Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Czy wchodzić (już) w system z wymiennymi obiektywami (lustrzanki, bezlustra)?

Widok wątkowy

Bywalec

Domyślnie Odp: Czy wchodzić (już) w system z wymiennymi obiektywami (lustrzanki, bezlustra)?

Cytat Zamieszczone przez BLS19 Zobacz posta
    Pierścienie pośrednie lub odwróconego mocowania kosztują grosze w porównaniu z obiektywem makro.
    OK, rozważę to. Może najpierw jakiś zwykły obiekty + pierścienie a później (ewentualnie) makro.

Cytat Zamieszczone przez BLS19 Zobacz posta
    Więc jeśli jest dla Ciebie priorytetem fotografowanie koni to skup się na tym celu (finansowo).
    Nie jest priorytetem.

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Jeśli chcesz złapać parę srok za ogon to niestety musisz się liczyć z większymi kosztami, bo 70-200 to cena pomiędzy 2 a 3 tyś, obiektyw makro to 1000zl ( Tamron 90mm ; jakaś Sigma 105mm czy 70mm) a gdzie aparat ?
    Dlatego priorytet priorytetem a dopiero potem reszta.
    Plusem Canona są obiektywy z zakresu 70-200 ( nawet zwykła "czwórka")
    Pentax dodaje " gratis" stablizację. Nikon trochę lepsze matryce niż Canon.
    Niestety nie mam jednego priorytetu
    Może niekoniecznie muszę mieć 70-200?

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    4000zl to body slabsze kup
    600d za 1000zl
    100 macro usm bez IS 1100/1200zl
    C 10-18 1000zl
    C 55-250 stm value basket 600zl
    Masz budzetowo
    No jest. UWA i makro robi cenę

Ewentualnie 650D, ma dotykowy ekran i AF przy filmowaniu. Cenowo chyba podobnie.

Załóżmy, że na razie wstrzymałbym się z makro i kupił pierścienie. W zimie i tak macro nie będę robił.

Zamiast C 10-18 wolałbym 10-22, bo może wystarczyłby 1 obiektyw w góry?

Jest jeszcze opcja, żeby nie zakładać ograniczenia się do 4000zł - jakby mi się nie spodobało to sprzedałbym, a kupowałbym przez zimę więc zakup byłby rozłożony w czasie. Więc kupić:
    - lepszą puszkę (np. Canon 60D lub Nikon D7100/D5300)
    - do tego UWA (Canon 10-22 / Tokina 12-24 lub 11-20 / Sigma 10-20)
    - jakąś stałkę (w Canonie nie wiem co, w Nikonie 35/1.8G lub 50/1.8G)
    - może coś dłuższego (Canon 55-250, w Nikonie to nie wiem)

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    tak przy okazji: używasz Rx, ale czy to jest Twój aparat?
    jeśli tak, to właściwie w jakim celu go kupowałeś?
    może od razu należało nabyć lustrzankę, a dopiero potem pakować się w "lajkę"
    Tak, mój. Kupiłem, bo chciałem mieć dobry aparat na wyjazdy rowerowe, wyjścia w góry itp - wszędzie gdzie waga i rozmiar jest ważny. Jestem z niego bardzo zadowolony, mam go zawsze przy sobie w plecaku. Niemniej ma swoje ograniczenia - ograniczony zakres ogniskowych, mała matryca/mały zakres używalnego ISO. Chciałbym także zobaczyć jak to jest z lustrzankami.

Gdybym teraz miał kupować 1 aparat, to całkiem możliwe, że byłby to znowu RX100. Alternatywnie np. Sony a6000 z jakimś małym uniwersalnym obiektywem (ze względu na dużą matrycę, lepszy AF, ogólnie specyfikację prawie pod każdym względem ma lepsza, rozmiarowo niewiele większy niż RX100). Albo coś podobnego - bezlusterkowce sony (a właściwie obiektywy) zdaje się też jakieś tanie nie są.

Lustrzanki na pewno nie będę nosił ze sobą w plecaku
    Ostatnio edytowane przez PiKa ; 22-10-2015 o 13:17

Uprawnienia umieszczania postów