaj na ff piejac jaki to bedzie zaj....

Pełne uzależnienie

dużo pisania i porównań, a nadal jakieś nieistniejące obiektywy w tych tabelkach canon 10-20 to obiektyw widmo - nie ma takiego - wykreślić będzie mniej myślenia (natomiast canon 10-22 istnieje i jest niezłym obiektywem, a używki są tanie).
    becek jak zwykle w punkt - to entry level jest, jakbyś nie kombinował i tak nic nie wykombinujesz - czytam ten wątek, a zgubiłem trochę sens - co właściwie fotografujesz? wszystko?
    UWA - potrzebujesz 2.8 to chyba tylko tokina, nie potrzebujesz 2.8 kupujesz c10-22 i po temacie, jak jesteś miłośnikiem sigmy to mozesz kupić sigmę ale po co? (używałem c10-22 i tamrona 11-18)
    STANDARD C17-55/2.8 używki są tanie sporo poniżej 2000zł
    TELE tu nie wiem co radzić 70-200/4L (używki są tanie, ale tele bez stabilizacji trzeba umieć używać) używałem/używam obu wersji ale może być krótkie nawet na cropie, tele powinno mieć stabilizację z budżetowych opcji to wszyscy twierdzą że tamron 70-300 ze stabilizacją jest dobry (nie wiem, nie używałem)
    stałkę potrzebujesz - kupujesz ma być tanio kupujesz 50 1.8 stm lub 50 1.4 usm (używki są tanie) ale optycznie cudów nie oczekuj - jak kupisz 17-55/2.8 to może sie okazać że jednak nie potrzebujesz stałki (ale to powinieneś sam wiedzieć nie jestem wróżbitą)
    kup nikona w entry level może być lepszy czy będzie tańszy to nie wiem, ale problem przejdzie na nikoniarzy.
    budżet na szkła jak się sprężysz to c10-22 = 1500zł c17-55 = 1800 (może taniej bo idzie zima ale nie wiem bo cen nie śledzę) c70-200 = 1600 = 4900zł jeśli dobrze liczę, może trochę taniej lub trochę drożej + korpus - i to jest entry level na używkach - korpus nie wiem ile chcesz wydać 2000 - czyli razem 6900zł, kupisz do tego jeszcze starter Lee za 1500zł, polara (używkę) za 350zł, torbę 150zł i statyw 800zł (z namiastką głowicy) co da razem 9700zł a potem jeszcze macro c100/2.8 używki są tanie jak barszcz i jeszcze okaże się że chcesz jednak kupić jakieś stałki kupisz 50/1.8stm (bo tani) i 85/1.8 (bo tani) jak się zatrzymasz w porę to wydasz ze dwa i pół tysiąca jeszcze, a jak się nie zatrzymasz to więcej.
    potrzebujesz jeszcze jakiejś pogłębionej analizy?
    PS
    ufałek nie kupuj bo tylko niepotrzebnie uszczuplisz budżet
    zapomniałem o kartach, baterii dodatkowej, węzyku i jeszcze nie wiem o czym .
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 26-10-2015 o 00:57
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Plecak, statyw, sciereczki zaisa do optyki. Ladowarka, eneloop'y, 3 lampy i trigger. Stojaki, parasolki, softbox i octa, BD, snoot - przy tym blenda, grucha i bilet do grecji (bo tanio) to psikus.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Plecak, statyw, sciereczki zaisa do optyki. Ladowarka, eneloop'y, 3 lampy i trigger. Stojaki, parasolki, softbox i octa, BD, snoot - przy tym blenda, grucha i bilet do grecji (bo tanio) to psikus.
    Teraz to 10 lat mu nie starczy

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    Teraz to 10 lat mu nie starczy
    no właśnie ściereczki do optyki, lenspen i grucha, wiedziałem że o czymś zapomniałem
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Bywalec

Ja spać po nocach nie mogę, prawie osiwiałem, a wy sobie jaja robicie. A to przecież nie Wielkanoc

A wy czemu wybraliście Canona?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    Ja spać po nocach nie mogę, prawie osiwiałem, a wy sobie jaja robicie. A to przecież nie Wielkanoc

A wy czemu wybraliście Canona?
    Ja ze względu na teleobiektywy i tańszą FF (5D Mark 1). No i nie chciało mi się robić tabelki z porównaniem do Nikona

Coś już napisał

Jakoś zawsze był Canon. Najpierw analogowy, potem długo 400D. Teraz 6D i 700D.
    Miałem przez chwilę Nexa 5N , później Nexa 6. Bardzo fajny obrazek z cropowej matrycy - ostrzej niż Canona 400D i super jpegi więc spróbowałem Nikona D5100 dla żony - bodajże ta sama matryca co Nex-5N. Wrażenia - matryca dawała ostry obrazek ale kolory były nie do przyjęcia. Szczególnie ludzka skóra. Ja to widziałem chociaż orłem w kolorach nie jestem ale jak efekt zobaczyła małżonka (prawie 10 lat pracy przy obróbce zdjęć) powiedziała NO WAY. Sprzedałem po 2 m-cach.
    Wniosek: dobrze by było gdybyś mógł spróbować i Canona i Nikona. Jeżeli nie masz takiej możliwości kup używane body z jednym szkiełkiem - przy odsprzedaży i kupnie aparatu z drugiego systemu niewiele stracisz.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów